arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik heb een knagend onderbuikgevoel, wat betekent dat?

Soms kan ik in mijn onderbuik een gevoel ervaren die prettig of onprettig voelt. Het prettige gevoel kennen we allemaal: misschien ben je verliefd of heb je een concept uitgedacht voor jouw bedrijf waar je dol enthousiast van wordt. Persoonlijk krijg ik ook een heel prettig onderbuikgevoel als ik een reis in het vooruitzicht heb. Dan ga ik namelijk iets doen wat bij mij past, waar ik blij van word en energie uit kan halen.

Het zijn onderbuikgevoelens doordat je keuzes hebt gemaakt die heel erg bij je behoeftes liggen. Ik vind het heel belangrijk om hier bewust van te worden. Als ik een energierijk en blij onderbuikgevoel krijg omdat ik een mooie reis tegemoet ga, dan betekent het dat hier elementen in zitten waar ik aansluiting bij voel. In plaats van een gevoel van leegte te ervaren, ervaar ik dat mijn hart wordt gevoed. Ik heb het gevoel dat mijn leven een diepere betekenis krijgt.

Maar naast het onderbuikgevoel dat zo prettig voor je voelt en waarbij het lijkt dat je het goede pad in het leven bewandelt, kun je ook een onderbuikgevoel hebben dat knaagt. Het is een onrustig gevoel waarbij je spanning ervaart. De ene keer weet je precies waar de spanning vandaan komt, maar de andere keer kun je er de vinger niet op leggen.

Het knagende onderbuikgevoel: jouw intuïtie dat spreekt

Intuïtie is een begrip waar we weinig over leren. We leren alles uit boeken en doen kennis op over de geschiedenis, economie, wiskunde en andere praktijken. Dit is jarenlange focus op elke school waar je studeert. We leren ook veel over ons lichaam: we weten waar ons hart zit en hoe onze spieren werken, maar we leren niks over intuïtie. Ik heb geen les gehad en geen boek gelezen waar we dieper ingaan op ons innerlijk wezen.

Dat is apart, want we willen onszelf wijzer maken door boeken te lezen over de geschiedenis, maar zijn niet bekend met de wijsheid die we diep van binnen in ons hebben. Sterker nog: als je hier met mensen over praat dan word je aangekeken alsof je niet lekker bent. Ik vind dat heel vervelend, want ik heb het gevoel dat ik mijn waarnemingen hierover moet delen met de wereld, maar ik houd heel vaak mijn mond omdat ik er soms een lading bij voel.

Leren voelen en verbinding met jezelf terugvinden

Verklaring van het onderbuikgevoel

Onderzoekers hebben ontdekt dat honderd miljoen zenuwcellen, cellen die in onze hersenen worden aangetroffen, ook in ons spijsverteringsstelsel zitten. Dat is de verklaring van ons onderbuikgevoel.

Jouw onderbuik kan in principe, net als de hersenen, denken en voelen.

Huh!? 

Ik weet het, het klinkt allemaal een beetje gek. Maar ik ga vrolijk door..

Jouw onderbuik, dan hebben we het over jouw darmen, kunnen onafhankelijk van jouw hersenen handelen. Ze kunnen je een signaal afgeven zonder dat je hersenen hierbij betrokken zijn, denk hierbij aan een onverwachte pijnscheut in de buik die we allemaal wel eens ervaren. De darmen zijn het enige orgaan waarbij deze onafhankelijke besturing is ontdekt.

Dit is meteen de wetenschappelijke verklaring van het onderbuikgevoel en het geeft meteen uitleg over onze intuïtie. Een pijnscheut of onrustig gevoel in de onderbuik is niets meer dan intuïtie dat spreekt en zegt: ”Stop waar je mee bezig bent! Deze situatie is niet gezond voor je”.

Het verklaart jouw knagende onderbuikgevoel, de vlinders in je buik of dat je in je broek poept van angst. Het zijn allemaal emoties die zich in jouw buik afspelen.

Tip!
In boeken van Andreas Moritz en Dr. Kelly A. Turner vind je veel informatie die ik hierboven beschreven heb!

Wat zegt het onderbuikgevoel?

Jouw onderbuikgevoel is niet zomaar een gevoel. Net als dat pijn ook niet voor de grap op komt zetten. Het is niet het doel van je lichaam om jouw veel pijn of onrust te geven. Door het te negeren en te veroordelen doe jij jezelf tekort. Daarmee zie je het lichaam als een los deel van wie jij bent, maar in feite ben jij 1 geheel.

Het knagende onderbuikgevoel dat je ervaart ben jij. Niets meer, niets minder. Iets in jou, de persoon die jij werkelijk bent, heeft een boodschap voor je. Een boodschap die je ter harte moet nemen. Wat voor boodschap dat kan zijn?

