Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wanneer is het noorderlicht te zien?

Wanneer is het noorderlicht te zien?

Het noorderlicht is een fascinerend natuurfenomeen en staat bij veel mensen op de bucketlist. En zelfs nadat je het voor 10e keer hebt gezien blijft het mooi. Sterker nog, Zweedse gidsen vertelden dat ze geboren en getogen zijn in een gebied waar het noorderlicht is te bewonderen en dat ze jaarlijks met smart op de lichtshow zitten te wachten.

Het went nooit en ik heb het noorderlicht mee mogen maken. Het is prachtig! Het geeft een surrealistisch beeld en met verbazing zit je naar de schoonheid van deze mystieke lichtshow te kijken. Als het noorderlicht hoog op de bucketlist staat, zorg er dan alsjeblieft voor dat je het een keer hebt gezien.

Om het noorderlicht te kunnen zien moet je op het juiste moment de reis boeken. In deze blog deel ik de maanden waar de kansen op het noorderlicht het hoogst zijn. Want vergeet nooit dat het noorderlicht geen garantie is, maar dat je door in een bepaalde periode te reizen de kansen wel aanzienlijk verhoogd.

In welke landen is het noorderlicht te zien?

Het noorderlicht is enkel te bewonderen in de poolstreken. In het noorden rond de poolcirkel noemen we het het noorderlicht. In het zuiden heeft het de naam het zuiderlicht.

Het noorderlicht is te bewonderen in:

  • Noorwegen
  • Zweden
  • Finland
  • Rusland
  • Alaska
  • Canada
  • Groenland
  • En IJsland

Het noorderlicht is het beste te spotten in gebieden dat op 60 en 75 graden noorderbreedte liggen. Dit is de noordpoolcirkel.

Het noorderlicht kan 24/7 aanwezig zijn, maar is op het blote oog enkel te spotten als het donker is, er geen wolken aan de lucht zijn en je weinig tot geen last hebt van lichtvervuiling van omliggende dorpen en/of steden.

Het noorderlicht in Noorwegen, Zweden en Finland

In zowel Noorwegen, Zweden en Finland zijn de kansen op het noorderlicht het grootst vanaf 21 september tot 21 maart.

In de zomer zijn de dagen in deze landen erg kort en is de kans erg klein dat je het noorderlicht kunt zien.

Wanneer is het noorderlicht te zien?
> Dit is een foto die wij in Zweden hebben genomen van het noorderlicht.

Het noorderlicht in Rusland

In Rusland is het noorderlicht uiteraard ook ten noorden van het land te bewonderen. Voor ons Europeanen kun je ervoor kiezen naar het Russische gedeelte van Lapland af te reizen. Dit is een schiereiland met de naam Kola. Op het schiereiland ligt de grote stad Moermansk.

Het noorderlicht in Rusland is net als in Scandinavië te zien vanaf september tot en met ongeveer maart.

Het noorderlicht in Alaska (Verenigde Staten)

Voor het beste zicht op het noorderlicht in Alaska moet je tussen september en maart in het noorden van deze staat zijn.

Een beroemde spot is Denali Nationaal Park. In dit gebied vind je ongerepte wildernis en is er geen lichtvervuiling die het zicht op het noorderlicht kan belemmeren.

Het noorderlicht in Canada

Canada is een groot land en daardoor biedt het de mogelijkheden om gedurende het hele jaar het noorderlicht te beschouwen. Een bekende spot zijn de Northwest Territories en Nunavat. Deze liggen op een hoogte van 70° NB.

Bijna het hele jaar noorderlicht-plezier, behalve tijdens de zomermaanden.

Het noorderlicht in Groenland

In het zuiden van Groenland is een sterke activiteit vereist om het noorderlicht te kunnen zien. Het ligt zoals gezegd op dezelfde lijn met het zuiden van de Scandinavische landen en net als in het zuiden van Noorwegen, Finland en Zweden heb je in het zuiden van Groenland weinig kans om het noorderlicht te zien.

Ga je landinwaarts richting het noorden, dan verhoog je de kansen op het noorderlicht. Het noorden ligt op 80° NB en hier kun je bijna het gehele jaar het noorderlicht bewonderen.

Het noorderlicht in IJsland

Tot slot hebben we IJsland. IJsland is een unieke plek omdat het noorderlicht in praktisch hethele land is te zien. Zelfs in de hoofdstad Reykjavik dat op 64 °NB ligt is het noorderlicht met ”regelmaat” te bekijken.

In het noorden is het noorderlicht het mooist. Een bekende spot is de stad Akureyri!

Vanaf september tot en met april is het noorderlicht te bewonderen in IJsland. De maanden tussen november en februari zijn de donkerste maanden, maar dat zijn ook de maanden met gemiddeld het slechtste weer. Bewolking zorgt ervoor dat je het noorderlicht niet kunt zien.

Is het noorderlicht er gegarandeerd?

Het noorderlicht is elke dag aanwezig, maar de juiste omstandigheden om het met het blote oog te zien zijn niet altijd aanwezig. Voor alle landen die ik heb genoemd moet je ongeveer vanaf september tot en met maart reizen om het noorderlicht te kunnen zien. Helaas blijf je altijd afhankelijk van de weersomstandigheden. Met bewolking en slecht weer is het snel over met de pret!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven in de kenniskoffer:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!