Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat kun je doen in Drenthe?

Wat kun je doen in Drenthe?

Door de huidige situatie op de wereld is reizen naar het buitenland moeilijk. Alle landen op de wereld hebben andere maatregelen en we hebben geleerd dat de maatregelen allesbehalve zeker zijn. De versoepelingen van morgen kunnen over 4 weken weer strenge maatregelen zijn. Alles is mogelijk; maar het is goed te begrijpen dat je weinig zin hebt om in deze onzekere tijden in een onbekend land te zijn.

Voor deze zomer moeten we dus zoeken naar alternatieven en het is bij uitstek dé mogelijkheid om ons eigen land te ontdekken. Nederland is misschien klein; desondanks heeft Nederland veel te bieden. Nederland is dichtbevolkt en heeft veel grote steden. Nederland heeft een prachtige westkust, 5 rustgevende eilanden, vele historische middeleeuwse binnensteden (met grachten), kenmerkende dorpen, heuvels en hele grote natuurgebieden.

In deze blog vind je leuke activiteiten voor de provincie Drenthe. Drenthe staat niet bekend als de provincie met de grote en aantrekkelijke steden. Als je dat van Drenthe verwacht, dan gaat het je sowieso tegenvallen. Drenthe staat bekend om de rust, de vele grote natuurgebieden en eigenlijk symboliseert Drenthe het land Nederland zoals het vroeger was. De provincie staat niet voor niets bekend als de oerprovincie van Nederland.

Maar wat kun je doen in Drenthe? Waarom zou je Drenthe voor een reis of vakantie kiezen? En wat ga je doen als je in Drenthe bent gearriveerd? In deze blog deel ik een aantal leuke activiteiten om te ondernemen in de provincie Drenthe. Het is belangrijk om te vermelden dat ik ben geboren en getogen in deze provincie. Ik weet dus waar ik over praat!

1 | Een Drentse stad bezoeken

Drenthe was vroeger één van de belangrijkste provincies van Nederland. Dat kwam vanwege de turf- en veenwinning in de provincie. Deze geschiedenis kun je terugvinden in de steden van Drenthe. Veel steden zijn van oudsher industriële steden. Industriële steden vinden we op het eerste oog onaantrekkelijk. Fabrieken, lange straten en industrieterreinen kenmerken industriële steden en verdienen niet perse de schoonheidsprijs.

Toch zijn alle Drentse steden met een enorme opmars bezig. Gezamenlijk is besloten de 3 grootste steden aan te pakken en het aantrekkelijker te maken voor toeristen. Daarnaast is het doel om de lokale inwoners van de stad weer trots te maken. En met succes! Voor een citytrip hoef je niet naar Drenthe te gaan, maar als je een tijd in Drenthe verblijft en het is lekker warm weer, dan is het zeker een aanrader één van de Drentse steden te bezoeken.

De grootste plaatsen die we als stad (niet alleen vanwege stadsrechten- voornamelijk vanwege het aantal inwoners) of groot dorp beschouwen zijn:

 • Assen
 • Emmen
 • Hoogeveen
 • Meppel

Ben je in Drenthe en wil je winkelen, cultuur proeven of een terras pakken? Dan zijn Assen, Emmen, Hoogeveen of Meppel de drukste gebieden in de provincie. Wil je iets van de historie van de stad proeven? Dan is voornamelijk Meppel een stad waar je historische elementen terug kunt vinden. Ook Coevorden (van oudsher een belangrijke vestingstad) heeft nog een aantal historische panden en straten in de stad (met Kasteel Coevorden als de favoriet).

Waarom zijn Drentse steden ”onaantrekkelijk”?

Elke provincie heeft een grote stad met een historisch centrum. Of het nu Leeuwarden in Friesland is, Groningen in de provincie Groningen, Maastricht in Limburg of Nijmegen in Gelderland: elke provincie heeft een stad als toeristische trekpleister. Waarom heeft Drenthe dat niet?

