Waarom wordt er in sommige landen links gereden?

Waarom wordt in sommige landen links gereden?

Al heb je jarenlang een rijbewijs: links auto rijden is in het begin wennen. Het stuur zit aan de rechterkant van de auto, de bijrijder zit links van jou en je moet ineens met de linkerhand schakelen.

Op de weg gaat alles in tegenovergestelde richting en moet je op de autosnelweg aan de rechterkant een andere auto gaan inhalen. En bij een groot stoplicht moet je wel de goede afslag pakken.

Waarom wordt er in bepaalde landen links gereden? Ik was erg geïnteresseerd in deze vraag en ik heb het internet afgezocht om jou (en mijzelf natuurlijk) van een antwoord te voorzien.

Waarom wordt er in bepaalde landen links gereden?

Allereerst is er geen officieel antwoord te vinden waarom het ene land voor links kiest en het andere land voor rechts. Maar er zijn wel voor de hand liggende antwoorden die de verschillen goed in kaart brengen. Daarvoor moeten wij diep in de geschiedenis graven, in de tijd dat auto’s überhaupt nog niet bestonden.

In de vroede middeleeuwen reed vrijwel iedereen aan de linkerkant. De paardrijders (want auto’s waren er niet) waren vaak de ridders die snel hun zwaard moesten pakken. Veel mensen zijn rechtshandig en konden daardoor gemakkelijker het zwaard pakken. Daarnaast verminderde het links rijden de kans dat de schede van het zwaard, dat altijd aan de linkerkant hangt, tegenliggers zou raken tijdens het passeren van elkaar.

Waarom links rijden ineens rechts rijden werd..

Aan het einde van het jaar 1700 kwam er een verandering in het links rijden. Deze verandering vond voornamelijk plaats in de Verenigde Staten en Frankrijk. Deze landen hadden grote karren om landbouwproducten te transporteren en werden getrokken door 4 grote paarden. De vervoerder van deze kar ging op het paard linksachter zitten.

Op deze manier kon hij de zweep in zijn rechterhand bedienen om de paarden te sturen. Daarnaast was het belangrijk dat de karren van tegenliggers niet tegen elkaar zouden botsen en was dit voor de bestuurder het beste te controleren vanaf het linkerpaard. Dat is de meest gangbare reden waarom 65% van de landen op de wereld op dit moment rechts rijden.

De verspreiding van het rechts rijden werd veroorzaakt door de veroveringen van Napoleon in de meeste landen van Europa, zo ook in Nederland. Alleen in Portugal, Groot-Britannië, Oostenrijk-Hongarije, Finland en Zweden bleef men nog langere tijd links rijden. Tot na de Eerste Wereldoorlog gingen ook veel van deze landen rechts rijden.

Waarom rijden ze in Groot-Brittannië nog links?

Groot-Britannië werd niet door Napoleon veroverd en daarom werd het links rijden vanaf 1835 wettelijk verplicht. Dat is ook de reden dat vroegere Engelse kolonies, zoals Australië, Pakistan, India en Zuid- Afrika vandaag de dag nog steeds links rijden.

Het links rijden van Groot-Brittannië en zijn koloniën was een inspiratie voor andere landen. Japan is geen kolonie geweest van de Britten, maar daar wordt desondanks wel links gereden.

Leuke feitjes over het links en rechts rijden..

Tot slot nog een paar leuke feitjes:

  • Op 3 september 1967 moesten bestuurders in Zweden ineens rechts gaan rijden. Dit leverde veel chaos op en door in Google 3 september 1967 Zweden in te typen kom je beroemde foto’s van hele chaotische wegen tegen.
  • Na het vertrek van de Fransen kozen sommige steden in Nederland ervoor weer links te gaan rijden. Op 7 mei 1917 was Rotterdam de laatste stad die het links rijden heeft afgeschaft.
  • Treinen rijden heel vaak links en dat komt vanwege de grote wereldwijde Engelse invloed op de ontwikkeling van spoorwegen en treinen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven in de kenniskoffer:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!