De 10 grootste steden van Nederland

De 10 grootste steden van Nederland

Als we willen reizen, dan hebben we het vaak alleen over het buitenland. Vooral citytrips in het buitenland zijn erg populair en we reizen graag naar Barcelona, Praag, Parijs of Londen. Logisch ook, want het is fijn om naar een onbekend land te reizen. In een onbekende omgeving zie je andere dingen en hoor je andere talen.

Toch valt er ook genoeg te beleven in Nederland. De avonturiers onder ons kunnen zich bijvoorbeeld goed uitleven met avontuurlijke outdoor activiteiten in Nederland. Maar ook Nederlandse steden zijn erg populair onder toeristen.

Maar wat zijn dan in Nederland de tien grootste steden? Waar wonen de meeste mensen? In dit blog heb ik een opsomming gemaakt van de tien grootste steden van Nederland op inwonersaantallen.

10 | Nijmegen / 179.126 inwoners

We beginnen de lijst met Nijmegen in de provincie Gelderland. Nijmegen is de grootste stad in Oost- Nederland en van de provincie en is de tiende stad van Nederland.

Nijmegen ligt aan de oevers van de rivier De Waal en is een van de leukere studentensteden van Nederland. Nijmegen is een hele toeristische stad, mede vanwege de historische binnenstad. Vooral de Grote Markt in de binnenstad is een bezoekje meer dan waard.

Verder kennen we de stad natuurlijk van de Nijmeegse Vierdaagse waarin mensen 4 dagen lang 30, 40 of 50 kilometer wandelen.

Nijmegen in Nederland

Stad: Nijmegen
Inwoners: 179.126
Oppervlakte: 57,6 km²
Provincie: Gelderland

De 10e stad van Nederland: Nijmegen
> De Grote Markt, Nijmegen.

9 | Breda / 184.731 inwoners

Nummer negen in de lijst is het Brabantse Breda. Met ruim 184.000 inwoners is Breda de derde stad van de provincie.

Breda ligt op een paar kilometer van de Belgische grens en op slechts 3 kwartier rijden van Antwerpen. Het is een typisch Nederlandse stad met een ietwat middeleeuws karakter.

En het zal je waarschijnlijk niks verbazen, maar net als Nijmegen en veel andere steden heeft ook Breda een ‘’Grote Markt’’. Op dit plein is het heerlijk vertoeven tijdens de warme terrasdagen.

Breda, Nederland

Stad: Breda
Inwoners: 184.731
Oppervlakte: 128,7 km²
Provincie: Noord- Brabant

Breda: de 9e stad van Nederland
> Grote Kerk, Breda.

8 | Almere / 219.665 inwoners

Op nummer acht van de grootste steden in Nederland staat Almere. Almere ligt in de provincie Flevoland en is verreweg de grootste stad van de provincie.

Almere is een jonge stad. De stad bestaat pas vanaf 1975. Dat was het jaar dat er voor het eerst aan de nieuwe stad werd gebouwd.

Tot voor kort was Lelystad de grootste stad van Flevoland, maar Almere heeft Lelystad binnen korte tijd ingehaald. Dat heeft voor een groot deel te maken met de groei van Amsterdam, waardoor veel mensen voor Almere kiezen. Almere ligt namelijk dicht bij Amsterdam en is iets goedkoper dan Amsterdam.

Almere is geen typisch Nederlandse stad zoals veel steden dat wel zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de jonge historie van de stad. Over de charme van de stad valt dus te discussiëren, maar dat is vooral mijn persoonlijke mening.

Almere in Nederland

Stad: Almere
Inwoners: 219.665
Oppervlakte: 248,77 km²
Provincie: Flevoland

De 8e stad van Nederland: Almere
> De skyline van Almere.

7 | Tilburg / 224.459 inwoners

Noord- Brabant is een grote provincie en dat vind je terug in de steden. Op nummer negen staat de stad Breda en op nummer zeven en op slechts 25 minuten rijden van Breda ligt Tilburg.