Ik heb daar niet echt een antwoord op. Ik denk echter dat de steden in Drenthe puur en alleen zijn gebouwd voor het winnen van turf en veen. Dat waren vroeger belangrijke grondstoffen. Een stad als Hoogeveen had vroeger in praktisch elke straat kanalen of grachten. Als Hoogeveen deze kanalen had behouden, dan was het vandaag de dag ontzettend toeristisch geweest.

Maar toen het winnen van turf en veen vroeger werd gestopt, kreeg Drenthe het financieel moeilijk. Al snel werd één van de rijkste provincies van Nederland één van de armste provincies. In de jaren ’70 heeft een stad als Hoogeveen (zonder succes) besloten radicaal te veranderen om een belangrijke stad in Nederland te worden. Alles moest veranderen. Hoogbouw, snelwegen, winkels, meer auto’s en niks kon het groeien van Hoogeveen in de weg staan.

Helaas besloot Hoogeveen veel historische panden te slopen, de kanalen en grachten te dempen en werd het langzaam een kale, ongezellige stad. Deze kenmerken heeft Hoogeveen, Assen en Emmen jaren achtervolgd. Maar zoals gezegd: de Drentse steden maken door jonge generaties een opmars en zijn anno 2021 een stuk aantrekkelijker geworden om te bezoeken!

Wat kun je doen in Drenthe?
> Aanrader in Hoogeveen: het Schippershuus.

2 | Breng een bezoek aan een natuurgebied in Drenthe

Voor de natuur is het een voordeel dat Drenthe geen grote steden heeft. Men zegt dat Drenthe de enigste provincie in Nederland is met gebieden waar je kunt wandelen zonder achtergrondgeluiden van drukke steden of snelwegen. In de grote natuurgebieden van Drenthe kun je letterlijk verdwalen en tegelijkertijd overheerlijk tot rust komen.

Nationale parken van Drenthe zijn:

 • Het Dwingelderveld
 • Het Drents-Friese Wold
 • De Drentsche Aa

Het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West- Europa en rekt zich uit in een driehoek met de dorpen Ruinen, Beilen en Dwingeloo.

 • In het bezoekerscentrum van Dwingelderveld nabij Ruinen kun je informatie winnen over dit natuurgebied om vervolgens op ontdekkingstocht te gaan.
 • De Schaapskooien in het Dwingelderveld zijn een bekende trekpleister. In het Dwingelderveld lopen nog steeds 2 schaapskuddes rond met elk hun eigen herder om de schapen in het gebied te laten grazen. Bij de Schaapskooien vertellen de herders graag hun verhalen.
 • Drenthe heeft veel idyllische brink- en esdorpen. Rondom het Dwingelderveld vind je veel van deze dorpen. Dorpen als Dwingeloo zijn tegenwoordig gebouwd voor toerisme zodat je hier overheerlijk op een historisch terras een drankje kunt drinken.

Het Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een nationaal park op de grens van de provincie Drenthe en Friesland. Het park rekt zich uit over belangrijke dorpen als het Friese Appelscha en het Drentse Doldersum, Diever, Hoogersmilde, Wapse en Vledder.

 • Drenthe is überhaupt een leuke mountainbike-provincie, maar het Drents-Friese Wold staat hier afzonderlijk ook om bekend.
 • In dit park kom je het donkerste stukje vaste land van heel Nederland tegen. Je hebt hier geen last van lichtvervuiling van auto’s, dorpen, lantaarnpalen of steden en kunt je begeven in 100% natuurlijk licht. Moet je je voorstellen hoe mooi de sterrenhemel tijdens een heldere nacht moet zijn..
 • Het nationaal park is net zo groot als 10.000 voetbalvelden bij elkaar. Je kunt hier kanoën of een bezoek brengen aan de schaapskooien van het Doldersummerveld.

De Drenthsche Aa

De Drentsche Aa is een nationaal park in het noorden van de provincie Drenthe. Dit gebied is door het Dagblad van het Noorden beoordeeld als het mooiste plekje van de omgeving Drenthe en Groningen. In het Drenthsche Aa liggen nog steeds 21 historische dorpen en gehuchten en dat maakt het gebied erg bijzonder.

