arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is een calorie?

Wat is een calorie?

Iedereen in de wereld heeft het over calorieën. Het begrip staat op het etiket van vrijwel elk voedingsproduct en het begrip wordt gebruikt in vrijwel elk dieet. Maar wat is een calorie eigenlijk? Is het überhaupt tastbaar? Het leuke van artikelen schrijven is dat ik er zelf ook veel van leer. 

Het is gemakkelijk om klakkeloos alles over te nemen van andere artikelen op het internet. Ik streef er echter na om zo veel mogelijk zelf op onderzoek uit te gaan. 

Heel vaag wist ik wat het begrip calorie inhield, maar door mijn eigen onderzoek is het nu een stuk helderder geworden. :) Ik probeer je dus in mijn eigen woorden te vertellen wat calorieën precies zijn. 

De meetkunde

De meetkunde, ofwel geometrie, is een onderdeel dat jij ooit met wiskunde hebt gehad. In de meetkunde houdt jij je bezig met het bepalen van afmetingen, vormen en posities van bepaalde figuren. 

Zo heb jij met wiskunde ongetwijfeld geleerd wat bijvoorbeeld een stompe of rechte hoek is en hoeveel graden deze hoek is. Onder meetkunde vallen 2 begrippen:

 1. Grootheden, zoals lengtes, oppervlaktes, tijd, snelheid, et cetera.En onder grootheden vallen:
 2. Eenheden, zoals jaren, vierkante meters, liters, et cetera.

Eenheid

Je hebt dus een grootheid en een eenheid. Eenheden vallen onder een bepaalde grootheid. Een eenheid is een bepaalde maat waarin jij een grootheid kan uitdrukken, het is dus een maataanduiding. Een voorbeeld hiervan is, wat je ongetwijfeld ooit bij natuurkunde hebt geleerd, dat spanning een grootheid is. 

En de eenheid van spanning is volt. Om even bij de kern te blijven (want nu dwaal ik af van wat ik persoonlijk interessant vind).. We kennen allemaal het begrip energie. Energie is een grootheid (net als spanning zoals ik dat hierboven beschreven heb). En onder deze grootheid vallen dus weer verschillende eenheden (net als dat volt een eenheid is), denk hierbij aan:

 • Kilowattuur;
 • Elektronvolt;
 • Joule;
 • En, jawel: calorie.

Calorieën zijn dus een eenheid van energie.

Wat is een calorie in relatie tot voeding?

Leuk, meetkunde. Maar wat heeft de meetkunde te maken met dat wat er op het etiket staat van mijn overheerlijke knakworsten die ik gisteren heb gekocht? Om het even duidelijk te maken: calorieën zijn ''fictief''. Het is niet tastbaar, het valt namelijk onder de meetkunde. Heb jij ooit kilowatturen in je handen gehad? 

Nee, ik ook niet. 

Jouw lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie wordt uitgedrukt in calorieën (want hey, een calorie is een eenheid van energie). Energie is belangrijk om überhaupt je hart te laten kloppen, maar ook om te kunnen sporten en bewegen. Want dat heeft je lichaam immers ook nodig. 

Hoe meer calorieën jij eet, des te meer energie je binnen krijgt. En des te meer energie je verbruikt, des te meer calorieën je verbrandt (daarom is beweging goed om af te vallen). Vergelijk het met een auto. Een auto verbruikt meer benzine als deze harder gaat rijden.

Aankomen in gewicht in relatie tot calorieën

Nu denk jij waarschijnlijk: 'ik ga mij vol gooien met calorieën, zodat mijn lichaam een geweldige portie energie binnen krijgt.' Zo werkt het niet helaas. Als je meer eet dan dat je verbrandt, dus als je meer calorieën op een dag binnen krijgt dan dat je ze verbrandt, dan slaat jouw lichaam dit automatisch op als lichaamsvet. 

Uit een onderzoek hebben ze bewezen dat bij elk overschot van 3500 calorieën je lichaam 500 gram vet aanlegt. 500 gram vet dat je lichaam niet kan verbranden. Denk hierbij niet dat je alleen 500 extra grammen aanlegt als je enkel 3500 calorieën meer binnen krijgt dan nodig is. Nee, dat is een geleidelijk proces die over vele dagen gaan. Dat bij elkaar geteld levert je veel extra overtollige vetten op. 

Het verschil tussen calorieën en kilocalorieën

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom jij de ene keer de afkorting cal ziet staan en de andere keer kcal?

 • Cal staat voor calorieën.
 • Kcal staat voor kilocalorieën.

Een calorie is een hele kleine hoeveelheid waarbij het in de voedingsindustrie weinig nut heeft om daar over te spreken. Daarom hebben we het altijd over een kilocalorie. En ook al worden deze 2 begrippen vaak door elkaar gehaald, feitelijk gezien hebben we het altijd over een kilocalorie. 1 kilocalorie (kcal) = 1000 calorieën (cal).

Soorten calorieën

Het is echt waar, maar ook calorieën zijn weer onder te verdelen. Zo hebben we in dit artikel al een mooie opsomming gemaakt. :) In feite is een calorie een verzamelnaam voor voedingsstoffen. En de voedingsstoffen die daaronder horen zijn:

 • Vetten;
 • Koolhydraten;
 • Eiwitten.

Het aantal calorieën wat jij op het etiket leest zijn dus in feite het aantal vetten, koolhydraten en eiwitten samen. 

Vetten

Wij hebben aan vetten een negatieve associatie gemaakt. Wij denken bij vetten dat we alleen maar in gewicht zullen toenemen. Toch zijn vetten erg belangrijk voor je lichaam. Ja, vetten dat in snacks en koekjes zit verwerkt kun je het beste vermijden. Vetten dat echter in noten, olie en vis zit verwerkt zijn vetten die jouw lichaam in beperkte mate nodig heeft. Vetten zijn goed voor bepaalde lichaamsprocessen in het lichaam.

1 gram vet levert 9 kcal.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn het belangrijkste van deze groep. Ze zijn een grote energiebron voor het lichaam. Jouw spieren functioneren door deze koolhydraten en ook jouw hersenen hebben deze koolhydraten nodig.

1 gram koolhydraten levert 4 kcal.

Eiwitten

Eiwitten zijn in feite een bouwstof dat het lichaam nodig heeft. Zo zijn onze cellen opgebouwd uit eiwitten en zit er ook in ons bloed een benodigde hoeveelheid. Eiwtten zijn ook belangrijk voor het herstellen van een wond.

1 gram eiwitten levert 4 kcal.

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Te weinig calorieën zorgen ervoor dat je kan afvallen, maar als je écht weinig calorieën op een dag binnen krijgt betekent het dat je ook erg trek zult krijgen. Als je echter te veel calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt, dan heb je kans op een toename van vet. Dus hoeveel calorieën heb je als mens dan nodig? Er is een bepaalde hoeveelheid waar jij je aan kan houden.

 • Een gezonde man heeft ongeveer 2500 calorieën per dag nodig.
 • Een gezonde vrouw heeft ongeveer 2000 calorieën per dag nodig.

Kan ik je ergens anders mee helpen?

Ik heb een continue streven om mijn kijk op het leven elke dag te verbeteren. Ik geloof namelijk dat mentale kracht de bron is van een leven die je kunt waarderen. Daarom schrijf ik vaak veel artikelen. Niet alleen om mijzelf te helpen, maar ook zeker om mijn denkwijze over te brengen naar andere mensen. Dus wellicht kan ik iets voor je betekenen in een aantal andere artikelen die ik heb geschreven: