arrow_drop_up arrow_drop_down

Is fluoride schadelijk? - De relatie tussen fluoride en de pijnappelklier

Van kinds af aan krijg je mee dat het belangrijk is om 2 maal per jaar naar de tandarts te gaan. Eenmaal bij de tandarts krijg je instructies hoe de tanden gepoetst moeten worden, tandartsen raden verschillende soorten tandpasta’s aan en het is daarnaast belangrijk om de tanden 2 maal per dag te poetsen.

In ieder geval, dit is de overtuiging waarin wij leven. En dat is natuurlijk logisch. Je wordt altijd opgevoed met de allerbeste bedoelingen. Als je iets vanaf kinds af aan mee krijgt, dan is het logisch dat je deze overtuigingen over 20 jaar nog steeds bij je draagt.

Maar toch, op ten duur word je ouder en ga je over andere dingen nadenken in het leven.

Je staat voor de spiegel terwijl je de tanden aan het poetsen bent. Je relativeert dit moment en je vraagt je af wat je eigenlijk aan het doen bent. Uit verveling lees je ondertussen het etiket van de tandpasta en je ziet allemaal verschillende, moeilijke woorden staan. Je haalt je schouders een keer op, legt de tube tandpasta terug op zijn plek en gaat over tot de orde van de dag.

Maar steeds vaker stel je jezelf de vraag wat er precies in een tube tandpasta zit verwerkt. Helemaal nadat je laatst een artikel las over de relatie tussen fluoride en tandpasta. Dit artikel wakkerde je nieuwsgierigheid weer aan.

Snel een antwoord op jouw vraag?
[[showindex]]

Het stellen van kritische vragen

Wat het antwoord ook is. Ik schetst een situatie waarin ik voor mijzelf spreek.

Ik ben er achter gekomen dat ik het erg interessant vind om de ”normale” dingen in het leven onder de loep te nemen.

Dus:

 • Waarom eten we vlees en vis?
 • Waarom weten we niks af van de negatieve effecten van frisdrank?
 • Wat is de achtergrond van medicijnen?
 • Waarom beschouwen we ons lichaam als vijand? Als iets dat altijd maar tegen ons werkt?
 • Waarom is het ineens volle maan? Heeft een volle maan ook een functie?
 • Waarom voelen we ons soms zo ongelukkig, maar bekommeren we ons wel volledig over de relatiebreuk van Marco Borsato?
 • Et cetera.

Ik lees veel boeken die over deze onderwerpen gaan. Als ik artikelen over deze onderwerpen tegenkom, dan neem ik de tijd om ze te openen en te lezen. Heel af en toe zoek ik documentaires op YouTube of Netflix die ook over deze onderwerpen gaan. En tot slot: als ik mensen tegenkom met een soortgelijke interesse, dan vind ik het heel interessant om hier over te praten.

Ik ga nauwelijks uit van waarheden. Kortom, ik val geen één overtuiging of levensstijl aan. Ik schrijf deze blog vanuit interesse. Vanuit het idee dat dingen ook wel eens anders kunnen zijn dan wij denken. Ik schrijf dit vanuit goede bedoelingen, omdat ik simpelweg bewustwording wil creëren. Dat wat regulier is schuif ik niet opzij, maar ik vind wel dat je als mens de verantwoordelijkheid kunt nemen over dat wat je dagelijks aan het doen bent.

We nemen alles wat ons verteld wordt klakkeloos over, zonder dat we ons hierin verdiepen. We gebruiken tandpasta en we laten ons vertellen dat er geen schadelijke stoffen in zitten en that’s it. Maar heb je enige kennis over de inhoud van tandpasta?

De effecten van fluoride op je gezondheid

Tandpasta onder de loep

Zoals gezegd: ik ben iemand die goed kan relativeren. Ik denk veel na over werkelijk alles wat ik in een dag doe. Het begint vaak bij een vraag en een interesse over een bepaald onderwerp. En 1 á 2 jaar later heb ik hier mijn eigen overtuiging over gecreëerd.

Eén van die onderwerpen is fluoride dat in tandpasta verwerkt zit. De theorieën over fluoride lopen nogal uiteen.

Reguliere theorieën over tandpasta zijn heel terecht. Tandartsen beamen de theorie dat fluoride gaatjes en tandbederf kan voorkomen. Dit vinden we belangrijk en hier valt dus iets over te zeggen.

