Wat zijn westerse landen?

Wat zijn Westerse landen?

Nee, Nederland is geen westers land omdat het ten westen van Azië ligt. Amerika is ook een westers land, maar ligt op de kaart niet ten westen van bijvoorbeeld Azië. Het begrip Westerse landen heeft een totaal andere definitie. In feite zijn het een groepje landen die in vele aspecten een zelfde manier van leven hebben. 

Westerse landen zijn ontwikkelde landen. Ze behoren samen tot de Eerste Wereld. En het begrip Eerste Wereld komt uit de Koude Oorlog. Daarmee werden in die tijd de lidstaten van de NAVO bedoeld. De NAVO is een bondgenootschap. En een bondgenootschap zijn een groep landen die elkaar helpen, ook in oorlogstijd. 

Het beste uitgelegd zijn het landen die een zelfde manier van denken en doen hebben. Ze hebben een dominante positie in de wereld en zijn over het algemeen rijk en machtig.

Welke landen hebben een westerse cultuur?

Kenmerken van Westerse landen

Waarom is een westers land nou eigenlijk een westers land? De westerse cultuur heeft een aantal kenmerken:

  • Het belangrijkste geloof in een westers land is het Christendom.
  • Deze landen hebben een ik-cultuur. Een ik-cultuur is een cultuur waarin het ego, het eigen ik, centraal staat.
  • Het zijn kapitalistische landen. Deze landen vinden het investeren in en het maken van winst erg belangrijk.
  • In deze landen is een gelijkheid tussen de man en vrouw. Daarnaast zullen deze landen altijd blijven streven om deze gelijkheid te behouden.
  • Tot slot horen bij deze landen het begrip secularisme. Secularisme is een overtuiging dat geloof geen invloed mag uitoefenen op de maatschappij. Anders gezegd heeft het geloof geen invloed op de wetgeving. Het geloof is namelijk gescheiden van de staat van een land.

De westerse cultuur heeft over het algemeen een zelfde kenmerken als het gaat over kleding, muziek, tradities, geloof, gedachten over seksualiteit en eten.

Welke landen horen hier bij?

Er zijn slechts een aantal landen die tot de westerse cultuur horen, namelijk:

  • Alle landen in West Europa, deze grens ligt tot en met Tsjechië, Letland, Estland, Polen, et cetera. Landen die op deze lijn liggen behoren gemiddeld tot de westerse landen;
  • Alle landen in Noord- Amerika;
  • Japan;
  • Australië;
  • Nieuw- Zeeland

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf
We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog veel meer leuke blogs geschreven:


arrow_drop_up arrow_drop_down