Wat zijn de 10 grootste steden van Oostenrijk?

De 10 grootste steden van Oostenrijk

Het land waar wij Nederlanders maar al te graag komen om schnitzels te eten, te skiën en om de prachtige Alpen te bewonderen: Oostenrijk is een magnifiek land in Midden-Europa dat grenst met landen als Duitsland, Italië, Slovenië, Liechtenstein, Slowakije, Hongarije, Tsjechië en Zwitserland. Slechts 32% van het landoppervlakte van Oostenrijk ligt onder de 500 meter. Dat laat zien dat praktisch het hele land wordt bezet door prachtige bergtoppen.

Maar hoe zit het eigenlijk met de steden?

Wat zijn bijvoorbeeld de 10 grootste steden op inwonersaantallen? Welke steden uit deze lijst zijn het bezoeken waard? In dit blog krijg je een mooi overzicht.

10 | Dornbirn, 49.872 inwoners

We beginnen de lijst met de stad Dornbirn. De kans is groot dat je nog niet eerder van deze stad gehoord hebt. In Dornbirn wonen 49.872 inwoners.

Dornbirn ligt in de deelstaat Vorarlberg in het uiterste westen van het land. De stad ligt dicht bij de grens met Zwitserland, Liechtenstein en Duitsland. Door de stad stroomt de rivier De Dornbirner Ach.

Stad: Dornbirn
Inwoners: 49.872 (2020)
Oppervlakte: 120.97 km²
Deelstaat: Vorarlberg
District: Dornbirn

De 10 grootste steden van Oostenrijk: Dornbirn

9 | Sankt Pölten, 55.514 inwoners

Op nummer 9 in de lijst staat met 55.514 inwoners de stad Sankt Pölten.

Wat moet je weten van Sankt Pölten?

De stad ligt aan de Traisen, een zijrivier van de Donau. Sankt Pölten ligt in het noordoosten van het land en heeft een oppervlakte van 108,48 km².

Stad: Sankt Pölten
Inwoners: 55.514 (2020)
Oppervlakte: 108,48 km²
Deelstaat: Neder-Oostenrijk
District: Zelfstandige stad

De 10 grootste steden van Oostenrijk: Sankt Pölten

8 | Wels, 62.470 inwoners

Ten noorden van Oostenrijk ligt de stad Wels. Dit is de op één na grootste stad van de deelstaat Opper-Oostenrijk.

Over de stad Wels valt relatief weinig te vertellen. Het is een kleine stad, het heeft een leuke binnenstad en vooral de Ledererturm geeft de stad een mooi aanzicht.

De stad Wels is vroeger omringd geweest door een grote muur en de stad werd bewaakt door 4 grote torens: de Schmidtturm, Fischerturm, Traunturm en de Ledererturm. Van al deze torens zijn er 3 gesloopt en is alleen de Ledererturm overgebleven. Erg leuk!

Stad: Wels
Inwoners: 62.470 (2020)
Oppervlakte: 45.92 km²
Deelstaat: Opper-Oostenrijk
District: Zelfstandige stad

De 10 grootste steden van Oostenrijk: Wels

7 | Villach, 62.882 inwoners

In het zuiden van Oostenrijk ligt de stad Villach. Villach heeft 62.882 inwoners en ligt in de deelstaat Karinthië. De stad ligt aan de rivier de Drau.

Villach is klein maar fijn met een hele oude binnenstad. In het centrum vind je een populaire bezienswaardigheid, namelijk de Sint-Jacobskerk. Andere bezienswaardigheden zijn het Museum der Stadt Villach, het Villacher Fahrzeugmuseum en de grote botanische tuin De Villacher Alpengarten.

Stad: Villach
Inwoners: 62.882 (2020)
Oppervlakte: 134.89 km²
Deelstaat: Karinthië
District: Zelfstandige stad

De 10 grootste steden van Oostenrijk: Villach

6 | Klagenfurt, 101.300 inwoners

Vanaf nu gaan we grote stappen maken en komen de bekende steden aan de beurt. Op plek nummer 6 staat met 101.300 inwoners de stad Klagenfurt. Grote kans dat je nog nooit in Klagenfurt bent geweest, maar dat je weleens van deze stad hebt gehoord.

Klagenfurt heeft een kleine internationale luchthaven, heeft een kleine universiteit en de stad ligt op een hoogte van 447 meter.

Waarvoor is Klagenfurt de moeite waard? De stad heeft een aantal bezienswaardigheden, zoals:

 • Eboardmuseum
 • Stadtgalerie Klagenfurt
 • Landesmuseum Kärnten
 • Bergbaumuseum Klagenfurt
 • Museum Moderner Kunst Kärnten

Toch is de absolute bezienswaardigheid de Wörthersee. Dit meer ligt ten oosten van de stad Klagenfurt en geeft adembenemende uitzichten.

Stad: Klagenfurt
Inwoners: 101.300 (2020)
Oppervlakte: 120.11 km²
Deelstaat: Karinthië
District: Klagenfurt is een statutaire stad

5 | Innsbruck, 131.961 inwoners

De echte topografische nerds onder ons beginnen steden als Innsbruck uiteraard te herkennen. Dat komt niet alleen omdat het een ”grote” stad is, maar Innsbruck is ook een hele mooie en toeristische stad.

Innsbruck heeft ongeveer 130.000 inwoners en is hiermee de 5e stad van Oostenrijk. Innsbruck is van oudsher een middeleeuwste stad en de hoofdstad van de deelstaat Tirol, dat we natuurlijk kennen van het skiën.

Alle middeleeuwste steden op deze wereld hebben vaak oude binnensteden en historische panden en Innsbruck is daar geen uitzondering op. Zo is de Hofkirchke en het Neues Hof een bezienswaardigheid in de stad die je niet mag missen.

Om eerlijk te zijn heeft de stad te veel bezienswaardigheden om in deze blog te benoemen. Het is een unieke stad midden in de bergen en een citytrip naar Innsbruck is een uitstekend idee.

Stad: Innsbruck
Inwoners: 131.961 (2020)
Oppervlakte: 104.91 km²
Deelstaat: Tirol
District: Innsbruck I

Innsbruck: de grootste steden van Oostenrijk
> De Inn River in Innsbruck

4 | Salzburg, 155.021 inwoners

Salzburg is de 4e stad van Oostenrijk en ligt op de grens met Duitsland. De stad is beroemd als geboortestad van Mozart en trekt hierdoor vele toeristen. De gehele binnenstad van Salzburg staat op het UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is mijn ogen meer dan terecht. In de stad staan vele barokgebouwen zoals de veel bezochte dom en ook de vesting Hohensalzburg (op een heuvel op 120 meter hoog in de stad) is een bekende toeristische trekpleister van de stad.

Het oudste monument van de stad is de Sint-Pietersabdij. Dit is het oudste klooster van Oostenrijk en herbergt ook het oudste bibliotheek van het land.

Stad: Salzburg
Inwoners: 155.021 (2020)
Oppervlakte: 65.678 km²
Deelstaat: Salzburg
District: Salzburg is een statutaire stad

Grootste steden van Oostenrijk: Salzburg
> Op deze heuvel ligt de Hohensalzburg.

3 | Linz, 206.595 inwoners

In de top 3 van grootste steden in Oostenrijk starten we met Linz, een stad met ruim 200.000 inwoners. Ter vergelijking: de 3e stad in Nederland is Den Haag met ongeveer 550.000 inwoners. Dat laat zien hoe dichtbevolkt Nederland is!

Linz ligt pal aan rivier de Donau en is een belangrijke industriestad in Oostenrijk. Vaak zijn industriesteden niet de meest mooie steden op de wereld (als we denken aan oude en historische straten, stegen en panden), maar Linz is als industriestad een vrij interessante stad om te bezoeken.

Stad: Linz
Inwoners: 206.595 (2020)
Oppervlakte: 96.048 km²
Deelstaat: Opper-Oostenrijk
District: Linz is een statutaire stad

De grootste steden van Oostenrijk: Linz

2 | Graz, 291.072 inwoners

De op één na grootste stad op inwonersaantallen in Oostenrijk is Graz. De stad is een statutaire stad en de hoofdstad van de deelstaat Stiermarken. De stad ligt gelegen aan rivier de Mur aan de voet van de Oostenrijkse Alpen.

Graz heeft een hele oude binnenstad en heeft de grootste middeleeuwse binnenstad van Midden-Europa. Graz staat op het UNESCO Werelderfgoedlijst en is een belangrijk economische punt voor de regio met 4 universiteiten (en ruim 40.000 studenten!).

Bekende bezienswaardigheden in deze prachtige stad zijn de Schlossberg (een berg van 123 meter hoog pal naast het stadscentrum), de Uhrturm (een oude klok in de stad die als symbool voor de stad wordt gezien) en Het Landhaushof (vanwege de prachtige architectuur een bezoek waard). Naast alle gebouwen is de binnenstad een bezienswaardigheid op zichzelf.

Stad: Graz
Inwoners: 291.072 (2020)
Oppervlakte: 120.11 km²
Deelstaat: Stiermarken
District: Graz is een statutaire stad

1 | Wenen, 1.911.191 inwoners

En van relatief bescheiden steden in inwonersaantallen gaan we een enorme sprong maken naar de grootste en bekendste stad van Oostenrijk: Wenen. Met 1.911.191 inwoners is Wenen de allergrootste stad van het land. Iedereen kent de stad Wenen en iedereen wordt aangeraden de stad Wenen te bezoeken.

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt sinds 1922 in zijn eigen deelstaat, namelijk de deelstaat Wenen.

De stad heeft veel bezienswaardigheden. Zo is Wenen een centrum van klassieke muziek, theater en opera en kent de stad vele bouwwerken uit de barok.

Beroemde bezienswaardigheden in de stad:

 • Stephansdom
 • Augustijnenkerk
 • Karlskirche
 • Minorietenkerk
 • Slot Belvedere
 • Paleis Mollard-Clary
 • Palais Equitable
 • Paleus Auersperg
 • Hofburg
 • Schloss Schönbrunn

Vooral laatst genoemde is een must-go. Oostenrijkse keizers wouden met Schloss Schönbrunn het Kasteel van Versailles van de kroon stoten en hoewel dit niet gelukt is blijft Schloss Schönbrunn een groot en indrukwekkend paleis.

Wenen is zo’n stad waar je als Nederlander gemakkelijk naar toe kunt reizen. Het heeft net als Parijs, Londen, Amsterdam, Barcelona, Praag, Berlijn en veel andere hoofdsteden in Europa de naam om het eens in je leven te moeten aanschouwen.

Dus, wat houd je tegen? 🙂

Oostenrijke steden buiten de top 10

Welke steden vallen eigenlijk net buiten de top 10?

 • Wiener Neustadt | 40.000 inwoners
 • Steyr | 38.065 inwoners
 • Feldkirch | 34.210 inwoners
 • Bregenz | 29.711 inwoners
 • Wolfsberg | 25.025 inwoners

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven in de kenniskoffer:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!