De 10 grootste steden van Spanje

De 10 grootste steden van Spanje

Spanje kennen we allemaal: het is voor de Nederlanders één van de populairste vakantielanden. We reizen graag af naar dit prachtige land en bezoeken werkelijk alle uithoeken. Eilanden als Gran Canaria, Tenerife, Mallorca en Ibiza zijn paradijsjes dicht bij huis, maar ook de zuidkust en de historische steden Barcelona en Valencia zijn een toeristische trekpleister onder de Hollanders.

Met ruim 50 miljoen inwoners is Spanje een ontzettend groot land. Op een vierkante kilometer wonen gemiddeld 98 mensen in Spanje. Ter vergelijking: in Nederland wonen er ongeveer 416 inwoners per vierkante kilometer. Spanje is dus vrij dunbevolkt, maar dat zie je niet zozeer terug in de steden. Spanje kent namelijk veel historische steden met veel inwoners.

In deze blog heb ik een lijst samengesteld van de 10 grootste steden van Spanje op inwonersaantallen.

10 | Bilbao, 352.700 inwoners

We trappen de lijst af met een stad in het noorden van Spanje, namelijk Bilbao. Bilbao ligt in de autonome regio van Baskenland en is de hoofdstad van de provincie Biskaje.

De stad ligt aan de rivier Nervión en aan de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Leuk feitje: Baskenland is net als Catalonië een regio waar de burgers trots op zijn. Sommige mensen identificeren zich meer als Bask of Catalaan dan als Spanjaard en dat is ook te merken bij voetbalclub Athletic de Bilbao.

Daar waar wereldwijd met miljoenen euro’s wordt gesmeten en voetbalclubs een mengelmoes van nationaliteiten in de selectie hebben, is het bij Athletic de Bilbao het streven om alleen maar Basken in de selectie te hebben.

De 10 grootste steden van Spanje: Bilbao

Stad: Bilbao
Inwoners: 352.700
Oppervlakte: 41,31 km²
Provincie: Biskaje
Autonome regio: Baskenland

Bilbao, Spanje.
> Het Guggenheim museum in Bilbao.

9 | Las Palmas, 383.343 inwoners

Op de prachtige Canarische eilanden ligt Las Palmas en dit is de 9e stad van Spanje. Het is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie Las Palmas en samen met Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van buureiland Tenerife, is Las Palmas de hoofdstad van de autonome regio Canarische eilanden.

Het is bijzonder te noemen dat de 9e stad van Spanje op de lijn ligt van de Westelijke Sahara en Marokko. Zo ver is het nog vliegen vanaf het vaste land van Spanje.

De 10 grootste steden van Spanje: Las Palmas
Stad:
Las Palmas
Inwoners: 383.343
Oppervlakte: 384 km²
Provincie: Las Palmas
Autonome regio: Canarische eilanden

Las Palmas, Spanje
> De gekleurde huizen van Las Palmas.

8 | Palma, 405.318 inwoners

De 8e stad van Spanje ligt net als Las Palmas op een eiland, namelijk op Mallorca. In het buitenland wordt vaak de naam Palmas de Mallorca gebruikt, maar in november 2016 werd in het regionale parlement beslist dat het officieel de naam Palma zou krijgen. De stad ligt ten zuidwesten van het eiland aan de Middellandse Zee.

In het centrum van Palma de Mallorca ligt het prachtige Plaça Major. Een echte aanrader als je Mallorca bezoekt.

De 10 grootste steden van Spanje: Palma de Mallorca
Stad: Palma
Inwoners: 405.318
Oppervlakte: 209 km²
Provincie: Balearen
Autonome regio: Balearen

Palma de Mallorca, Spanje.
> De kathedraal van Santa María van Palma.

7 | Murcia, 442.203 inwoners

We gaan weer terug naar het vaste land van Spanje en wel naar de 7e stad van het land, Murcia.

Murcia ligt ten zuidwesten van Spanje op een relatief kleine afstand van Alicante. De oude binnenstad, de oude universiteit, het plein, de kathedraal en vele andere bezienswaardigheden maken de stad de moeite waard om te bezoeken.

