arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is cafeïne?

Wat is cafeïne?

Cafeïne zit in heel veel verschillende drankjes verwerkt. Het is een witte poeder met een redelijk bittere smaak. De stof zit verwerkt in onder anderen koffie, thee, cola, chocolade en zelfs in bepaalde pijnstillers. 

Sterker nog, officieel gezien is cafeïne een drug. Het valt namelijk in de zelfde categorie als cocaïne en taurine. Cafeïne heeft echter een veel lager werking dan cocaïne. Over de oorsprong van deze witte poeder lopen de theorieën uiteen. Cafeïne is namelijk terug te vinden in verschillende planten, zoals de koffieplant, de theeplant en de cacaoplant. 

Waar komt cafeïne vandaan?

Wetenschappers hebben zich uitgeleefd over de functie van deze witte poeder in deze planten. Ze hebben jarenlang het DNA van een koffieplant bestudeerd. Hierin hebben ze onderzocht welke genen waar verantwoordelijk voor zijn. 

Denk bij één van deze genen aan de typische geur wat van koffie af komt en de bittere smaak die het heeft. Ze hebben deze studie vervolgens vergeleken met de studie over de genen in de thee- en cacaoplant. En uit deze wetenschap kwamen ze er vooral achter dat de cafeïne in de koffieplant de volgende functies heeft:

  • Als de bladeren op de grond vallen zorgt de cafeïne ervoor dat er geen andere planten in de omliggende aarde kan groeien;
  • En daarnaast lokt deze stof bijen zodat deze insecten terug komen naar de plant om te bestuiven.

Hoe werkt cafeïne?

Het is erg leuk om dit soort artikelen te schrijven. Want ook ik leer er heel erg veel van. Ik ben een echte koffieliefhebber, maar had geen idee hoe cafeïne werkt en waarom wij mensen daar meer energie van krijgen. Maar het verlossende antwoord heb ik gevonden en deze probeer ik je in eigen woorden te vertellen. In onze hersenen wordt het stofje adenosine aangemaakt. Dit is een gebruikelijk proces in je lijf. 

Het stofje hecht zich geleidelijk door de dag vast aan jouw hersencellen (bedenk het er figuurlijk bij). De functie van dit proces is dat het stofje jou op ten duur moe laat voelen.  Oké, leuk. Maar wat heeft dit met cafeïne te maken? Ook daar heb ik een antwoord op. Wetenschappers hebben het namelijk tot op het bot onderzocht. En uit al deze onderzoeken zijn ze tot de conclusie gekomen dat jouw hersenen amper het verschil zien tussen de stoffen adenosine en cafeïne. 

Deze twee stoffen lijken heel erg op elkaar. Wanneer jij cafeïne in jouw lichaam hebt vervangt dit het stofje adenosine. Op dat moment hecht dus niet het stofje adenosine zich vast aan jouw hersencellen, maar de cafeïne. 

Dat jouw hersenen deze stoffen echter als hetzelfde zien betekent niet dat beide stofjes ook daadwerkelijk hetzelfde zijn. Het verschil tussen adenosine en cafeïne is namelijk, zoals hierboven al beschreven:

  • Adenosine zorgt ervoor dat jij je moe gaat voelen.
  • Cafeïne zorgt ervoor dat jij je juist actiever gaat voelen, omdat er bij cafeïne dopamine vrijkomt.

Dus je raadt het al.. het proces is omgedraaid. Hierdoor krijg je als mens een ''boost''.

Geeft cafeïne ook écht meer energie?

Nee. Althans, daar geloof ik niet in. Ik denk dat cafeïne jouw lichaam enkel een boost geeft, maar dat het je op langer termijn juist vermoeider maakt. Feit is namelijk ook dat cafeïne ervoor zorgt dat jouw vochtgehalte sneller afneemt. 

Dit wordt namelijk sneller afgevoerd. En bij te weinig vocht wordt je lichaam vermoeid. Cafeïne verminderd daarnaast de benodigde vitamine B in het lichaam. En deze vitamine zorgt er doorgaans voor dat jij je energiek voelt.

Andere blogs lezen?

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven: