arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is een wielklem?

Wat is een wielklem?

Een wielklem wordt op de auto geplaatst wanneer de auto in overtreding is. De wielklem voorkomt dat de auto op wat voor manier dan ook verplaatst kan worden. Wielklemmen kenmerken zich aan de gele kleur. Wielklemmen hebben in Nederland tot veel agressie geleid. Dit heeft vele gemeenten doen laten besluiten om deze niet meer te gebruiken en toe te passen op de auto's.

De relatie tussen Yelr en wielklemmen

Een artikeltje over een wielklem op de website van Yelr? Dat is niet relevant met de inhoud van mijn website. Dat klopt! :) Mijn website gaat echter ook over onbegrensd leven. En bij onbegrensd leven ga je de wereld rondreizen. En met rondreizen heb ik ondertussen wat ervaringen opgedaan. 

1 van die ervaringen is dat het in het buitenland een ''normale'' zaak is om een wielklem op een auto te plaatsen. In Nederland zijn we gewend dat er een briefje onder je ruitenwisser ligt, of sterker nog: tegenwoordig is dit geautomatiseerd en kun je een brief in de brievenbus verwachten.

 In het buitenland doen ze er echter wat minder moeilijk over om een wielklem te plaatsen, ook al worden mensen er agressief van. Als je er in bepaalde landen erg alert op bent dan kan het je veel gedoe schelen.  

De gevolgen

In vele landen zijn de gevolgen van een wielklem erg vervelend. Het kost over het algemeen meer geld om de wielklem van de auto te halen dan dat je in Nederland geld over maakt. Daarnaast is het in sommige landen de vraag of het genoemde bedrag ook daadwerkelijk het bedrag is dat betaald moet worden. 

Op Curaçao heb ik, volledig terecht, een wielklem op de auto gekregen. Ik heb de auto naïef op een plek op het vliegveld geparkeerd waar dit niet mocht. Toen ik terug liep naar mijn auto zag ik dat er een wielklem op de auto was geplaatst. Balen, heel erg balen. Want ik had geen overschot aan geld, integendeel. Toen mij werd verteld dat ik Nafl 100 moest betalen (= ongeveer €50,-), schrok ik. 

De auto heeft ongeveer 45 minuten op een plek gestaan waar dit niet mocht. Prima, daarvoor betaal ik geld. Maar €50,-? Dat betwijfelde ik ten zeerste. Maar goed, je twijfelt wat. Maar je gaat er ook vanuit dat het klopt. Die 100 Antilliaanse guldens heb ik betaald en ik ben er weer vandoor gegaan. 

Achteraf gezien kwam ik erachter dat mijn twijfel niet geheel onterecht was. Ik heb meerdere mensen gesproken die bekend waren met deze situatie en wisten dat 100 Antilliaanse guldens niet het officiële bedrag was dat betaald moet worden. Kortom, hoogstwaarschijnlijk ben ik er ingetrapt.

Ga je reizen?

Moraal van het verhaal is dat je in bepaalde landen alert moet zijn bij dit soort praktijken. Neem geen overbodige risico's bij het parkeren. En mocht je toevallig toch de pech hebben dat je een wielklem op de auto hebt, ga dan na of het genoemde bedrag ook daadwerkelijk het juiste bedrag is (want hey, had jouw vriend de vorige keer niet minder betaald *knipoog*?).

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven: