Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe verklein ik mijn voetafdruk in de natuur?

Hoe verklein ik mijn voetafdruk in de natuur?

We zijn graag in de natuur. Kamperen, hiken, mountainbiken of reizen vinden we geweldig om te doen. En wat te denken van backpacken? Het liefst zoeken we continue het avontuur op in deze mooie wereld.

Maar al deze acties hebben ook consequenties. We zijn ons allemaal bewust van de problemen op de wereld en de bewustwording dat we niet oneindig de natuur kunnen misbruiken blijft groeien.

Het is belangrijk om duurzaam te reizen en als je de natuur in gaat, dan is het belangrijk om je voetafdruk te verkleinen. En dat is precies waar dit blog over gaat. Ik geef je praktische tips hoe je je voetafdruk zoveel mogelijk kunt verkleinen.

Je voetafdruk verkleinen: wat betekent dat eigenlijk?

Met het verkleinen van je voetafdruk bedoelen we dat je niet of nauwelijks sporen achterlaat op de plek waar je bent geweest die een negatieve impact hebben op de omgeving en de natuur.

In feite laat je letterlijk alleen je voetafdruk achter. En that’s it. Dat is belangrijk voor de mensen, de dieren en de natuur in de omgeving waar jij te gast bent.

Maar hoe doe je dat dan?

Hoe verklein ik mijn voetafdruk in de natuur?

1 | Laat geen zwerfafval achter

We beginnen met het feit dat je respect moet hebben voor de natuur. De natuur maakt de aarde leefbaar en we leven allemaal in een zelfde soort biodiversiteit. We kunnen simpelweg niet zonder elkaar. We hebben elkaar dus te respecteren.

Een vorm van respect is door je eigen afval bij je te houden en het weg te gooien op plekken die daarvoor gemaakt zijn. Neem je troep mee als je ergens gaat wandelen en besef dat zwerfafval schadelijk is voor het milieu.

Heb je keukengerei dat je tijdens het kamperen moet schoonmaken? Gebruik hiervoor schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. Dat zelfde geldt voor tandpasta en zeep waarmee je jezelf wilt wassen.

2 | Plan vooruit en bereid alles goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Je kunt je voetafdruk al verkleinen terwijl je nog geen stap hebt gezet. Dat doe je door je simpelweg voor te bereiden op dat wat je in de wilde natuur gaat doen.

Wat is een verboden gebied? Is het druk op de plek waar je naar toe gaat? Zijn er regels verbonden die de natuur en haar leefomgeving respecteren en waar je je aan moet houden?

Door je te verdiepen in de omgeving waar je naartoe reist kun je je voetafdruk bij voorbaat al verkleinen.

3 | Neem niks mee uit de natuur

Laat de natuur voor wat het is en laat stenen, bloemen of schelpen liggen. Neem het simpelweg niet mee naar huis. Het is niet van jou.

Maak een foto van de plek waar je bent en geniet van de natuur om je heen en laat de omgeving een herinnering worden.

Hoe verklein ik mijn voetafdruk in de natuur?

4 | Gebruik alleen de gebaande paden

Het is voor de grootste avonturiers misschien moeilijk om te weerstaan, maar als je gaat reizen, hiken, mountainbiken of iets anders gaat doen, gebruik daarvoor dan alleen de gebaande paden. Hierdoor kan de rest van de natuur blijven leven zoals het hoort te leven.

Dat betekent dat ondergronden niet kapot of plat worden getrapt. Als dit op meerdere plekken gebeurt, dan heeft dit een negatieve invloed op de natuurlijke begroeiing.

En als je er dan toch voor kiest om off-trail te gaan, ga dan over verharde ondergronden zoals een stevige grond, stenen of zand.

5 | Respecteer dieren en de natuur

Het is in onze ogen de grootste fout die we maken. De naïviteit van de mens door te denken dat de aarde van ons is. Dat is namelijk niet het geval. Net als alle andere levende organismen zijn we op de wereld terechtgekomen.

Alle andere dieren en mensen, maar ook planten en bomen hebben het recht om op aarde te mogen leven. En zoals eerder gezegd hebben we elkaar ook nodig. We moeten elkaar dus respecteren.

Hiken in de bergen? Natuurlijk mag dat. Maar wees je bewust van het feit dat je in een omgeving bent waar dieren leven. Dat is hun terrein. Respecteer dat. Laat de dieren en de natuur met rust. Geef de dieren geen eten en maak geen vervelende geluiden.

6 | Ga je kamperen?

Verklein dan de impact van je kampvuur. Kijk goed naar de ondergrond van de plek van het kampvuur. Zorg ervoor dat als je de plek verlaat je zeker weet dat het vuur is gedoofd en het as is afgekoeld.

Tegenwoordig is een kampvuur bijna niet meer nodig. Met de lichtgewichte en moderne kooktoestellen van tegenwoordig kun je prima eten bereiden zonder daarvoor een kampvuur nodig te hebben.

Kun je echt niet zonder kampvuur? Omdat je bijvoorbeeld warm moet blijven? Op zich is een kampvuur geen probleem. Maar zoals ik net al zei: check de ondergrond, kijk naar de weersomstandigheden en onderzoek eerst of er ook een daarvoor bestemde kampvuur plaats is in de omgeving.

En als je dan bewust je kampvuur hebt aangestoken, dan is het tijd om goede kampvuur-verhalen te vertellen.

Hoe verklein ik mijn voetafdruk in de natuur?

7 | Respecteer je medemens

Net als dat je dieren en de natuur hebt te respecteren, heb je ook je medemens te respecteren. Daarmee komen we terug op het feit dat je alles wat moeder natuur heeft gemaakt moet respecteren. Dus ook die vervelende buren naast je op de camping. Of alle andere wandelaars in de bergen.

En nog belangrijker: behandel de lokale bevolking altijd met respect. Jij bent te gast in hun dorp of stad en in hun natuurlijke omgeving. Dat is even zo belangrijk als de omgeving respecteren van de dieren.

Nog meer tips over duurzaamheid?

Duurzaam reizen en respectvol met de natuur en de aarde omgaan is voor ons de grootste prioriteit. We willen je daarover graag inspireren, informeren of helpen. Lees daarom onze andere blogs.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!