 • Een bekende activiteit is een wandeling langs de kilometers lange beek waar de omgeving langs de oevers continue verandert.
 • Het Balloërveld in de Drentsche Aa is een heidegebied van 367 hectare. Je vindt in het gebied veenmeren, zandverstuivingen én jawel: hunebedden.
 • Het Balloërveld heeft met 400 heideschapen de grootste schaapskudde van de provincie. Waar zie je dat nog in Nederland? Zoveel ”wilde dieren” bij elkaar in de natuur?
 • Rondom de Drentsche Aa liggen zoals eerder gezegd veel dorpen en gehuchten. Je vindt hier echter ook Saksische boerderijen, oude panden en straten en beekjes!

Andere bekende natuurgebieden

Drenthe heeft ongelofelijk veel natuur. Naast bovengenoemde nationale parken kent Drenthe nog veel meer natuurgebieden:

 • De Hondsrug
 • Fochteloërveen
 • Echtenerzand
 • Spaarbankbos
 • Holtingerveld
 • Mantigerveld
 • Bargerveen
 • Orvelterzand
 • Drouwenerzand
Wat kun je doen in Drenthe?
> Het Drentsche Aa

3 | Sportieve activiteiten in Drentse natuurgebieden

Wil jij graag sportieve activiteiten ondernemen tijdens jouw vakantie in Drenthe? Met de vele natuurgebieden is Drenthe bij uitstek één van de sportprovincies.

Je kunt rustige activiteiten ondernemen, zoals een wandeling door de vele natuurgebieden in Drenthe. Je kunt gaan mountainbiken in de omgeving van Gieten, Echten of in het Dwingelderveld. Je kunt wielrennen over de Col du Vam in Wijster of een wandeling maken over het Boomkroonpad in Drouwen.

Daarnaast is Drenthe misschien wel dé fietsprovincie van Nederland.

4 | Dierentuin Emmen

Emmen heeft al sinds 1935 een dierentuin. Het oude dierentuin is in 2015 gesloten en in 2016 is het spiksplinternieuwe Wildlands Adventure Zoo geopend. Binnen korte tijd heeft Wildlands zich gemanifesteerd tot één van de mooiste dierentuinen van Nederland.

5 | Museumdorp Orvelte

In het midden van Drenthe ligt het dorp Orvelte. In het dorp vind je vele historische bezienswaardigheden en daarom wordt Orvelte ook wel een museumdorp genoemd. In het dorp kun je aanschouwen hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd.

Zo vind je in het dorp een voormalige houtzagerij, smederij, klompenmakerij, grutterswinkel en ateliers.

6 | Kamp Westerbork

Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp waarvandaan 102.000 Joden en 245 Roma naar concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië werden gedeporteerd.

Veel van de gebouwen op het kamp zijn afgebroken; desondanks kun je nog steeds in de lugubere geschiedenis van dit kamp duiken en is het een erg indrukwekkende plaats geworden.

7 | Hunebed bezoeken

Wie aan Drenthe denkt, denkt over het algemeen als eerst aan hunebedden. Een hunebed is een grafkamer uit het neolithicum (4000-3000 v.Chr) die vaak bestaan uit 3 verschillende draagstenen.

Hunebedden klinken misschien suf, toch zijn het één van de oudste bezienswaardigheden in ons land.

Drenthe is de absolute hofleverancier van de hunebedden in Nederland en voornamelijk in de Hondsrug vind je veel overgebleven hunebedden. Ten opzichte van andere landen zijn er in Nederland echter weinig hunebedden overgebleven. In landen als Duitsland en Denemarken zijn er nog honderden te vinden.

De beroemde Stonehenge in Engeland is een soortgelijk voorbeeld van de hunebed.

Andere bezienswaardigheden in Drenthe

Drenthe heeft natuurlijk véél meer te bieden. Naast bovengenoemde activiteiten kun je ook een bezoekje wagen aan:

 • Verschillende attractieparken, zoals Plopsa Indoor Coevorden, Drouwenerzand of Speelstad Oranje.
 • Het Boomkroonpad
 • Het Ellert en Brammert-musuem
 • TT- Circuit
 • Vele recreatiemeren voor de warme zomerdagen

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Nederland:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.