Met de nieuwe skilift in Allemond naar de Alpe d’Huez

Nieuwe skilift in Allemond

Allemond is een hartstikke leuk dorp in de Franse Alpen. Het dorp ligt in een dal van ongeveer 700 meter hoog en ligt in de buurt van de stad Grenoble en het stadje Bourg d’Oisans. Laatst genoemde stad is vooral bekend omdat het aan de voet van de beroemde Alpe d’ Huez ligt.

Waar staat Allemond om bekend? Sowieso is Allemond in de zomer een levendig dorp met tal van outdoor activiteiten. Op het grote stuwmeer, Lac du Verney, kun je bijvoorbeeld paddle-boarden en rondom het meer kun je prachtig wandelen en hardlopen. Wil je een drankje doen? Voor een klein dorp als Allemond is er behoorlijk wat horeca.

Daarnaast is het dorp bekend omdat het aan de voet van de Col de la Croix-de-Fer ligt. Onder de wielrenners is dit één van de mooiste bergpassen in Frankrijk en ook de Tour de France is regelmatig vanaf de Croix-de-Fer door Allemond gereden om te finishen op de Alpe d’Huez.

En in winter? In de winter kun je overheerlijk gaan skiën in het skigebied van de Alpe d’Huez. Vanuit Allemond was het de standaard om gratis per bus richting Oz Station te rijden en vanaf daar de skilift te pakken, maar dit is verleden tijd. Vanaf straks kun je met de skilift vanaf Allemond naar Oz Station om vanaf daar verder omhoog te gaan.

Mijn winter in Frankrijk: 5 maanden skiën

Ik heb een jaar lang in Allemond gewoond en had het voorrecht om een volledige winter te kunnen skiën. 5 maanden lang kon ik bepalen wanneer ik naar boven wou gaan en wanneer niet.

Hoe anders is dat tijdens een wintersportvakantie. Je betaald veel geld om een aantal dagen te gaan skiën, dus een dagje ”niks” doen is niet op zijn plaats. Je wilt ten slotte alles uit jouw wintersport vakantie halen!

Zoals gezegd: ik heb een jaar in Allemond gewoond en werkte bij het Nederlandse hotel La Douce Montagne (een hele, hele dikke aanrader als je opzoek bent naar een leuk hotel!). Soms ging ik 3 á 4 dagen in de week skiën en moest ik vanaf Allemond 20 minuten in de bus zitten richting Oz Station, om vanaf daar de liften richting de pistes te pakken.

Dit was trouwens een goede busverbinding. De bus reed slechts een aantal keren per dag, maar iedereen was goed op de hoogte van alle vertrektijden en de bus was altijd stipt op tijd. Daarnaast was de rit gratis en reden we in 20 minuten naar het dichtstbijzijnde skidorp: Oz Station.

Alpe d’Huez Grand Domaine Ski: een prachtig skigebied

Ik had nog niet eerder geskied, dus mijn referentiekader ligt enkel en alleen bij de Alpe d’Huez. Toch kan ik wel stellen dat ik het een prachtig skigebied vind. Het skigebied kent veel verscheidenheid in de moeilijkheidsgraden van de pistes en met 250 kilometer aan piste is het een erg groot skigebied.

Uiteraard kun je met de auto over de Alpe d’Huez rijden en op deze manier het skigebied bereiken, maar er zijn ook veel omliggende dorpen die in verbinding staan met de Alpe d’Huez.

Ik reed vanaf Allemond richting Oz Station om daar de skilift richting het skigebied te pakken, maar ook vanaf Vaujany (ook dicht bij Allemond), Auris en Oisans en Villard Reculas is het onder anderen mogelijk om bij de pistes te komen.

Een nieuwe skilift in Allemond

Met de bus van Allemond naar Oz Station is echter verleden tijd. In Allemond is namelijk een nieuwe skilift gebouwd en daardoor is het mogelijk om vanaf Allemond per lift naar de pistes te gaan.

De nieuwe skilift heeft ‘Eau d’Olle Express’ als naam gekregen en heeft gondels van maximaal 10 personen. In circa 8 minuten ben je van het dorp Allemond in het dorp Oz-en-Station.

De lift komt uit in het midden van Oz Station, waardoor de andere 2 liften, de Poutran en de Alpette, makkelijk te bereiken zijn.

Overnachten in Allemond

Door de skilift wordt Allemond uiteraard omgebouwd tot een volwaardig skidorp en worden er ook nieuwe slaapfaciliteiten omheen gebouwd. Toch is en blijft het een aanrader om bij Auberge La Douce Montagne te overnachten. Op loopafstand kun je vanuit dit sporthotel gemakkelijk bij de liften komen en binnen enkele minuten op de pistes staan!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Frankrijk:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!