Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

Verschillende soorten wandelstokken: welke moet je kopen?

Verschillende soorten wandelstokken: welke moet je kopen?
DEEL

Een wandelstok is niet zomaar een wandelstok. Je hebt wandelstokken die uit verschillende materialen bestaan, je hebt verschillende lengtes, wandelstokken hebben een handgreep die ook uit verschillende materialen kunnen bestaan en zo zijn er meer punten waar je rekening mee moet houden als je een wandelstok gaat kopen.

Zo is het ook belangrijk om te weten dat er onder het hiken verschillende soorten wandelstokken zijn. Welke dat zijn ga ik benoemen in deze blog.

Welke soorten wandelstokken bestaan er?

Er zijn 2 soorten wandelstokken die je kunt kopen:

  • De eendelige wandelstok of vaste wandelstok;
  • De meerdelige wandelstok of telescopische wandelstok.

Maar wat is het verschil tussen deze wandelstokken?

Het verschil tussen de vaste- en telescopische wandelstok

De namen van de wandelstokken verraden het een klein beetje:

  • De vaste wandelstok is niet verstelbaar;
  • Een telescopische wandelstok is wel verstelbaar.

De vaste wandelstok of eendelige wandelstok

Een vaste wandelstok is niet verstelbaar en dat is een groot minpunt aan deze stok. Je kunt een vaste wandelstok niet inschuiven of opvouwen als je er even geen behoefte meer aan hebt om de stok te gebruiken. Een wandelstok in haar volledige lengte is lastig op te bergen of lastig aan de buitenkant van de tas vast te maken. Hierdoor moet je met de wandelstok blijven lopen.

Daarnaast kun je de wandelstok niet verstellen. Dat betekent dat de stok op een vlakke ondergrond of tijdens het klimmen of dalen dezelfde lengte blijft behouden. En dat wil je natuurlijk niet!

Wanneer je gaat klimmen moet je de stok korter maken en wanneer je gaat dalen moeten de stokken langer gemaakt worden. Hierdoor voorkom je klachten aan de schouders of aan de rug.

De telescopische wandelstok of meerdelige wandelstok

De telescopische wandelstok staat lijn tegenover de vaste wandelstok.

Dat betekent dat je deze wandelstok in kunt schuiven of op kunt vouwen en de stok gemakkelijk op kunt bergen in de daypack of deze aan de daypack vast kunt maken.

Daarnaast kun je de wandelstok verstellen. Bij het dalen kun je de wandelstok langer maken en bij het klimmen kun je de wandelstok korter maken. Hierdoor voorkom je lichamelijke klachten aan de schouders of de rug.

Wat raden wij aan?

Wij raden altijd het gebruik van een telescopische / meerdelige wandelstok aan. Het is belangrijk om bij een lange en zware hike de wandelstokken te kunnen verstellen en deze in hoogte aan te passen als je gaat dalen, klimmen of op een vlakke ondergrond gaat wandelen.

Daarnaast is een telescopische wandelstok super handig! Als je even geen zin hebt om met een wandelstok te wandelen, dan kun je een telescopische wandelstok compacter maken door de stok op te vouwen of in te schuiven en hierdoor kun je hem gemakkelijk opbergen in je daypack.

Meer informatie nodig over wandelstokken?

We hebben meer geschreven over wandelstokken:

En we hebben ook andere blogs geschreven met tips voor het hiken:

Producten kopen via YELR

Waar kun je wandelstokken kopen?

Wandelstokken kun je overal kopen. Wij zijn grote voorstander om wandelstokken bij een goede outdoorwinkel te kopen. Het is ook mogelijk om wandelstokken bij Bol.com te kopen, maar uiteindelijk is het lastig te bepalen wat voor producten je aan de haak slaat.

In het beste scenario koop je wandelstokken in de winkel. Wij zijn bijvoorbeeld groot fan van de Decathlon of de Bever en als je ruim de tijd hebt om langs één van deze winkels (of een andere goede outdoorwinkel te gaan), dan raden wij dat het meeste aan.

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − 15 =