Waar ligt Lapland en wat is het verschil met Zweeds- en Fins Lapland?

Het verschil tussen Zweeds- en Fins Lapland

Af en toe zie je beelden op de televisie verschijnen van een besneeuwd Lapland en steeds vaker hoor je dat mensen een reis naar Lapland maken. Veel mensen hebben echter geen idee waar Lapland precies ligt. Het enige dat wij van Lapland weten is dat het er ontzettend koud is. Maar is Lapland een gebied of een land? En ligt het dicht bij huis of ligt het richting de Noordpool?

Voor dat ik aan deze blog begon heb ik een klein onderzoekje gedaan op Google. Ik wou graag weten wat mensen willen weten over Lapland. Een bekende en logische zoekterm is de vraag hoe koud het is in Lapland. Een andere zoekterm is de vraag wat de hoofdstad van Lapland is. Maar heeft Lapland wel een hoofdstad?

Waar ligt Lapland?

Allereerst is het goed om te weten dat Lapland geen land is. Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over 4 landen, namelijk Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een groot gebied en het bedekt voor een groot deel Noorwegen, het volledige noorden van Zweden en een klein deel van Finland. Het Russische Lapland ligt op het schiereiland Kola.

We kennen Lapland van de ijzige temperaturen en de lange winters. Het ligt dusdanig dicht bij de poolstreken dat de zon in de winter niet opkomt (de poolnacht) en dat de zon in de zomer niet volledig ondergaat (middernachtzon).

Zweeds Lapland en Fins Lapland

Zoals gezegd: Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over 4 landen, maar de benaming Lapland wordt ook voor andere gebieden gebruikt.

Fins Lapland: een landschap in Finland

Finland had tot een paar jaar geleden 6 provincies. Deze provincies zijn in 2010 opgeheven en hebben plaats gemaakt voor landschappen. Tot op de dag van vandaag bestaat Finland uit 19 landschappen. Het meest noordelijk gelegen landschap is Fins Lapland en dit landschap is ook het grootste van het land.

De hoofdstad van dit landschap is het bekende Rovaniemi en het totaal aantal inwoners van Fins Lapland ligt op een kleine 100.000 mensen. Naast het grote gebied dat zich uitstrekt over 4 landen, is het gelijknamige Lapland dus ook een landschap in Finland (een soort provincie, zoals wij dat in Nederland kennen).

Zweeds Lapland: een landschap in Zweden

Net als in Finland bestaat ook Zweden uit landschappen. Het grote verschil met Finland is dat Zweden naast deze landschappen ook provincies heeft. De landschappen en provincies staan dus los van elkaar. Ten opzichte van de Zweedse landschappen hebben de Zweedse provincies een belangrijke bestuurlijke functie in het land.

Zweden heeft in totaal 25 landschappen in het land, waarvan Zweeds Lapland het meest noordelijke en grootste landschap van Zweden is. Net als in Fins Lapland wonen er in Zweeds Lapland ongeveer 100.000 mensen.

Het verschil tussen Fins- en Zweeds Lapland en Lapland

Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar het valt wel mee.

Je moet het zo zien: als jij in de Finse stad Rovaniemi staat, dan sta je in Fins Lapland, dat één van de 19 landschappen van Finland is, en je staat in het gelijknamige gebied Lapland, dat zich uitstrekt over de 4 landen.

Als jij in het Zweedse Kiruna staat, dan sta je in één van de 25 Zweedse landschappen, en je staat in het gelijknamige gebied Lapland, dat zich uitstrekt over de 4 landen.

Het klinkt ingewikkeld, omdat het allemaal dezelfde benaming heeft gekregen.

Het verschil tussen Zweeds- en Fins Lapland
> Mijn reis door Lapland is mijn mooiste reis tot dusver geweest.

Hebben Noorwegen en Rusland een provincie / landschap dat Lapland heet?

Ten opzichte van Zweden en Finland hebben Rusland en Noorwegen geen gebied dat Lapland heet.

Noorwegen heeft 11 provincies en het gebied Lapland, dat zich uitstrekt over Noorwegen, ligt in de provincies Tromms og Finnmark en Nordland.

Rusland bestaat daarentegen uit 85 deelgebieden, waarvan Oblast Moermansk het deel is waar het gebied Lapland zich over uitstrekt.

Waar komt de naam Lapland vandaan?

Het gebied Lapland wordt traditioneel bewoond door de Samen, ook wel Lappen genoemd. Deze traditionele bevolking hebben verschillende Samische talen, maar geen eigen staat. Ze worden het liefst niet Lappen genoemd, omdat ze dit zien als een belediging. Maar het is van oorsprong wel waarom Lapland vandaag de dag Lapland heet.

Traditioneel leven de Samen van rendierkudden, die onderanderen rendiermos eten. Lapland kenmerkt zich aan bergen, kilometers lange bossen en vele meren.

Tot wanneer ligt er sneeuw in Lapland?

In het uiterste noorden van Lapland valt vaak vanaf begin september de allereerste sneeuw. In november ligt er vaak een dikke pak sneeuw, maar de meeste sneeuw valt in december en januari. Tot en met april blijft er veel sneeuw liggen, maar daarna begint het sneeuw te dooien.

Tussen april en september vind je geen sneeuw in Lapland, zijn de meren volledig ontdooit en kan het in juli soms oplopen tot maximaal 18°C, terwijl het in januari kan dalen tot minimaal -21°C.

Reizen naar Lapland, ja of nee?

Ik haal voldoening en plezier om gebieden op de wereld te bekijken die voor mij volstrekt onbekend zijn. Natuurlijk vind ik het lekker om met een handdoekje op het warme Curaçao te liggen, maar warme of koude temperaturen bepalen voor mij niet of ik een reis naar een land ga maken, ja of nee.

Regen, warmte of kou horen simpelweg bij het leven en de natuur en het is leuk om koude gebieden te verkennen en te zien hoe de mensen in deze landen kunnen leven. Het vergroot je referentiekader ten opzichte van Nederland, waar het in de winter relatief warm is.

Is Lapland een aanrader? Absoluut, 100%! Het is werkelijk prachtig in Lapland.

Veel mensen geven de voorkeur aan Fins Lapland, omdat Fins Lapland simpelweg bekend staat om zijn toerisme, maar dat wil niet zeggen dat het in Zweeds- of Noors Lapland minder mooi is. Integendeel!

Wat ik lekker vond aan Zweeds Lapland is de weinige toeristen en het primitieve leven. Lapland is pure wildernis en ongerepte natuur en de activiteiten zijn werkelijk geweldig. Sleehondentochten, sneeuwscooteren, het noorderlicht, slapen in een iglo, elanden spotten, sneeuwschoenwandelingen.. al deze activiteiten maken het tot een unieke ervaring!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Zweden:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!