Limburg: Nederland

Limburg - Nederland

Provincie Limburg in Nederland

We kennen Limburg allemaal. Het is samen met Brabant en Zeeland de zuidelijkste provincie van Nederland. Het heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. De grootste plaatsen in de provincie zijn:

 • Maastricht, dit is tevens ook de hoofdstad;
 • Vaals;
 • Heerlen;
 • Roermond;
 • Venlo;
 • Sittard;
 • Weert;
 • Venray.

Maar naast deze steden heb je natuurlijk ook de bekendere dorpen, zoals Valkenburg en Gulpen.

Mijn ervaring met Limburg

Dit artikel is vooral gericht op het zuiden van de provincie Limburg. Mijn artikelen wil ik zoveel mogelijk vanuit mijn eigen kennis en ervaring schrijven en ik wil daarbij zo min mogelijk gebruik maken van bronnen op het internet. Alle cijfers en feiten van de provincie kun je tenslotte ook op Wikipedia vinden als je wilt. ;) 

Dat ik het artikel richt op enkel het zuiden van de provincie komt omdat ik in deze regio ongeveer 7 maanden heb gewerkt. Ik heb er in 2016 5 maanden stage gelopen en in 2018 heb ik bij hetzelfde bedrijf 2 maanden gewerkt. Voor zowel de toerist, als de student die een stageplek zoekt als de werkzoekende kan ik je dit gebied zeker aanraden. 

Waarom? Kijk, het is heel simpel. 

Als je in Limburg geboren en getogen bent dan zul je minder warm worden van de provincie dan iemand die er voor het eerst komt. Ik word persoonlijk niet warm van Drenthe, maar er zullen veel mensen zijn die Drenthe een prachtige provincie vinden (ik ken het er van top tot teen, omdat ik er geboren en getogen ben). 

Voor mij was Limburg nieuw en ik kwam hiermee in aanraking met de mentaliteit van de mens en de prachtige landschappen die de provincie kent. 

Provincie Limburg in Nederland

Wat maakt Limburg mooi?

Allereerst kenmerkt Limburg zich natuurlijk om het heuvellandschap. We kennen in Nederland geen bergen, maar de ''bergen'' die we hebben liggen allemaal in Zuid- Limburg. Dat maakt dat ik, helemaal in het begin, soms mijn ogen uit kon kijken als ik de landschappen zag. Vooral omdat de landschap niet typerend is aan het land Nederland. 

Het is in zekere zin iets robuuster en wat minder georganiseerd (voor zover dat kan in Nederland). In het zuiden van de provincie heb je weinig dorpen die kenmerkend zijn aan de dorpen die je verder in Nederland vindt. Dus geen straten waar alle huizen op elkaar lijken. Daarnaast vind ik de mentaliteit in Limburg erg mooi. 

Dat iemand ''bourgondisch'' is, klinkt wellicht wat cliché, maar in Limburg komt dit cliché wel naar voren. Ik vind het in Limburg, als ik het vergelijk met Drenthe, allemaal wat relaxter. Het is hier veel gebruikelijker om een avondje gezellig bij elkaar te zitten zonder dat je je zorgen maakt om de tijd of om wat dan ook.

Het Limburgs dialect

Als je veel Nederlanders vraagt wat ze het lelijkste dialect van het land vinden, dan zul je toch vaak Limburgs als antwoord krijgen. Ik vind dat echter een lelijke overtuiging die we gecreëerd hebben. 

Waarom? 

Omdat Limburgs niet Limburgs is. Ik bedoel, het Limburgs in Vaals is totaal niet te vergelijken met het Limburgs in Sittard. En het Limburgs in Sittard is totaal anders dan het Limburgs in Maastricht. En dat maakt de provincie wat dat betreft heel divers. 

Dat maakt denk ik ook dat mensen een bepaalde trots kunnen hebben over de plaats waar ze wonen in deze provincie. En dat is iets wat we in Nederland nog wel eens missen (wel als ik praat over Drenthe althans). 

Steden in Zuid- Limburg

Van de meeste steden in Zuid- Limburg word ik persoonlijk niet heel warm, maar daar is Maastricht wel een grote uitzondering op. Ik vind Maastricht vergelijkbaar met de stad Amersfoort. 

En Amersfoort vind ik één van de mooiere steden in Nederland. De stad Maastricht straalt heel veel vriendelijkheid uit. De stad heeft een hele vlotte, vooruitstrevende energie door alle mensen die er elke dag zijn. 

Het ligt op een unieke locatie in het land. Dicht bij de grens en met de Maas die de stad in 2 delen splitst.

Provincie Limburg in Nederland

Wat kan ik doen in Zuid- Limburg?

Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen in Zuid- Limburg.

 • Je kunt naar de grotten in Valkenburg;
 • Een bezoekje brengen aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten;
 • Jezelf storten in 3 landen tegelijk bij het Drielandenpunt in Vaals, wat overigens ook het hoogste puntje van Nederland is;
 • Een citytrip in Maastricht;
 • Je kunt een middagje skiën in Snowworld in Landgraaf (ook als je nog nooit op een ski hebt gestaan);
 • Vanuit Zuid- Limburg ben je heel snel in buitenlandse steden, zoals Aken, Genk, Luik, Hasselt, Keulen, et cetera.
 • En waarom niet een leuke rondleiding door de bierbrouwerij van het bekende Gulpener bier?

Al deze activiteiten zijn ook leuk om uit te voeren wanneer het regent. Ook omdat je bij al deze gelegenheden rustig en warm een kop koffie kunt drinken en overheerlijke Limburgse vlaai kunt eten. :D

Wil je vanavond op stap gaan?

Als je in de buurt van Aken verblijft, dan kan ik je echt Aken aanraden. Vooral de grote discotheek Starfish is erg leuk om te bezoeken! De taxirit naar Aken is relatief goedkoop en makkelijk bereikbaar. 

Vergeet echter niet dat je naar vanaf Nederland gebruik maakt van een Nederlandse taxi en vanaf Duitsland van een Duitse taxi!

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog veel meer geschreven:

arrow_drop_up arrow_drop_down