Tilburg staat voornamelijk bekend als textielstad en heeft daar de basis gelegd voor de stad die het nu is. Industriële steden zijn vooral ingericht op het praktische nut en worden niet snel als de meest aantrekkelijke en toeristische steden gezien.

Desalniettemin moet je steden wel gaan bezoeken voordat je er je conclusies over kunt trekken. Tilburg vervult namelijk een belangrijke rol in Nederland.

Tilburg in Nederland

Stad: Tilburg
Inwoners: 224.459
Oppervlakte: 88,79 km²
Provincie: Noord- Brabant

Tilburg: de 7e stad van Nederland
> Sint Dionysiuskerk, Tilburg.

6 | Groningen / 234.950 inwoners

Groningen is een heerlijke oude stad en staat met ruim 234.000 inwoners op plek nummer zes. Groningen is in het noorden van Nederland verreweg de grootste stad.

Groningen heeft een historische binnenstad met smalle stegen, oude bouwwerken en gezellige pleinen. Alleen al bij aankomst in de stad word je prachtig ontvangen door het prachtige stationsgebouw van de stad.

Daarnaast is Groningen natuurlijk een bekende en grote studentenstad. Studenten van over de hele wereld komen naar Groningen en dat geeft een fijne en frisse energie aan de stad. Met de Martinitoren als rots in de brandig is Groningen een absolute aanrader.

Groningen in Nederland

Stad: Groningen
Inwoners: 234.950
Oppervlakte: 180,21 km²
Provincie: Groningen

De 6e stad van Nederland: Groningen
> Het centrum van Groningen met op de achtergrond de Der Aa-kerk.

5 | Eindhoven / 238.326 inwoners

De allergrootste stad van de provincie Noord- Brabant en de vijfde stad van Nederland is Eindhoven. Van oudsher is Eindhoven een erg belangrijke stad voor Nederland.

In de stad werden vanaf 1900 veel fabrieken gebouwd uit de textielindustrie en sigarenindustrie en werden er veel lucifers gefabriceerd. Daarnaast kennen we Eindhoven natuurlijk van het grote Phillips en ook DAF was vanaf 1930 gevestigd in de lichtstad.

Eindhoven in Nederland

Stad: Eindhoven
Inwoners: 238.326
Oppervlakte: 88,84 km²
Provincie: Noord- Brabant

De 5e stad van Nederland: Eindhoven
> Het Stratumseind, Eindhoven.

4 | Utrecht / 361.742 inwoners

Van de tien steden die ik in dit blog benoem, is Utrecht mijn grote favoriet. Utrecht is met 361.000 inwoners de vierde stad van Nederland.

Utrecht is een belangrijke stad vanwege haar gunstige en centrale ligging in Nederland. Het is een knooppunt van wegen, water- en spoorwegen.

Buitenlandse toeristen reizen vaak naar Amsterdam om de Amsterdamse grachten te bewonderen en missen hierdoor de Utrechtste grachten, die vaak zijn verkozen tot de mooiste grachten van Europa. Vooral de Oudegracht is een bekende en mooie gracht in de stad.

Verder kennen we Utrecht natuurlijk van de Domtoren die over de stad waakt.

Utrecht in Nederland

Stad: Utrecht
Inwoners: 361.742
Oppervlakte: 99,21 km²
Provincie: Utrecht

Utrecht: de 4e stad van Nederland
> Utrecht.

3 | Den Haag / 553.417 inwoners

De derde stad van Nederland is Den Haag. Den Haag kennen we natuurlijk van onze hedendaagse politiek. Zowel de Nederlandse regering als het parlement vind je terug in deze mooiste stad.

Den Haag is de grootste stad aan de Nederlandse kust. De stad heeft een kustlijn van ruim elf kilometer. Badplaatsen van de stad zijn Scheveningen en Kijkduin. Scheveningen was vroeger een vissersdorp, maar is later een stadsdeel en wijk van de stad Den Haag geworden.

Den Haag heeft in het buitenland verschillende benamingen, zoals La Haye, La Haya en The Hague. In Nederland heette het vroeger ’s-Gravenhage, maar sinds 1990 praten we allemaal over Den Haag.

Den Haag in Nederland

Stad: Den Haag
Inwoners: 553.417
Oppervlakte: 98,13 km²
Provincie: Zuid- Holland

Den Haag: de 3e stad van Nederland
> Den Haag.

2 | Rotterdam / 655.468 inwoners

Op slechts een half uur rijden van Den Haag vinden we Rotterdam. Met ruim 655.000 inwoners is Rotterdam de tweede stad van Nederland.

Rotterdam heeft een zeer gunstige ligging in Europa en heeft daardoor een van de grootste havens van het continent.

Verder kennen we de stad helaas van de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor zijn oude gebouwen volledig verwoest geraakt. Hierdoor moest de stad zich herbouwen en daardoor zien we vandaag de dag veel moderne gebouwen in de stad.

Populaire bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Euromast, de Erasmusbrug, de Markthal en de kubuswoningen. Veel mensen zijn sceptisch over Rotterdam vanwege de moderne gebouwen, maar juist daardoor vind ik Rotterdam een erg leuke stad.

Rotterdam in Nederland

Stad: Rotterdam
Inwoners: 655.468
Oppervlakte: 319,35 km²
Provincie: Zuid- Holland

Rotterdam: de 2e stad van Nederland
> De Markthal, Rotterdam.

1 | Amsterdam / 881.933 inwoners

De grootste stad van Nederland is natuurlijk Amsterdam. Met ruim 881.000 inwoners is de stad nog aanzienlijk groter dan Rotterdam.

De binnenstad van Amsterdam is erg historisch. Met name de grachten kenmerken de stad Amsterdam en het is daardoor een van de meest toeristische steden van Europa. Alleen in London, Parijs, Istanbul en Barcelona komen jaarlijks meer toeristen.

Andere beroemde bezienswaardigheden zijn het Red Light District, het Rijksmuseum en de Dam. Daarnaast staat Schiphol op nummer drie van drukste vliegvelden ter wereld.

Amsterdam in Nederland

Stad: Amsterdam
Inwoners: 872.779
Oppervlakte: 219,49 km²
Provincie: Noord- Holland

Amsterdam: de 1e stad van Nederland
> Amsterdam.

Andere grote steden buiten de top 10

Andere Nederlandse steden die net buiten de top tien grootste steden vallen zijn:

  • 11 | Apeldoorn – 165.611 inwoners.
  • 12 | Arnhem – 163.888 inwoners.
  • 13 | Haarlem – 162.898 inwoners.
  • 14 | Enschede – 160.640 inwoners.
  • 15 | Amersfoort – 158.590 inwoners.

Andere leuke steden in Nederland

Zoals gezegd zijn er veel leuke steden in Nederland. Dat hangt gelukkig niet af van het aantal inwonersaantallen. Zo zijn ook Zwolle, Maastricht, Leeuwarden, Alkmaar, Leiden, Delft, Den Bosch, Deventer en veel andere steden het benoemen waard.

Steden in Drenthe

Zijn er ook leuke steden in Drenthe vraag je je misschien af? Drenthe is vooral een provincie met rijke natuur. Bijna nergens anders in Nederland vind je zoveel natuur als in Drenthe. Als je liefhebber bent van outdoor, dan zijn er veel leuke dingen te doen in Drenthe.

Steden zijn er nauwelijks in Drenthe. De grootste steden van Drenthe zijn Emmen, Assen en Hoogeveen.

Op avontuur in Nederland?

Wil je graag een tussenjaar nemen in Nederland? Een tussenjaar in Nederland klinkt misschien suf, toch zijn er veel mogelijkheden om het avontuur op te zoeken in Nederland.

Je kunt bijvoorbeeld het stadsleven van Nederland opzoeken en een jaar in Amsterdam of Rotterdam gaan wonen. Of zoek de grote studentensteden als Groningen en Nijmegen op en ga het jaar van je leven tegemoet. Er zijn wat mij betreft veel redenen om een tussenjaar te nemen!

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!