Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke kleding en materialen heb ik nodig als ik ga mountainbiken?

Welke kleding en materialen heb ik nodig als ik ga mountainbiken?

Net als bij veel andere outdoor sporten zijn goede kledingstukken en materialen van essentieel belang. Ze bieden comfort waardoor de sport gemakkelijker te beoefenen is en nog belangrijker: veel materialen en kledingstukken hebben een beschermende functie.

Dat is uiteraard ook het geval bij mountainbiken. Mountainbiken is een geweldige sport om te doen, maar je moet je wel bewust blijven de risico’s van de sport. Goede materialen en kledingstukken zijn daarom van belang.

Welke kledingstukken en materialen heb je nodig bij het mountainbiken?

Een mountainbike uitrusting moet sowieso uit het volgende bestaan:

 • Een goede mountainbike.
 • Een mountainbike-helm.
 • Een mountainbike-bril.
 • Mountainbike-handschoenen.
 • Mountainbike-broek.
 • Schoenen + klikpedalen.
 • Een camelbak.
 • Een reparatieset voor de fiets.
 • Een EHBO-kit.
Welke kleding en materialen heb ik nodig als ik ga mountainbiken?

Een goede mountainbike

Zonder een mountainbike wordt mountainbiken een moeilijk verhaal. Je bent tenslotte afhankelijk van de fiets. Je moet dus een mountainbike kopen. Er zijn verschillende soorten mountainbikes en de prijsklasse van een mountainbike lopen erg uiteen.

Bij het kopen van een mountainbike kun je uit verschillende onderdelen kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor een volledige vering of alleen een voorvering? Wil je schrijfremmen of V-brakes op de mountainbike? Daarnaast hebben fietsen verschillende wielmaten en verschillende soorten frame materialen.

Zodra je een mountainbike hebt gekocht is onderhoud net zo belangrijk. Goede onderhoud verlengt de levensduur van de fiets en garandeert meer veiligheid als je gaat mountainbiken (en dat mag niet onderschat worden vinden wij).

Een mountainbike-helm

Een helm is bij het mountainbiken het belangrijkste van de uitrusting. Net als dat je bijvoorbeeld niet gaat skiën zonder skihelm is mountainbiken zonder mountainbike-helm een no go.

Je gaat al zigzaggend over leuke en uitdagende paden in het bos, maar het gevaar ligt met grote boomstammen en stenen altijd op de loer. Hoofdletsels kunnen grotendeels worden voorkomen bij het dragen van een goede mountainbike-helm.

Een mountainbike-bril

Goede bescherming van de ogen is belangrijk en deze kun je beschermen door een mountainbike-bril te dragen. Zo word je beschermd tegen opkomend vuil, stof en puin.

Mountainbikers kiezen vaak voor een bril met een verwisselbare lens. Zo kun je in zowel felle zonlicht als op donkere dagen goed blijven kijken tijdens het mountainbiken.

Welke kleding en materialen heb ik nodig als ik ga mountainbiken?

Mountainbike-handschoenen

Ook handschoenen zijn onmisbaar als je gaat mountainbiken. Zo hebben je handen veel schokken te verwerken tijdens het fietsen op onverharde wegen. Veel meer dan wanneer je op verharde wegen gaat fietsen.

En wat te denken als je komt te vallen? Door handschoenen te dragen voorkom je vervelende schaafwonden aan je handen. En tijdens het fietsen zelf houd je volledige controle op de remhendels van de mountainbike.

Handschoenen zijn uiteraard ook een must bij koude temperaturen. Veel mountainbikers ervaren sneller koude handen tijdens het fietsen. Dit komt omdat je de handen continue in een krampachtige houding gebruikt. Handschoenen zijn daarom van groot belang.

Mountainbike-broek

Bij een mountainbike uitrusting hoort een mountainbike-broek. Mountainbike-broeken zijn gevoerd en hebben een beschermende functie. Het wordt als soort onderbroek gebruikt en kan het schuren aan de bovenbenen tegengaan.

Het zeem of de pad in de broek doen het zadel comfortabeler laten aanvoelen. Vooral bij lange tochten gaat dit een groot verschil maken tijdens het mountainbiken.

Er zijn verschillende soorten broeken waaruit je kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit lange of korte broeken en broeken met of zonder bretels. De meeste mountainbikers kiezen voor een bib-short of een broek met bretels.

Schoenen + klikpedalen

Een ander erg belangrijk onderdeel van de uitrusting zijn schoenen met klikpedalen. Maar wat zijn de grootste voordelen van schoenen met klikpedalen?

 • Je zit vast aan de pedaal en kunt niet zomaar van de pedaal af schieten.
 • Je hebt meer controle over de fiets.
 • Doordat je aan de pedalen kunt ”trekken” kun je gemakkelijker bergop fietsen.
 • Je kunt efficiënter kracht zetten waardoor je bij elke trap die je maakt gemakkelijker vooruit komt.

Klikpedalen hebben ook nadelen. Vooral in het begin kunnen klikpedalen onwennig aanvoelen en kunnen ze gekke situaties veroorzaken. Je moet het in- en uitklikken van de pedalen oefenen en als je nog niet gewend bent geraakt aan klikpedalen, dan is de angst om te vallen vaak groter.

Ook in mountainbike-schoenen kun je praktisch afstuderen, maar de meest gangbare mountainbike-schoenen zijn de all-mountain fietsschoenen.

Camelbak

Water uit een bidon willen drinken terwijl je aan het mountainbiken bent is vragen om problemen. Althans, wel als je over de smalle en kronkelige paden aan het fietsen bent.

De oplossing om in deze situaties tóch te kunnen drinken is een camelbak. Hiermee kun je gemakkelijk bij het water komen terwijl je aan het fietsen bent.

Welke kleding en materialen heb ik nodig als ik ga mountainbiken?

Reparatieset voor de mountainbike

Als mountainbiker krijg je ook te maken met de technische aspecten van de fiets. Grote kans dat je ooit tegen mechanische problemen of een lekke band gaat oplopen en dat moet natuurlijk opgelost worden. Daarom is een reparatieset van belang in een mountainbike uitrusting.

Wat hoort er thuis in een reparatieset?

 • Een multi-tool voor fietsen.
 • Bandenlichters.
 • Een extra binnenband.
 • Een patchkit.
 • Minipomp.
 • En niet onbelangrijk: geld.

Een EHBO-kit

Mountainbiken is zeker geen sport zonder risico’s. Daarom is het verstandig om een kleine EHBO-kit mee te nemen. Op deze manier zijn bijvoorbeeld kleine schaafwonden gemakkelijk te verhelpen.

Andere belangrijke kledingstukken + materialen

Wat heb je nog meer nodig als je gaat mountainbiken?

Over het algemeen worden deze kledingstukken altijd aangeraden:

 • Een buff of nekwarmer.
 • Een warme, weerbestendige jas.
 • Vocht afvoerende trui.

En deze materialen zijn mogelijk ook van groot belang:

 • Fietsverlichting.
 • Een fietsslot.

Andere mountainbike inspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.