De 10 grootste steden van Spanje: Murcia
Stad: Murcia
Inwoners: 442.203
Oppervlakte: 886 km²
Provincie: Murcia
Autonome regio: Murcia

De kathedraal van Murcia, Spanje.
> De kathedraal van Murcia, Spanje.

6 | Málaga, 568.030 inwoners

De 6e stad van Spanje is een bekende stad onder de Nederlanders, namelijk Málaga. Málaga heeft ruim 565.000 inwoners en daarmee is de 6e stad van Spanje te vergelijken met de 3e stad van Nederland, Den Haag.

Waar kunnen we Málaga van kennen? Uiteraard van het prachtige weer. Dat komt mede omdat de stad in het uiterste zuiden van Spanje ligt aan de Middellandse Zee. De stad is onderanderen toeristisch vanwege de Costa del Sol. Dit is een kustlijn van ruim 300 kilometer lang. Daarnaast ligt de stad op ongeveer 130 kilometer van de Straat van Gibraltar.

Zelfs in de winter kan het in Málaga 20 graden worden en dat maakt het een perfecte bestemming in de winterperiode.

De 10 grootste steden van Spanje: Malaga
Stad: 
Málaga
Inwoners: 568.030
Oppervlakte: 395 km²
Provincie: Málaga
Autonome regio: Andalusië

Mallorca, Spanje
> Mallorca, Spanje.

5 | Zaragoza, 674.725 inwoners

We gaan door de naar de 5e stad van Spanje. Deze prijs is voor Zaragoza.

Zaragoza is met ongeveer 675.000 inwoners niet de allerbekendste stad, maar juist daarom is de stad de moeite waard om eventjes te bezoeken. Veel grote steden zijn ingericht op toerisme, zoals Barcelona, Madrid en Sevilla dat zijn. Zaragoza is ook toeristisch, maar toch vind je nog veel authentieke en onaangetaste delen terug in de stad.

Door de stad stroomt de rivier Ebro. Pal aan de rivier vind je de rooms-katholieke kathedraal El Pilar. Deze kathedraal is voor veel Spanjaarden een belangrijke bedevaartsoord en is hét boegbeeld van de stad.

Misschien niet de eerste stad waar je aan denkt in Spanje, maar desondanks is het wel de 5e stad van het land en kent de stad met haar prachtige naam veel prachtige geheimen.

De 10 grootste steden van Spanje: Zaragoza

Stad: Zaragoza
Inwoners: 674.725
Oppervlakte: 973 km²
Provincie: Zaragoza
Autonome regio: Aragón

Zaragoza, Spanje
> De rooms-katholieke kathedraal in Zaragoza.

4 | Sevilla, 703.021 inwoners

Op nummer 4 staat een grote favoriet van mij, namelijk Sevilla. Ik ben er nog nooit geweest, maar de stad staat desondanks wel op mijn lijstje. De stad heeft ontzettend veel bezienswaardigheden, waarvan Plaza de España de bekendste is. Dit is een groot plein in het centrum van Sevilla met fonteintjes, bruggen, kanaaltjes en omringd met prachtige gebouwen. Een andere beroemde bezienswaardigheid is de kathedraal van Sevilla.

Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir die voor de relatief kleinere schepen bevaarbaar is tot in de stad.

Leuk feitje! In Sevilla praten ze met een dusdanig dialect dat het zelfs voor een Spanjaard af en toe lastig is om te verstaan!

De 10 grootste steden van Spanje: Sevilla
Stad: 
Sevilla
Inwoners: 703.021
Oppervlakte: 109 km²
Provincie: Sevilla
Autonome regio: Andalusië

Sevilla, Spanje.
> Plaza de España, Sevilla.

3 | Valencia, 798.033 inwoners

Op een kleine voorsprong ten opzichte van Sevilla hebben we Valencia. Deze stad is met 798.033 de 3e stad van Spanje.

