arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is meditatie?

Wat is meditatie?

Je kunt meditatie zien als een spirituele oefening. Het is een oefening die tegenwoordig in veel religies wordt toegepast. Vooral in het hindoeïsme en boeddhisme wordt veel aan meditatie gedaan. Maar los van de mensen die zich verbinden aan een religie, mediteren alle mensen over alle gebieden in deze wereld. Voordat ik het begrip in korte lijnen uitleg wil ik je eerst uit een maatschappelijke overtuiging halen. 

Nee, mediteren is niet ‘’zweverig’’. Je kunt spiritualiteit niet als zweverig bestempelen als je nooit op onderzoek bent uitgegaan. En daarentegen: wat is de definitie van ‘’zweverig’’? Als jij de deuren open zet naar de spirituele wereld, dan vind ik dat juist heel moedig van je. Je hoeft je daar écht niet voor te schamen, je bent nu ook niet een ‘’zweverig type’’ en je bent ook niet raar. Het zegt in positieve zin iets over jou en jouw drang om in contact te komen met de werkelijke jij!

Wat is meditatie?

Er zijn ontelbaar vele soorten meditaties en iedereen doet het op zijn eigen manier. Voor mij, en dit zal voor iedereen zijn, is meditatie een moment waarbij je puur tot rust komt. Je gaat met je gedachten letterlijk terug naar het ‘’nu’’, zonder dat je nadenkt over gisteren of morgen. Tijdens het mediteren raak jij je bewust van jouw lichaam en jouw ademhaling. 

Als jij je heel lang focust op de ademhaling, dan zal je zien dat je na die tijd, onbewust, een goede ademhaling vast weet te houden. Vooral voor het slapen gaan heeft dit hele positieve effecten. Als ik mediteer vóór dat ik ga slapen, dan heb ik, wanneer ik in slaap wil vallen, een hele diepe ademhaling. Dit garandeert een diepe slaap en een zeer goede rust gedurende de nacht.

Bewustwording tot het lichaam

Ons lichaam is een zeer kostbaar bezit. We zijn ons hele leven verbonden met het lichaam dat we bij ons dragen. Des te zuiniger je met jouw lichaam moet zijn. Daarom is het eigenlijk gek dat we ons nooit bewust zijn van het lichaam. Het lichaam heeft je voortdurend iets te vertellen. Jouw lichaam is één brok energie die vanuit jouw hart wordt versterkt. 

Het geeft voortdurend intuïtieve signalen af. Tijdens het mediteren kun jij je bewust worden van jouw lichaam. Je kunt rustig gaan zitten en je bewust focussen op wat er in jouw lijf gebeurt. Je kunt letterlijk voelen hoe de energie door jouw lichaam vloeit. Je kunt je bewust focussen op jouw hart en hoe deze aan het kloppen is. Bij volledige bewustwording van jouw lichaam kan ik je garanderen dat jouw lichaam heel ontspannen aanvoelt. 

Waar komt stress vandaan?

Vaak krijg je stress omdat je vanuit je hersenen bezig bent over wat er in het verleden is gebeurd, over wat er vandaag is gebeurd of over wat je verwacht wat er in de toekomst gaat gebeuren. Bij het mediteren verdwijn je met jouw gedachten in dat wat er nu gaande is. 

Als jij je puur en alleen focust op wat er nu gebeurt, dan is er geen ruimte om na te denken over verschillende stressfactoren die zich in het verleden hebben afgespeeld of over wat er in de toekomst op je staat te wachten. Vanuit dat punt raakt jouw lichaam in volledige ontspanning.

  • Je leeft heel bewust in het huidige moment. Een moment waarbij gedachten over het verleden of de toekomst geen rol spelen.
  • Je bent in een omgeving waar jij je prettig voelt en waar geen ruimte is voor stressvolle signalen van buitenaf. Dus wie maakt jou wat?
  • Je voelt jouw lichaam heel bewust aan en ervaart hoeveel energie er door jouw lijf heen stroomt.

Mijn positieve ervaring

Ik weet voor mijzelf heel goed wat voor positieve effecten meditatie voor mij geeft (en ik ben nog maar net begonnen met mediteren). Ik kan mij persoonlijk erg goed richten op pure ontspanning van het lichaam. Na een paar minuten voelt mijn lichaam zwaar aan en merk ik dat het puur aan het ontspannen is. 

Dit veroorzaak ik door een hele bewuste, diepe ademhaling en door een diepe bewustwording op mijn lichaam. En het positieve effect van dit alles is dat ik de volgende dag, wanneer ik wakker word, vaak super energiek ben. Niet alleen fysiek, maar ook zeker mentaal! Als je dat ondersteunt met een voedingsrijk ontbijt, dan ben je voor die dag echt binnen! 

Ga op onderzoek uit

Je kunt op zo veel manieren leren mediteren, dat het bijna onmogelijk is om hier een artikel voor te schrijven. Je kunt mediteren en leren visualiseren, maar ook mediteren door positief te denken, goed in slaap te vallen, stress weg te laten nemen of door simpelweg pure rust te ervaren. Ik geloof in alle soorten meditatie en vind bijvoorbeeld de visualisatie meditatie interessant om te onderzoeken. 

Maar wat ik vind, dat hoef jij niet te vinden. Volgens mij is het in ieder geval goed om gewoon op onderzoek te gaan! Probeer het een keer, maar veroordeel jezelf niet als je er na een paar minuten al klaar mee bent.

Weet je wat ik vind?

Je bent moedig en dapper dat je het alleen al onderzoekt. Of het ook iets voor jou is, dat is heel persoonlijk. Je bent tot niks verplicht, maar je bent ook zeker niet raar als je het wil proberen. Het feit dat je mijn artikeltje leest, zegt in mijn ogen genoeg. Je bent continue bezig naar het ontwikkelen van een completere persoonlijkheid. Wees daar trots op! ;)

Kan ik je ergens anders mee helpen?

Ik heb een continue streven om mijn kijk op het leven elke dag te verbeteren. Ik geloof namelijk dat mentale kracht de bron is van een leven die je kunt waarderen. Daarom schrijf ik vaak veel artikelen. Niet alleen om mijzelf te helpen, maar ook zeker om mijn denkwijze over te brengen naar andere mensen. Dus wellicht kan ik iets voor je betekenen in een aantal andere artikelen die ik heb geschreven: