De 10 grootste steden van Zweden

De 10 grootste steden van Zweden

Zweden is een prachtig land. Met ruim 450.000 km² is het land bijna 11x groter dan Nederland, terwijl er in Nederland 7 miljoen meer mensen wonen dan in Zweden. Zweden is daardoor een erg dunbevolkt land.

In deze blog heb ik een top 10 gemaakt van de grootste steden van Zweden op inwonersaantallen.

10 | Norrköping, 83.561 inwoners

We beginnen de de lijst met Norrköping. Dit is een stad in het zuiden van Zweden en ligt op 2 uur rijden van Stockholm. 2 uur is in Nederland erg lang, maar voor Zweedse begrippen ligt Norrköping dicht bij Stockholm.

Norrköping ligt in de provincie Östergötlands Iän en telt 83.561 inwoners. De stad staat ook wel bekend als het ”Manchester van Zweden”. Dit komt omdat het een oude industrie-/ en handelsstad is. Linköping is een andere grote stad in de buurt en dat is ook de hoofdstad van de provincie.

Dat een stad van ruim 80.000 inwoners de 10e stad van het land is, zegt veel over het aantal inwoners van Zweden. In oppervlakte is het een gigantisch groot land, maar Zweden heeft slechts 10 miljoen inwoners. Ter vergelijking met Nederland: de gemeente Súdwest- Fryslân is de 38e gemeente van Nederland met 82.500 inwoners.

De 10e stad van Zweden: Norrköping
Stad:
Norrköping
Inwoners: 83.561
Oppervlakte: 34.78 km²
Provincie: Östergötlands Iän

De 10e stad van Zweden: Norrköping
> Norrköping

9 | Jönköping, 84.423 inwoners

De 9e stad is Jönköping met 84.423 inwoners. Dat is nét iets meer dan Norrköping. De stad is de hoofdstad van de provincie Jönköpings Iän en ligt aan het Vättermeer.

De stad staat bekend vanwege zijn stadspark en de vele musea’s, zoals het Johan Ill Hospital museum en het Länsmuseum.

De 9e stad van Zweden: Jonköping
Stad:
Jönköping
Inwoners: 84.423
Oppervlakte: 44,33 km²
Provincie: Jönköpings Iän

De 9e stad van Zweden: Jönköping
> Dit is Jönköping, met op de achtergrond het Vattern-meer.

8 | Helsingborg, 91.457 inwoners

Op plek nummer 8 in de lijst vinden we Helsingborg. De stad heeft in mijn beleving een bekende naam en ik ben daardoor verrast dat het ”slechts” de 8e stad van Zweden is.

Helsingborg ligt in de provincie Skâne Iän en is één van de zuidelijkste provincies van Zweden. Bekende bezienswaardigheden zijn de Kärnan toren, het park van Slotsshagen en de Mariakyrkan. Ook heeft de stad een kleine ”strand” waar je in de verte Denemarken kunt zien liggen.

De 8e stad van Zweden: Helsingborg
Stad:
Helsingborg
Inwoners: 91.457
Oppervlakte: 37.63 km²
Provincie: Skâne Iän

De 8e stad van Zweden: Helsingborg
> Helsingborg

7 | Linköping, 97.428 inwoners

Stockholm kun je vanuit het zuiden bereiken via de E4. Via deze weg en in de richting van Stockholm rijd je langs Jönköping (de 9e stad) en Norrköping (de 10e stad). Tussen Jönköping en Norrköping rijd je langs de 7e stad van Zweden, namelijk Linköping.

Linköping ligt net als Norrköping in de provincie Östergötlands Iän en is met 87.428 de hoofdstad van deze provincie. De allergrootste hotspot in de stad is de 109 meter hoge domkerk. Het station van Linköping is een prachtig, oud station. Het is gebouwd uit 1870 en je kunt hier de trein richting Stockholm en Malmö pakken.

De 7e stad van Zweden: Linköping
Stad:
Linköping
Inwoners: 97.428
Oppervlakte: 42,01 km²
Provincie: Östergötlands Iän

De 7e stad van Zweden: Linköping
> Dit is de Hunnebergsgatan. Dit is één van de oudste straten in Linköping.

