De 10 grootste steden van Portugal

De 10 grootste steden van Portugal

Portugal is in oppervlakte twee keer zo groot als Nederland, terwijl Nederland bijna twee keer het aantal inwoners van Portugal heeft. Nederland heeft ongeveer 17 miljoen inwoners en Portugal 10 miljoen. Portugal is dus een erg dunbevolkt land.

Naast de afgelegen dorpen, de prachtige eilanden en de ongerepte natuur van het prachtige Portugal, kent Portugal natuurlijk ook toeristische en dichtbevolkte gebieden. Denk aan het populaire Albufeira of de beroemde steden, zoals Porto en Lissabon. In deze blog neem ik je mee naar de top 10 grootste steden van Portugal, op basis van het aantal inwoners.

Hoe is Portugal ingedeeld?

In Nederland kennen we provincies en provincies zijn opgedeeld in gemeentes. Daarnaast heeft elke provincie een hoofdstad, zoals Assen dat voor Drenthe is en Middelburg voor Zeeland.

In Portugal is dat niet veel anders. Tot 1976 had Portugal 11 provincies, maar deze zijn destijds vervangen door 18 districten. In feite is een district in Portugal hetzelfde als een provincie in Nederland.

Elk district is onderverdeeld in gemeentes en elk district heeft ook een (vrijwel altijd gelijknamige-) hoofdstad. Kortom, de bestuurlijke indeling van Portugal lijkt erg veel op die van Nederland.

10 | Queluz – 78.040 inwoners

We beginnen de lijst met het stadje Queluz. Vrijwel alle grote steden liggen direct tegen elkaar aangeplakt en dat kun je enigszins vergelijken met de Randstad in Nederland, waar je Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en vele andere grote steden bijna als één grote metropool kunt zien.

Queluz is een kleine stad op slechts 20 minuten rijden van het centrum van Lissabon. Queluz kunnen we, samen met vele andere Portugese steden, beschouwen als het voorstadje van Lissabon.

De 10 grootste steden van Portugal: Queluz
Stad:
Queluz
Inwoners: 78.040
Oppervlakte: 7 km²
District: Lissabon
Gemeente: Sintra

Queluz, Portugal.
> Dit is het paleis van Queluz.

9 | Agualva- Cacém – 81.845 inwoners

De 9e stad van Portugal is Agualva- Cacém. Deze stad ligt naast de 10e stad Queluz en ligt op ongeveer een half uur rijden van het stadscentrum van Lissabon.

De stad heeft een grootte van 127 km² en telt in totaal 81.845 inwoners.

De 10 grootste steden van Portugal: Agualva-Cacém
Stad:
Agualva- Cacém
Inwoners: 81.845
Oppervlakte: 127 km²
District: Lissabon
Gemeente: Sintra

Agualva- Cacém, Portugal
> De toren van Belém in de omgeving van Agualva- Cacém.

8 | Funchal – 111.000 inwoners

We komen nu op een prachtig stuk van Portugal. De 8e stad ligt namelijk niet op het vaste land, maar op het eiland Madeira. Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Het is een prachtig eiland met ongerepte natuur en het is de geboorteplek van Cristiano Ronaldo (voor de voetballiefhebbers onder ons).

Op het eiland ligt de stad Funchal. Dit is naast de hoofdstad van Madeira ook de 8e stad van Portugal als we kijken naar het aantal inwoners. De stad heeft in totaal 111.000 inwoners

De 10 grootste steden van Portugal: Funchal
Stad:
Funchal
Inwoners: 111.000
Oppervlakte: 76 km²
District: Madeira
Gemeente: Madeira

Funchal in Portugal
> Uitzicht over Funchal

7 | Sétubal – 131.000 inwoners

Voor plek nummer 7 gaan we terug naar het vaste land van Portugal, namelijk naar Sétubal.

Sétubal is het meest zuidelijk gelegen stad in deze top 10 met in totaal 131.000 inwoners. Het zal je niet verbazen, maar ook Sétubal ligt op een kleine afstand van Lissabon. Het ligt niet net als Queluz, Agualva- Cacém en Amadora direct tegen de stad Lissabon aan, maar op een kleine drie kwartier rijden sta je vanaf het centrum van Sétubal in het centrum van Lissabon.

Zoals veel grote steden in Portugal ligt ook Sétubal pal aan het water. Het heeft daarmee ook de derde zeehaven van het land!

De 10 grootste steden van Portugal: Setubal
Stad:
Sétubal
Inwoners: 131.000
Oppervlakte: 170,57 km²
District: Sétubal
Gemeente: Sétubal

Sétubal, Portugal
> Uitzicht over Sétubal

6 | Coimbra – 143.000 inwoners

Veel grote steden op het vaste land van Portugal liggen dicht bij Lissabon en Porto. Voor Coimbra, de 6e stad in deze lijst, is dat een ander verhaal. Dit is de eerste stad in de lijst dat ”ver” van Porto en Lissabon ligt. Om in Porto te komen ben je bijna anderhalf uur aan het rijden en om in Lissabon te komen ben je ruim 2 uur onderweg.

Coimbra heeft een goede indruk op mij gemaakt. De stad ligt op een heuvel waardoor het veel steile straten kent. Het heeft een historische binnenstad en ligt aan de oevers van rivier de Mondego. In combinatie met het warme Portugese weer, de vele lokale Portugese winkels, de gemoedelijke stadssfeer en de oude lijnbussen die door de stad rijden is het een hele prettige stad om te bezoeken. Een aanrader!

Oh ja, om even bij de les te blijven van deze blog: de stad heeft in totaal 143.000 inwoners. Dat is ongeveer te vergelijken met Den Bosch in Nederland.

De 10 grootste steden van Portugal: Coimbra
Stad:
Coimbra
Inwoners: 143.000
Oppervlakte: 319 km²
District: Coimbra
Gemeente: Coimbra

Uitzicht over Coimbra

5 | Amadora – 175.000 inwoners

Coimbra was voor even een uitzondering, want de 5e stad van Portugal ligt wederom tegen Lissabon aangeplakt. We praten over Amadora, een stad van 175.000 inwoners, dat op een kleine 20 minuten van het stadscentrum van Lissabon ligt.

We kunnen Amadora als echte voorstad beschouwen, omdat het deel uit maakt van de conurbatie. Een conurbatie is een agglomeratie van meerdere steden en een agglomeratie is een samenstelling van meerdere steden die in de loop der jaren naar elkaar zijn toegegroeid. Bewoners beschouwen het daarom vaak als één stad en bewoners van Amadora zullen zichzelf over het algemeen als een bewoner van Lissabon zien.

Toch is Amadora vandaag de dag een aparte stad van het land Portugal en hoort het officieel nog niet bij Lissabon.

De 10 grootste steden van Portugal: Amadora
Stad:
Amadora
Inwoners: 175.000
Oppervlakte: 24 km²
District: Lissabon
Gemeente: Amadora

Amadora, Portugal
> Dit is het ‘Águas Livres Aqueduct’ ten noorden van Amadora.

4 | Braga – 181.000 inwoners

De meest noordelijke stad uit dit lijstje en de 4e stad van het land is Braga. De stad heeft in totaal 181.000 inwoners en is samen met Coimbra en Funchal de enige stad uit dit lijstje dat niet verbonden is met Porto en Lissabon. De andere steden zijn allemaal voorstadjes van Porto en Lissabon of liggen pal tegen één van deze steden aan.

De 10 grootste steden van Portugal: Braga
Stad:
Braga
Inwoners: 181.000
Oppervlakte: 183 km²
District: Braga
Gemeente: Braga

Braga, Portugal
> Braga, Portugal.

3 | Vila Nova de Gaia – 186.000 inwoners

Als je aan de grote steden van Portugal denkt, dan denk je aan Lissabon, Porto, Coimbra, Braga en Sétubal.

Wie had dan verwacht dat Vila Nova de Gaia de 3e stad van Portugal zou zijn? Ik niet!

Nummer 2 in deze lijst is Porto. In Porto ligt een grote brug, namelijk de Ponte de Arrábida. Ik dacht dat de brug het noordelijke gedeelte van Porto met het zuidelijke gedeelte zou verbinden, maar dat is dus niet het geval.

