Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het is voor bijna iedereen een gekoesterde droom: het noorderlicht in levende lijven aanschouwen. Toeschouwer zijn van een prachtige lichtshow met verschillende kleuren. Het is samen met het zuiderlicht één van de meest bijzondere natuurfenomenen op deze aardbol die je op verschillende plekken op de wereld kunt zien.

Je moet er wel moeite voor doen om het te willen zien. Je kunt wel op de goede plek zijn, maar je bent ook sterk afhankelijk van het weer. In bepaalde seizoenen van het jaar is de kans op het noorderlicht erg groot, maar te veel wolken of lichtvervuiling kunnen al snel roet in het eten gooien.

Hoe ontstaat het noorderlicht? Hoe kunnen al die prachtige kleuren samenkomen en dansen op hele hoge hoogtes? Waarom is het noorderlicht alleen te zien in de meeste noordelijke gebieden op aarde? Ik heb er in het kort een blog over geschreven. Ik heb het noorderlicht trouwens ook in het echt mogen zien en alle verhalen kloppen: het noorderlicht is werkelijk prachtig om mee te maken.

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht is een prachtig, dansend en groen licht hoog in de lucht. Dit spectaculaire lichtshow is het beste te zien bij helder weer zonder wolken en in een donkere omgeving. Teveel lampen van omliggende dorpen of steden kunnen het zich ernstig beperken!

Daarnaast is het noorderlicht alleen te bewonderen wanneer het buiten donker is. Overdag is er te veel natuurlijk licht om ook maar iets van het noorderlicht mee te krijgen. Dat betekent overigens niet dat het overdag niet aanwezig is. Het is dan alleen niet met het blote oog te bewonderen.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Waar is het noorderlicht te zien?

Het noorderlicht is te bewonderen in gebieden die in het noorden tegen de poolcirkel aanliggen. Niet ver van huis kun je naar deze gebieden afreizen om dit natuurspektakel te bewonderen. In Europa zijn IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland dé landen waar het noorderlicht gegarandeerd te bewonderen valt.

Het noorderlicht is ook gegarandeerd te bewonderen in Groenland, het Amerikaanse Alaska en Canada.

Het ontstaat het noorderlicht?

Allereerst is het goed om te weten dat het noorderlicht niet zou bestaan als we geen zon hadden. De zon is de veroorzaker van het noorderlicht.

Vanuit de zon komen er voortdurend elektrisch geladen deeltjes vrij en deze worden door de ruimte heen geslingerd. Dit noemen we ook wel de zonnewind.

Door het magnetische veld van de aarde komen al deze elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer van onze planeet terecht. Hierdoor komen de elektrisch geladen deeltjes in botsing met luchtdeeltjes die zich ook in de atmosfeer bevinden.

Door deze botsing komen er verschillende gassen vrij en deze gassen geven vervolgens licht. Dit licht noemen wij het noorderlicht.

Waarom is het noorderlicht alleen in de poolgebieden te bewonderen?

Enig idee waarom een kompas continue naar het noorden wijst?

Dat komt omdat jouw kompas reageert op de magnetische velden in de noordpoolgebieden.

Het magnetische veld van de aarde is het sterkst in de poolcirkelgebieden. Daarom zie je het noorderlicht in het noorden op onze aarde en het zuiderlicht in het zuiden.

Doordat het magnetische veld hier zo sterk is verzamelen alle elektrisch geladen deeltjes zich in de atmosfeer boven de poolcirkelgebieden. Vandaar dat het noorderlicht in Europa te bewonderen valt in de Scandinavische landen.

Het noorderlicht in Nederland

Het noorderlicht is ooit met een fotocamera vastgelegd op de wadden-eilanden in Nederland, maar de kans dat je dit overkomt is zeer nihil. Sterker nog: al zou hij te zien zijn in Nederland, dan heb je daar alsnog een fotocamera voor nodig om hem daadwerkelijk te kunnen zien.

Dus, helaas pindakaas: je moet er toch écht voor naar Scandinavië afreizen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven in de kenniskoffer:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!