6 | Örebro, 98.273 inwoners

Links van Stockholm en boven Jönköping, Linköping en Norrköping ligt Örebro. Dit is een stad met 98.273 inwoners en ligt in de provincie Örebro Iän. Het is ook meteen de hoofdstad van deze provincie.

Vooral het grote kasteel het slot van Örebro trekt veel toeristen aan. Het kasteel ligt op een eiland in de stad aan de rivier Svartån en is gebouwd in de 14e eeuw.

Orebro: de 6e stad van Zweden
Stad:
Örebro
Inwoners: 98.273
Oppervlakte: 42,96 km²
Provincie: Örebro Iän

Het slot van Örebro
> Dit is het populaire kasteel van de stad Örebro.

5 | Västerås, 107.005 inwoners

Vanaf plek nummer 5 gaan er in inwonersaantallen grote spongen gemaakt worden. Te beginnen met Västerås, een stad met 107.000 inwoners in het midden van Zweden. In de omgeving liggen grote steden als Örebro, die we hiervoor genoemd hebben, en Stockholm.

Het is wederom opvallend dat de grootste steden van Zweden allemaal in de omgeving van Stockholm liggen en op een aantal honderden kilometers van elkaar liggen. Västerås is op het oog niet de meest aantrekkelijke stad en dat komt met name vanwege de industrie.

Västerås: de 5e stad van Zweden
Stad:
Västerås
Inwoners: 107.005
Oppervlakte: 51,73 km²
Provincie: Västmanlands Iän

Västerås, Zweden
> Dit is Västerås, met op de voorgrond het Malaren-meer.

4 | Uppsala, 128.409 inwoners

De 4e stad van Zweden is Uppsala met ruim 128.000 inwoners. Ter vergelijking: de 4e stad in Nederland is Utrecht met ruim 352.000 inwoners (en dan zijn Nederlandse steden nog bescheiden steden).

Uppsala is de meest noordelijk gelegen stad in deze top 10 lijst, maar ligt desondanks nog vrij zuidelijk. Anders gezegd: als je een horizontale lijn in het midden van Zweden zou trekken en deze onderverdeeld tussen noord en zuid, dan ligt Uppsala onder de lijn in het zuidelijke gedeelte. De overgrote meerderheid van de bevolking van Zweden ligt in het zuidelijke gedeelte van het land.

Uppsala ligt op slechts een uur rijden van Stockholm en is een kleine voorstad van de hoofdstad van Zweden. Uppsala ligt in de provincie Uppsala Iän en is ook de hoofdstad van deze provincie. Het is daarnaast de grootste studentenstad van het land.

Uppsala: de 4e stad van Zweden
Stad:
Uppsala
Inwoners: 128.409
Oppervlakte: 47.86 km²
Provincie: Uppsala Iän

Uppsala: de 4e stad van Zweden
> Dit is de Domkyrkan kathedraal in Uppsala.

3 | Malmö, 280.415 inwoners

Van nummer 4 maken we een grote sprong naar de nummer 3 van Zweden, namelijk naar Malmö. Malmö heeft in totaal ruim 280.000 inwoners en is de meest zuidelijke stad uit deze lijst.

Malmö is een prettige en vriendelijke stad. Het is groot, maar het voelt af en toe klein. Dat vond ik erg prettig. Het heeft een oude binnenstad met historische gebouwen. Vooral de Sint-Pieterskerk, het kasteel Malmöhus en het Rådhuset zijn populaire bezienswaardigheden.

Malmö is gemakkelijk te bereiken en is de allereerste Zweedse stad die je tegen gaat komen als je vanuit Nederland, met de auto, naar Zweden reist. Vanuit het Deense Kopenhagen rijd je binnen 13 minuten naar het Zweedse Malmö. In 2000 is deze grote brug geopend en is het vervoer van Denemarken naar Zweden een stuk makkelijker geworden. Alleen deze brug is al een leuke ervaring!