Je kunt over deze theorie echter ook 2 kritische vragen stellen, namelijk:

 • Heeft fluoride, naast de voordelige effecten voor de tanden, ook nadelige effecten voor andere delen in het lichaam?
 • Zijn de voordelige effecten van fluoride (althans, wat ons verteld wordt) ook te realiseren met een ander product?

Een auto is ontzettend blij met brandstof zoals we het nu kennen, maar de natuur niet. Tanden zijn ontzettend blij met fluoride, maar je lichaam niet.

Nu zijn we opzoek naar brandstof waarmee we zowel auto’s als de natuur blij kunnen maken. Zo zouden we ook naar een product moeten zoeken waarmee we in overeenstemming staan met zowel onze tanden als ons lichaam. Want uiteindelijk behoren onze tanden ook tot 1 geheel, namelijk het lichaam.

Wat is fluoride eigenlijk?

Ik vind het leuk om onderwerpen tot op de bodem uit te zoeken. Ik ben geïnteresseerd in theorieën en feitjes over veel verschillende onderwerpen. Dit doe ik al van jongs af aan. Dit heb ik ook gedaan bij fluoride en ik kwam tot fascinerende antwoorden.

Er zit een verschil tussen 2 soorten fluoride, namelijk:

 • Calcium fluoride;
 • Natrium fluoride.

Calcium fluoride

Calcium fluoride wordt beschreven als calciumzout van waterstoffluoride. Dat klinkt allemaal ingewikkeld, maar alles samenvattend is calcium fluoride een mineraal dat in de natuur voorkomt. Mineralen zijn belangrijk voor je en bevatten hele belangrijke eigenschappen voor het lichaam.

Maar dan praten we dus wel specifiek over een mineraal die vanuit zijn puurste vorm uit de natuur komt. In dit geval dus calcium fluoride.

Deze natuurlijke mineraal zit niet verwerkt in tandpasta.

Natrium fluoride

Als we praten over fluoride in tandpasta, dan hebben we het over natrium fluoride.

Natrium fluoride is een afvalproduct dat afkomstig is van de aluminium-, kunstmest- en nucleaire industrie.

Hé?

De fluoride, dat gezond moet zijn voor onze tanden en botten, is niks meer dan een hele giftige afvalproduct uit verschillende industrieën. Dit zit in onze tandpasta verwerkt en hier poetsen wij onze tanden elke dag mee.

Derde oog en fluoride

Wat zijn de nadelige effecten?

Je schildklier is een ontzettend belangrijke klier in het lichaam.

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de schildklier. Deze bepaald het ritme van je hartslag, je lichaamstemperatuur en de snelheid van je spijsvertering.

Natrium fluoride kan schadelijk worden voor je schildklier, omdat deze gaat concurreren met jodium. In feite onderdrukt de fluoride de functie van jodium op de schildklier. En dat heeft dus effect op de werking van je immuunsysteem en de spijsvertering.

De pijnappelklier en fluoride

Fluoride heeft niet alleen effect op de schildklier, maar ook op de pijnappelklier.

De pijnappelklier is een klier dat zich ter hoogte van de wenkbrauwen bevindt, middenin de hersenen. De klier is ongeveer net zo groot als een erwt en heeft hele belangrijke functies.

De belangrijkste functie is het aanmaken van melatonine. De pijnappelklier stimuleert het produceren van melatonine bij duisternis en het remt melatonine bij daglicht.

Ook serotonine wordt door de pijnappelklier aangemaakt. Serotonine geeft aan dat je honger hebt, dat je moe bent, maar het heeft ook invloed op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, seksuele activiteit en emotie.

Als de pijnappelklier niet optimaal zijn werk kan doen, dan heeft dit invloed op het aanmaken van melatonine en serotonine. En dit kan depressie, een hoge bloeddruk, stemmingswisselingen en overgewicht veroorzaken.

Human ventricular system - animation

BodyParts3D[1] by DBCLS. / CC BY-SA 2.1 JP (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.1/jp/deed.en)

De spirituele betekenis van de pijnappelklier

De pijnappelklier heeft ook een spirituele betekenis.

Door oude natuurvolkeren wordt de pijnappelklier gezien als het derde oog. Dit is niets meer dan een spirituele benaming, maar wel met een hele mooie betekenis.