Net als veel andere Spaanse steden heeft Valencia een hele rijke geschiedenis. Aan de architectuur van de stad kun je deze geschiedenis aflezen. Valencia ligt pal aan de oostkust aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee.

Paella, het beroemde gerecht uit de Spaanse keuken, komt van oorsprong uit Valencia. Daarnaast wordt Valencia gezien als de sinaasappelstad.

De 10 grootste steden van Spanje: Valencia
Stad: 
Valencia
Inwoners: 798.033
Oppervlakte: 134 km²
Provincie: Valencia
Autonome regio: Valencia

Valencia, Spanje
> Valencia, Spanje.

2 | Barcelona, 1.615.448 inwoners

Met ruim 800.000 inwoners maken we van de nummer 3 een grote sprong naar de nummer 2. De nummer 2 van Spanje is misschien wel dé allerbekendste stad onder de Nederlanders: Barcelona. Wij Nederlanders houden natuurlijk van citytrips en samen met Parijs, Londen en Praag hoort Barcelona in dit lijstje.

Barcelona is een ontzettend grote stad met een agglomeratie van ruim 5.000.000 inwoners. Net als veel andere Spaanse steden, zoals Valencia, Malaga en Palma ligt ook Barcelona aan de Middellandse Zee.

Waar kennen we Barcelona van?

Je hoeft geen eens van voetbal te houden om te weten dat FC Barcelona een belangrijke voetbalclub is op deze aardkloot. Daarnaast heeft Barcelona één van de bekendste universiteiten van Europa.

Barcelona heeft een gigantische lijst met bouwwerken die op de Unesco Werelderfgoedlijst zijn geplaatst en inderdaad, vrijwel alle gebouwen zijn ontworpen door de wereldberoemde architect Antoni Gaudí. Het aller beroemdste bouwwerk dat wij kennen is natuurlijk de Sagrada Família. Ze zijn in 1882 begonnen met het bouwen van deze kerk en vandaag de dag zijn ze nog steeds bezig. Als het goed is wordt de kerk officieel afgerond in 2026.

Als je van steden en architectuur houdt, dan is Barcelona de perfecte stad. Zo kun je het stadsleven, de rust en architectuur zelfs combineren met een wandeling door het prachtige Park Güell.

De 10 grootste steden van Spanje: Barcelona

Stad: Barcelona
Inwoners: 1.615.448
Oppervlakte: 98 km²
Provincie: Barcelona
Autonome regio: Catalonië

Barcelona, Spanje.
> De Sagrada Familia in Barcelona.

1 | Madrid, 3.265.038

Op nummer 1 in deze lijst en de allergrootste stad van Spanje is Madrid. Madrid heeft ruim 3.000.000 inwoners en met de voorsteden heeft het een agglomeratie van maar liefst 6.500.000 mensen. Madrid is de op 4 na grootste stad van Europa en hoeft alleen Moskou, Istanbul, Parijs en Londen als metropool voor zich te houden.

Madrid ligt in het hart van Spanje in de Spaanse Hoogvlakte. De Spaanse Hoogvlakte is het oudste gedeelte van het Iberische Schiereiland, het schiereiland waar Portugal en Spanje zich onderanderen in bevinden.

De bekendste bezienswaardigheden van de stad zijn het Koninklijk Paleis van Madrid (Palacio Real), het Retiropark en een drietal bekende musea: het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofia en het Museo Thyssen-Bornemisza.

De 10 grootste steden van Spanje: Madrid

Stad: Madrid
Inwoners: 3.265.038
Oppervlakte: 606 km²
Provincie: Madrid
Autonome regio: Madrid

Madrid, Spanje.
> Madrid, de hoofdstad en grootste stad van Spanje.

Steden die buiten de top 10 vallen

Buiten de top 10 kent Spanje nog andere grote en historische steden, namelijk:

  • 11 | Alicante, 334.329 inwoners
  • 12 | Córdoba, 328.659 inwoners
  • 13 | Valladolid, 313.437 inwoners
  • 14 | Vigo, 297.241 inwoners
  • 15 | Gijón, 277.559 inwoners

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Spanje:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!