Malmö ligt in de provincie Skâne Iän, net als het iets noordelijker gelegen Helsingborg. Ten opzichte van Helsingborg is Malmö de hoofdstad van deze provincie.

Malmö: de 3e stad van Zweden
Stad:
Malmö
Inwoners: 280.415
Oppervlakte: 71.76 km²
Provincie: Skâne Iän

Dit is Hedmanska gården in Malmö
> Dit is Hedmanska gården in Malmö, een aanrader als je in Malmö bent.

2 | Göteborg, 510.491 inwoners

Op nummer 2 in de lijst vinden we Göteborg. Deze stad heeft ruim 510.000 inwoners en is ten opzichte van Malmö bij uitstek de nummer 2. De stad ligt in het zuidwesten van het land en ligt in de provincie Västra Götalands Iän.

Göteborg is een belangrijke stad. Het heeft de grootste haven en de grootste universiteit van Scandinavië en het is daardoor de belangrijkste stad van Noord- Europa. Daarnaast vind je ook de allergrootste winkelcentra van Scandinavië in Göteborg.

Heel vroeger hielpen de Nederlanders, Schotten en de Duitsers bij het opzetten van de stad en daardoor is de Nederlandse taal langere tijd een erkende taal geweest, naast de Zweedse taal. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.

Göteborg: de 2e stad van Zweden
Stad:
Göteborg
Inwoners: 510.491
Oppervlakte: 198 km²
Provincie: Västra Götalands Iän

Dit is Göteborg: met op de voorgrond de Oscar Fredrik kerk
> Dit is Göteborg, met op de voorgrond de Oscar Fredrik kerk.

1 | Stockholm, 871.952 inwoners

En bij uitstek, op nummer 1, staat Stockholm. Dat Stockholm de nummer 1 in de lijst is, dat is natuurlijk geen verassing. Iedereen kent de stad alleen al bij naam en als we denken aan de steden in Zweden, dan denken we ook aan Stockholm.

Met ruim 870.000 inwoners is Stockholm de grootste stad van Zweden en is het ook de hoofdstad van het land. Stockholm wordt gezien als één van de prettigste steden in Scandinavië, omdat er in de stad opvallend weinig criminaliteit voorkomt en de straten ongelofelijk schoon zijn.

Stockholm is werkelijk een prachtige stad en deze uitstraling heeft het alleen als je met de trein door de stad heen reist. Het ziet er verzorgd en erg historisch uit en door het vele water en de kleine eilandjes is het een absolute aanrader om eens in je leven te bezoeken.

Stockholm kent veel grote omliggende plaatsen, waardoor het gebied Groot- Stockholm is genoemd. In het gebied wonen ruim 2,1 miljoen mensen en daarmee zijn de grotere steden die eerder in de lijst zijn genoemd, zoals Norrköping, Jönköping, Linköping, Örebro, Västerås en Uppsala nog geen eens meegeteld (terwijl deze relatief dicht bij Stockholm liggen).

Stockholm: de 1e stad van Zweden
Stad:
Stockholm
Inwoners: 871.952
Oppervlakte: 215 km²
Provincie: Stockholms Iän

Stockholm, Zweden.
> Deze foto is gemaakt op het compacte eiland Gamla Stan. Dit is ook meteen het historische stadscentrum van Stockholm.

Heeft het noorden van Zweden ook ”grote” steden?

De meest noordelijk gelegen stad in deze lijst is Uppsala. De meest noordelijk gelegen stad in Zweden is Kiruna. Tussen Kiruna en Uppsala moet je met de auto ruim 13 uur rijden, terwijl je tussen Uppsala en Malmö (de meest zuidelijke stad) ”slechts” 7 uur moet rijden. Dat is een verschil van ruim 6 uur!

Het noorden van Zweden heeft zeker een aantal grote steden. Zoals gezegd: Kiruna is de meest noordelijke stad van Zweden en is ongeveer de 60e stad van het land (met ongeveer 18.000 inwoners).

De allergrootste noordelijke stad van Zweden is Luleå. Dit is met ruim 45.000 inwoners de 22e stad van Zweden.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Zweden:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!