Hoe kan ik duurzaam reizen? - Begin met kleine stapjes
7 min. leestijd

Hoe kan ik duurzaam reizen? - Begin met kleine stapjes

Een gemiddeld mens vindt het leuk om te reizen. We gaan graag massaal backpacken door Azië, een weekend naar Parijs of naar een luxe resort op Ibiza. Nederlanders zijn van oorsprong hele reislustige mensen en we leven in een welvarend land dat ons de mogelijkheden geeft vrij te kunnen reizen. Reizen is met de mogelijkheden van tegenwoordig een verrijking van deze eeuw.

We vliegen het liefst zo goedkoop mogelijk (ook al moeten we overstappen), pakken graag de auto naar een grote stad en maken volop foto’s en video’s van de hotspots die duizenden websites ons adviseren. Veel mensen (ik zeg veel, want ik scheer niet iedereen over één kam) zijn gefocust op de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacré-Coeur en vergeten dat Parijs méér is dan alleen deze bezienswaardigheden.

Wat wil ik hier mee zeggen? Ik schrijf deze blog omdat ik bewustwording wil creëeren over duurzaam reizen. Duurzaam reizen gaat niet alleen over het milieu, maar ook over culturen. Duurzaam reizen is rekening houden met en respect hebben voor de natuur, het milieu, de dieren én de lokale bevolking.

Duurzaam reizen voor het milieu

We weten als geen ander dat het milieu tegenwoordig aandacht nodig heeft van de mens. Of laat ik het zo zeggen: we moeten aandacht hebben voor het milieu. Er vinden veranderingen plaats die de mens zeer waarschijnlijk heeft gecreëerd en dit gaat ten koste van het leven op aarde. We denken dat de natuur maakbaar is, maar de natuur volgt zijn eigen weg.

De natuur past zich aan op de situatie van het moment. Als dat betekent dat wij in een grote natuurramp terechtkomen, dan is dat zo. De natuur handelt vanuit zijn eigen wetten en een bosbrand laat niet op zich wachten, omdat hij dat sneu vindt voor het leven op aarde. Een bosbrand is een reflectie en is simpelweg het gevolg van een oorzaak en veel oorzaken liggen bij de mens.

Zoals gezegd: het is geweldig om te reizen. Binnen een paar uur vliegen we van Amsterdam naar New York en kun je op ontdekkingstocht gaan in een onwijs grote stad. Maar niemand hoeft ons uit te leggen dat vliegen in een vliegtuig oorspronkelijk onnatuurlijk aanvoelt. We laten een vliegtuig vliegen vanuit onnatuurlijke wetten en hebben daarvoor materialen en grondstoffen nodig die de natuur niet ondersteunt.

Bewust worden wat jouw invloed op het milieu is

Reizen is belangrijk en ik ga niemand adviseren om te stoppen met reizen. Ik vraag echter wel een stukje bewustwording als het over duurzaam reizen gaat. Want we weten dat we bewuster met het milieu om moeten gaan, maar ergens zouden we dan ook de stap moeten maken en ons steentje bij moeten dragen op de wereld.

Ik heb een tijd in Frankrijk gewerkt en ging voor een kleine week even terug naar Nederland. Ik heb er destijds voor gekozen om ”goedkoper” te vliegen, ofwel: ik vloog vanaf Lyon richting Parijs en moest van Parijs overstappen naar Amsterdam. De terugweg vloog ik van Amsterdam naar Toulouse om over te stappen richting Lyon.

Vanuit mijn overtuigingen over duurzaam en bewust leven vond ik mijn keuze niet prettig. Dat is ook altijd het gevoel dat ik tijdens de vlucht bij mij heb gedragen. Ik koos ervoor om mijn overtuigingen en het milieu aan de kant te schuiven en de focus te leggen op mijn portemonnee. Ik vond het belangrijker dat ik goedkoper vloog, dan dat ik mijn respect naar de aarde zou uitstralen.

In tegenstelling tot mijn reis naar Lapland hebben we bewust niet in een vliegtuig gezeten. Sterker nog: vanwege het corona-virus had Denemarken de grenzen gesloten, maar kozen wij er toch voor niet te gaan vliegen. Als back-up zouden wij wel gaan vliegen, maar we hebben moeite gedaan om per boot via Zweden naar Duitsland te varen.

Dat gaf op zijn beurt een heel voldaan gevoel.

Hoe kan ik duurzaam reizen?

Duurzaam reizen voor de lokale bevolking

Heb je wel eens van ecotoerisme gehoord? Dat is precies waar dit over gaat.

We reizen massaal naar de mooiste hotspots van een land en boeken de bekendere accomodaties om te gaan slapen. Dat is erg leuk om te doen, maar hierdoor vergeten we enigszins de lokale bevolking van het land. Sommige dorpen worden door het groeiende toerisme overgenomen door bekende ketens en daar worden de lokale bedrijven en de mensen de dupe van.

Ik wil reizen vanuit het standpunt geen gebruik te willen maken van een land. Ik wil mijn eigen ego aan de kant schuiven en op een respectvollere manier de wereld bewonderen. Het is heel tegenstrijdig om duizenden euro’s aan een reis te geven en in een prachtig resort te verblijven, terwijl er naast het resort allemaal verschillende problemen zijn.

Duurzaam reizen gaat niet enkel over het milieu, maar ook wat je achter laat in een dorp of stad van een land waar je bent geweest. Ik vind het veel leuker om te reizen en een lokaal hotel te boeken en te zien hoe de lokale bevolking leeft. Sterker nog: ik vind het belangrijk om mijn referentiekader hierin te vergroten. Ik ben niet de enige op de wereld en ben geïnteresseerd in de visie van mensen in een ander land.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Hoe kan ik duurzaam reizen?

Laat ik vooropstellen: ik ben geen goed heilig man en zit af en toe ook in een vliegtuig. Ik kan mijzelf echter niet verwijten dat ik er niet bewust mee bezig ben. Ik vind het oprecht heel belangrijk en zelfs een beetje hypocriet om als kip zonder kop de wereld rond te reizen, zonder enkele bewustwording te hebben wat het voor het milieu, de dieren en de mensen betekent.

Veranderingen op de wereld beginnen letterlijk bij jezelf. Jij bent de persoon die een vliegticket heeft geboekt of afval op een paradijselijk strand laat slingeren. Jij bent de persoon die zich distantieert van de lokale bevolking, maar toch gebruik wil maken van de omgeving waar deze mensen hun normale leven hebben. Wat je ook doet, het is jouw keuze.

Bewust met de aarde omgaan is geen trend, het moet oprecht zijn. Je moet er een gevoel bij hebben en de keuzes moeten automatisch worden gemaakt. Vandaag in een vliegtuig stappen maakt je geen barbaar. Zolang jij je er bewust van bent heb je een grote stap gemaakt, maar het is op een gegeven moment wel tijd dat je vanuit deze bewustwording de verantwoordelijkheid gaat nemen.

Hoe kun je duurzaam reizen? Door jouw bewustwording in kleine stappen toe te passen op aarde. Leef en handel vanuit jouw eigen overtuiging en probeer bij je normen en waarden te blijven. Het maakt niet uit welke handeling je maakt, want bij elke oprechte handeling straal je de energie uit om de wereld en alle levende wezens (inclusief de mens) te willen helpen.

Andere blogs lezen?

Ik heb nog meer blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down