Ten noorden van de brug ligt namelijk Porto en rijd je in zuidelijke richting over de brug en over de rivier Doura, dan sta je ineens in de stad Vila Nova de Gaia. Dus aan de ene kant ligt Porto en aan de andere kant Vila Nova de Gaia. Over het algemeen wordt het als 1 geheel gezien, maar we praten dus letterlijk over 2 verschillende steden.

Vila Nova de Gaia is daarom de 3e stad van Portugal met ruim 185.000 inwoners!

De 10 grootste steden van Portugal: Vila Nova de Gaia
Stad:
Vila Nova de Gaia
Inwoners: 186.000
Oppervlakte: 169 km²
District: Porto
Gemeente: Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia, Portugal
> Aan deze kant van de rivier ligt Vila Nova de Gaia

2 | Porto – 237.000 inwoners

De 2e stad van Portugal is, en je voelt hem al aankomen, Porto.

Aan de andere kant van Vila Nova de Gaia ligt dus een hele andere grote stad. Het blijft een fascinerend gegeven dat je vanaf een stad met 186.000 inwoners over een brug rijdt en vervolgens in een andere stad van 237.000 inwoners bent aangekomen.

Maar laten we eerlijk zijn: we praten over 2 verschillende steden, maar zo wordt dat niet door iedereen gezien. De agglomeratie van Porto, dat ook wel Groot- Porto wordt genoemd, is een samenstelling van meerdere steden. Daar valt onder anderen Vila Nova de Gaia onder en daardoor wordt het in de volksmond vaak Porto genoemd.

En waar kennen we Porto van?

Uiteraard van de port die wij in Nederland ook graag drinken. Veel wijngaarden in de Douro-vallei verbouwen druiven voor port-wijnhuizen in Porto en Vila Nova de Gaia.

De 10 grootste steden van Portugal: Porto
Stad:
Porto
Inwoners: 237.000
Oppervlakte: 41,66 km²
District: Porto
Gemeente: Porto

Porto, Portugal
> Hier kijken we tegen de kant van Porto aan.

1 | Lissabon – 547.000 inwoners

En tot slot, bij uitstek de nummer 1 uit de lijst, is natuurlijk Lissabon. Als je aan een Portugese stad denkt, dan zal Lissabon zeer waarschijnlijk als eerst in je opkomen. Met ruim 547.000 inwoners is het de grootste stad van het land en is het de officiële hoofdstad.

Net als Groot- Porto heb je ook Groot- Lissabon. Met alle grote omliggende steden, zoals Queluz, Agualva- Cacém en Amadora (eerder beschreven in deze lijst), is Lissabon een grote metropool met ruim 2,9 miljoen inwoners.

Als je bedenkt dat er 10 miljoen inwoners in Portugal wonen en daarvan 2,9 miljoen in de omgeving van Lissabon en 1,8 miljoen mensen in de omgeving van Porto, dan kun je nagaan hoe belangrijk beide steden voor het land Portugal zijn.

Mijn allereerste gedachten als ik aan Lissabon denk?

Dat zijn dan toch de nostalgische trams die verschillende wijken met elkaar verbinden.

De 10 grootste steden van Portugal: Lissabon
Stad:
Lissabon
Inwoners: 547.000
Oppervlakte: 84,6 km²
District: Lissabon
Gemeente: Lissabon

Lissabon, Portugal.
> Uitzicht over het prachtige Lissabon.

Andere grote steden in Portugal

Welke steden vallen buiten de top 10?

  • 11 | Barreiro – 78.000 inwoners (omgeving Lissabon)
  • 12 | Viseu – 66.000 inwoners
  • 13 | Guimarães – 66.000 inwoners
  • 14 | Rio Tinto – 64.000 inwoners
  • 15 | Odivelas – 59.000 inwoners

Bron: onze grote vrienden van Wikipedia. Want laten we eerlijk zijn: deze lijst is een goede indicatie, maar er zijn zoveel verschillende metingen en cijfers dat het soms lastig kan zijn om te bepalen welke steden er in de top 10 horen en niet. Vanuit mijn informatiepunt heeft Viseu, zoals hierboven vermeld, 66.000 inwoners, maar er zijn ook pagina’s die vertellen dat de stad 98.000 inwoners heeft.

Snap jij het nog? Portugal is een bijzonder land als het om de steden gaat..

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!