Misschien moet je wel verhuizen, of een andere baan zoeken of conclusies trekken over de relatie waar jij in zit. Misschien moet jij je wel over iets verontschuldigen aan iemand of stoppen met de studie die je doet. Het kan werkelijk waar van alles zijn en ik ben niet de persoon die dat kan bepalen. Daar moet jij zelf achter komen.

Een onderbuikgevoel is niet alleen een reflectie op dingen dat als negatief wordt ervaren. Je kunt namelijk ook een heel positief onderbuikgevoel ervaren dat tegen je zegt dat je met de goede dingen bezig bent.

Hoe pik ik de signalen van mijn onderbuik op?

Boodschappen van het lichaam negeren is de grootste fout die we als mens maken. We kunnen het onszelf niet verwijten, omdat we hier niks over hebben geleerd. We vinden het eng onszelf te confronteren met zaken waar we niet tevreden over zijn. We houden er niet van onszelf diep in de ogen aan te kijken en te ervaren waar onze pijn en verdiet schuilt.

Maar alsjeblieft, ga het leren! Zoek de confrontatie met jezelf op en bewandel het pad van eigenwaarde en respect naar jezelf. Dat is een ingewikkeld proces, maar het is het waard.

De allergrootste les waar je elk moment mee kan beginnen is bewustwording van alle sensaties in jouw lichaam. Je moet weer gaan voelen, je hart laten spreken en wat minder vaak je hoofd er bij betrekken. Voelen doe je door stil te staan bij alle bewegingen in het lichaam, maar ook door de signalen van het lichaam te herkennen.

Je hebt het oorspronkelijke vermogen om te voelen

Je kunt op elk moment voelen, of je nu in de woonkamer of bij de kapper zit. Als mens weten we precies hoe we moeten voelen, hoe we onze intuïtie moeten laten spreken en het leven kunnen leven dat dicht bij onze behoeftes ligt. Maar in de afgelopen tientallen jaren zijn we de verbinding met onszelf volledig kwijtgeraakt en zijn we vergeten hoe het werkt.

Enerzijds is dat zorgwekkend, maar anderzijds is het geruststellend. Voelen hoef je niet te leren zoals je leert fietsen. Voelen is onderdeel van ons bestaan, omdat voelen niks meer dan het herkennen van onze intuïtie is. Wij leven vanuit onze intuïtie en van oorsprong weten wij precies hoe het werkt.

Onderbuikgevoel en de relatie met jouw intuïtie

Hoe kan ik voelen?

Voelen is voor mij een moment in alle rust. Ik doe dit het liefst op de bank of voor dat ik ga slapen. Ik functioneer überhaupt het beste in een rustige omgeving en ik heb deze rust nodig om bij mijzelf te kunnen komen.

Wanneer begin ik echt te voelen?

  • Als ik ga letten op mijn ademhaling.
  • Als ik mij ga focussen op geluiden om mij heen.
  • Als ik mij bewust word van sensaties in het lichaam.
  • Als ik mij ga focussen op het kloppen van mijn hart en wat dit met mijn lichaam doet.

Het allerbelangrijkste is dat ik onbalans in het lichaam ga herkennen. Pijn in mijn ribben of in mijn maag probeer ik bewust te voelen. Ik vermijd het niet, maar ik blijf bij het gevoel dat ik ervaar. Ik wil erachter komen wat de boodschap van mijn lichaam is en wat het ontstaan van pijn of het knagende gevoel is.

Vaak proberen we pijn in onszelf te vermijden waardoor we de signalen volledig negeren, maar ik denk dat het juist belangrijk is om de balans terug te vinden en de pijn te reflecteren op jezelf. Want de status van jouw lichaam zegt iets over de kwaliteit van jouw leven en hoe je het leven ervaart.

Oké, en wat is het resultaat?

Als jij een knagend gevoel in jouw onderbuik ervaart, dan kunnen we concluderen dat er een aspect in jouw leven is dat niet lekker loopt. Je hebt moeite met je werk, relatie, huis, studie, vrienden, of wat dan ook. Dat knagende onderbuikgevoel is jouw intuïtie dat iets aan probeert te geven.

Vaak negeren we dit gevoel, gaan we slapen en doen we morgen weer exact dezelfde dingen. Dit kan op de langere termijn funest zijn. Het is daarom belangrijk stil te staan bij dat knagende onderbuikgevoel.

Wat ik met deze blog wil meegeven is dat je gaat leren voelen. Hoe vaker je bewust gaat luisteren naar het lichaam, hoe meer dit op de langere termijn onbewust vanzelf gaat. Je leert te onderscheiden wat jou intuïtie tegen je wil zeggen en zult hier op ten duur steeds vaker beslissingen in nemen.

En geloof mij, beslissingen vanuit je intuïtie, die je vanuit je hart maakt, geven je een heel verrijkend leven. Dat is namelijk exact de persoon die jij bent!

Neem de signalen van het lichaam serieus en maak keuzes die dicht bij jouw hart liggen.

Andere blogs lezen?

Wil je meer blogs lezen die ik heb geschreven? Misschien vind je dit ook interessant..

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?