De Koningin Emmabrug op Curaçao

Koningin Emmabrug - Curaçao

De Koningin Emmabrug op Curaçao

De Koningin Emmabrug, ook wel de pontjesbrug genoemd, is een brug op Curaçao. Deze brug ligt middenin Willemstad, drijft op de Sint Annabaai en verbindt de wijken Otrobanda en Punda met elkaar. 

De brug is de enige drijvende houten draaibrug op deze wereld en heeft een lengte van 168 meter. Hij wordt dagelijks gepasseerd door 15.000 voetgangers. Deze brug kan geopend worden zodat de scheepvaart vanuit de haven Schottegat zijn weg kan vervolgen. Als de brug is geopend kun je gebruik maken van een gratis veerpont die je naar de overkant brengt. 

De geschiedenis van de Emmabrug

Deze pontjesbrug heeft best een leuke geschiedenis. De brug is gebouwd in het jaar dat wij nog geen eicel waren, namelijk in 1888. Sinds de tijd dat er auto's op deze wereld tevoorschijn kwamen, ontstonden er problemen. De scheepvaart maakte een enorme groei door, waardoor de brug soms 1 uur tot 6,5 uur open stond. Het aantal auto's dat de brug passeerde lag gemiddeld op 1500 tot 5000. 

Ja, je begrijpt het al.. Antillianen zijn zeer geduldige mensen, maar dit ging te ver. ;) Er ontstonden lange wachttijden waardoor er een nieuw plan in leven werd geblazen, namelijk de bouw van de Koningin Julianabrug. Deze brug ligt op enkele honderden meters van de Koningin Emmabrug en is een vaste oeververbinding. 

Deze brug heeft een hoogte van 56 meter waardoor alle boten onder deze brug kunnen varen. De Koningin Juliana brug is daarmee enkel toegankelijk voor voertuigen en de Koningin Emmabrug is tegenwoordig enkel toegankelijk voor voetgangers. In 2005 is de Koningin Emmabrug gerenoveerd. Hiervoor is 478 kuub Afrikaans hardhout gebruikt.

De Koningin Emmabrug op Curaçao

Drukke bezienswaardigheid

Als je naar Curaçao gaat bezoek je uiteraard ook Willemstad. Om Willemstad in zijn geheel te bekijken ontkom je er niet aan om deze brug te passeren. Tijdens het lopen voel je de flexibiliteit van de brug omdat deze mee gaat in de golfslagen van het water. 

Zodra de brug opengaat kun je achterhalen of de brug voor een kortere- of langere tijd open zal blijven. Als je op de stuurcabine een oranje vlag ziet staan, dan is de brug voor een korte tijd open. Zie je echter een blauwe vlag, dan zal de brug voor een langere tijd open staan.

Andere blogs lezen?

Ik heb nog veel meer geschreven over Curaçao:

arrow_drop_up arrow_drop_down