Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom ik zo verknocht ben geraakt aan Limburg

Limburg: een van de mooiste provincies van Nederland

We kennen Limburg allemaal. Het is samen met Brabant en Zeeland de zuidelijkste provincie van Nederland. Het heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. De grootste plaatsen in de provincie zijn:

 • Maastricht, dit is tevens ook de hoofdstad.
 • Vaals.
 • Heerlen.
 • Roermond.
 • Venlo.
 • Sittard.
 • Weert.
 • Venray.

Maar naast deze steden heb je natuurlijk ook de bekendere dorpen, zoals Valkenburg en Gulpen.

Mijn ervaring met Limburg

Ik heb ongeveer 7 maanden in het prachtige Limburg mogen werken. Ik heb hier eerst stage gelopen en vond het er dusdanig leuk dat ik nog een aantal weken als medewerker ben doorgegaan. Voor zowel de toerist, als de student die een stageplek zoekt, als de werkzoekende kan ik je dit gebied zeker aanraden.

Waarom?

Ben je in Limburg geboren, dan kan de provincie je mogelijk wat minder bekoren. Dat is logisch. Ik ben geboren en getogen in Drenthe en vind het een mooie provincie, maar ik draag een andere enthousiasme over Drenthe dan de toerist die er voor het eerst komt.

Voor mij was Limburg nieuw en ik kwam hiermee in aanraking met de mentaliteit van de mens en de prachtige landschappen die de provincie kent.

Wat maakt Limburg mooi?

Allereerst kenmerkt Limburg zich natuurlijk om het heuvellandschap. We kennen in Nederland geen bergen, maar de ”bergen” die we hebben liggen allemaal in Zuid- Limburg. Dat maakt dat ik, helemaal in het begin, soms mijn ogen uit kon kijken als ik de landschappen zag. Vooral omdat de landschap niet typerend is aan het land Nederland.

Het is in zekere zin iets robuuster en wat minder georganiseerd (voor zover dat kan in Nederland). In het zuiden van de provincie heb je weinig dorpen die kenmerkend zijn aan de dorpen die je verder in Nederland vindt. Dus geen straten waar alle huizen op elkaar lijken. Daarnaast vind ik de mentaliteit in Limburg erg mooi.

Dat iemand ”bourgondisch” is, klinkt wellicht wat cliché, maar in Limburg komt dit cliché wel naar voren. Ik vind het in Limburg, als ik het vergelijk met Drenthe, allemaal wat relaxter. Het is veel gebruikelijker om een avondje gezellig bij elkaar te zitten zonder dat je je zorgen maakt om de tijd of om wat dan ook.

Limburg: een van de mooiste provincies van Nederland
> Ik vind Maastricht misschien wel de mooiste stad van Nederland.

Het Limburgs dialect

Als je veel Nederlanders vraagt wat ze het lelijkste dialect van het land vinden, dan zul je toch vaak Limburgs als antwoord krijgen. Ik vind dat echter veel te makkelijk en goedkoop praten.

Waarom?

Omdat Limburgs niet Limburgs is. Ik bedoel, het Limburgs in Vaals is niet te vergelijken met het Limburgs in Sittard. En het Limburgs in Sittard is totaal anders dan het Limburgs in Maastricht. En dat maakt de provincie wat dat betreft heel divers.

Wat ik zo mooi vind aan Limburg en aan het Limburgse dialect is dat het uniek is. Mensen zijn blij en trots om in Limburg te wonen en het dialect te spreken. Veel andere provincies kunnen veel van Limburg en Friesland leren op dat gebied.

Maastricht: de mooiste stad van Nederland (?)

Maastricht: samen met Amersfoort vind ik het de mooiste stad van Nederland. Groot, een historische binnenstad, modebewust, water, gezellig en met een hele prettige en motiverende energie. Het straalt vriendelijkheid en de mensen zien er ter vergelijking met waar ik ben opgegroeid gezond en levenslustig uit.

Wat kan ik doen in Zuid- Limburg?

Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen in Zuid- Limburg. Ik praat specifiek over Zuid- Limburg, omdat ik in dit deel van de provincie gewoond heb.

 • Je kunt naar de grotten in Valkenburg.
 • Een bezoekje brengen aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.
 • In 3 landen tegelijk zijn bij het Drielandenpunt in Vaals, wat overigens ook het hoogste punt van Nederland is.
 • Een citytrip in Maastricht.
 • Je kunt een middagje skiën in Snowworld in Landgraaf (ook als je nog nooit op een ski hebt gestaan).
 • Vanuit Zuid- Limburg ben je snel in buitenlandse steden, zoals Aken, Genk, Luik, Hasselt, Keulen, et cetera.
 • En waarom niet een leuke rondleiding door de bierbrouwerij van het bekende Gulpener bier?

Al deze activiteiten zijn ook leuk bij bar en boos weer. Ook omdat je bij al deze gelegenheden rustig en warm een kop koffie kunt drinken en overheerlijke Limburgse vlaai kunt eten.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Nederland:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.