Het derde oog is het 6e chakra van de 7 belangrijke chakra’s die er zijn. Een chakra is een begrip uit de traditionele Indiase geneeskunde. Het zijn punten in ons lichaam die onze ziel met het lichaam verbindt.

Als een chakra met een hoog bewustzijn goed benut wordt, dan laat het de energie door je lichaam stromen. Je kunt het zien als een antenne dat signalen uitzendt naar je lichaam.

Het 6e chakra, dus het derde oog, werd door de Franse filosoof René Descartes beschreven als de zetel van je ziel.

Wat is de functie van het derde oog?

De rode stip op het voorhoofd in de Indiase cultuur symboliseert het derde oog. Vanuit de Indiase geneeskunde staat het derde oog onder anderen voor:

 • Intuïtie;
 • Verbeelding;
 • Visioen;
 • Visualisatie;

Je voelt dat er gevaar is, maar je kunt het niet horen, zien, proeven of ruiken. Als je in een gesprek bent met je collega voel je dat er iets niets pluis is, zonder dat je er je vinger op kunt leggen.

Je voelt iets, zonder dat je het met je fysieke zintuigen kunt waarnemen. Dat is het werk van de pijnappelklier.

De pijnappelklier van een baby

In de wereld waarin we leven geloven we tegenwoordig steeds minder in intuïtie en gevoel. Harde, rationale bewijzen zijn voor ons geloofwaardiger dan een intuïtief gevoel.

Hier worden we ook mee opgegroeid. Het is in die zin niet gek dat we er weinig van afweten en het lastig vinden om onze intuïtie te volgen en te vertrouwen.

Toch vind ik het fascinerend dat we vanuit deze overtuiging zijn opgegroeid.

Joehoe! Je bent een levend wezen dat sensaties in het lichaam kan waarnemen. Je kunt koude wind tegen je lijf aanvoelen, communiceren met je mede mens en eten onderscheiden in wat goed en niet goed voor je is. Waarom geloven we dan niet in intuïtie? Waarom negeren we het knagende gevoel in onze onderbuik als we een keuze maken die niet lekker voelt?

Waarom onderschatten we ons lichaam zo en doen we het leven hier mee tekort?

Een baby komt op deze wereld met een heel hoog bewustzijn. Hij of zij leeft vanuit intuïtie en hebben een optimaal werkende pijnappelklier.

 • Een baby voelt de aanwezigheid van de moeder, nog voordat de baby haar gezien heeft.
 • Baby’s hebben een goed inlevingsvermogen en verbeeldingsvermogen.

Een baby weet vanuit haar puurste vorm, net als een dier, wat het moet eten. Ik ben ervan overtuigd dat als je een baby laat kiezen, vanuit haar puurste vorm, tussen een appel of een muffin, de baby altijd voor de appel kiest.

Effecten tandpasta met fluoride

Wat is dan de verbinding met fluoride?

Goed punt.

Fluoride heeft een aantrekkingskracht op de pijnappelklier. Het versterkt hiermee kalkafzetting. Om je pijnappelklier, of het derde oog, goed te laten werken moet het dus ontkalkt worden. Fluoride en de pijnappelklier hebben samen een nauwe verbinding.

Zoals eerder beschreven is de pijnappelklier belangrijk voor de werking van je schildklier. Je kunt je goed voorstellen dat een verkalkte pijnappelklier niet optimaal kan functioneren. De logische conclusie is dat dit gevolgen heeft voor het functioneren van de schildklier.

En wat betreft de baby..

In de loop der jaren, vanaf dat je baby bent, verliest een mens de verbinding met zijn intuïtie. Dit komt omdat je als kind weinig ruimte krijgt keuzes te maken die dicht bij je gevoel liggen. Als je als kind aangeeft geen honger te hebben, maar de ouders geven aan dat je toch moet eten, dan eet je dus tegen je gevoel in.

Als dit een dagelijks patroon blijkt te worden, dan is het logisch dat je op een volwassen leeftijd weinig verbinding hebt met je werkelijke gevoel.

Net als de negatieve gevolgen op de schildkier, is het ook logisch te begrijpen dat een verkalkte pijnappelklier (ofwel derde oog), negatieve gevolgen heeft op alle functies van het derde oog, ofwel alles wat te maken heeft met wie jij werkelijk bent.

Een verkalkte pijnappelklier is versteend en dat wordt veroorzaakt door fluoride, maar ook door invloeden van de televisie- en smartphone, voedsel en stress dat gecreëerd wordt door rationale benaderingen over het leven. Als je baby bent, ben je puur en heb je (nog) niet te maken met deze zaken.

Maar hoe ouder je wordt, hoe meer de pijnappelklier versteend.

Waarom leren we dit niet?

Lees eens goed wat ik nu beschrijf.

Het maakt mij persoonlijk niks uit wat je met deze informatie gaat doen. Ik schrijf dit artikel immers vanuit geschreven theorieën. Een artikel als deze zou ik niet schrijven als ik er niks mee heb. Door de boeken die ik heb gelezen en de interesses die ik hierover heb ben ik deze theorieën gaan geloven.

Maar theorieën die geschreven zijn op papier zijn voor mij niet meteen overtuigend genoeg. Iedereen kan mij iets wijsmaken.

Een theorie wordt pas een overtuiging als ik het zelf heb ervaren. Alleen dan kan ik weten of er een kern van waarheid in kan zitten.

Ik heb het idee moedig te moeten zijn als ik over het derde oog en intuïtie ga praten. In de wereld waarin we leven wordt je in deze onderwerpen aangekeken alsof je niet helemaal lekker bent.

Dat roept bij mij echt irritatie op.

Hoe kun je alles wat ik in dit artikel heb beschreven wegpraten als onzin of te spiritueel? Wat zijn je referenties als dit je harde mening is? Wat is het argument van te spiritueel zijn?

Ik geloof in intuïtie omdat ik het ervaar. Dat is geen hogere wiskunde en het is voor mij ook niet geforceerd. Dat komt omdat ik het namelijk voel. Een gevoel is niet geforceerd.

Als blijkt dat tanden poetsen met tandpasta dat vol zit met schadelijke gifstoffen, maar wat verkocht wordt als gezonde fluoride, negatieve gevolgen heeft voor misschien wel de belangrijkste klier in het lichaam, dan vind ik dat heel fascinerend.

Dat is voor mij de reden om er een blog aan te wijden waarin ik schrijf vanuit mijn overtuiging, hoe lastig dat ook is. Ik wil mensen aanwakkeren te luisteren naar het lichaam en de verantwoordelijkheid te nemen op het leven.

Poets ik nog mijn tanden met tandpasta?

Ja!

Maar wel met tandpasta zonder fluoride.

Ik heb tandpasta gekocht met bio kruiden, maar zonder fluoride. Het is van het merk Alviana en ik heb het gekocht bij de Gezondheidswinkel. Deze winkel zit echter niet door heel Nederland, dus je kunt het ook gewoon online kopen. 😉

Wil je nog een leuke blog lezen?

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Reizen is voor mij niet alleen het bezoeken van de Eiffeltoren en er een foto van maken. Reizen gaat ook over het ontmoeten van mensen en culturen, het ontmoeten van jezelf, het kampvuurtje aan het strand, de muziek van een Afrikaanse stam, de tegenslagen, de primitieve lessen en de verwondering over de prachtige natuur.

Ik wil levenslessen halen uit alle mensen die ik leer kennen tijdens het reizen en mijn referentiekader vergroten door alle verschillende interpretaties over het leven en de wereld vanuit verschillende continenten op de wereld. Ik wil graag op een respectvolle manier omgaan met de wereld, de dieren, de natuur, mijzelf en mijn medemens.

Reizen is een persoonlijke les en ik wil het reizen combineren met deze lessen. Juist nu heeft de wereld een generatie nodig die bewust met de wereld en zichzelf gaan leven. Ik vind het daarom belangrijk om luchtige reisblogs en hotspots te beschrijven, maar ook om levens gerelateerde zaken aan te halen. Als je de wereld wilt helpen begint het bij jezelf!

Volg Yelr op Instagram!

 

emily
Door

emily

op 23 May 2020

Beste Jelrik, Een interessant artikel heb je geschreven. Nu vraag ik me wel af waar je deze informatie vandaan hebt gehaald. Zijn er (wetenschappelijke) artikelen, literatuur of boeken geschreven door artsen of specialisten? Ik zie nergens een verwijzing staan. Ik hoor het graag van je. Hartelijke groeten, Emily

Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?