Hoe kan ik duurzaam reizen?

Hoe kan ik duurzaam reizen?

We vinden het als mens leuk om te reizen. We gaan graag massaal backpacken door Azië, een weekend naar Parijs of naar een luxe resort op Ibiza. Nederlanders zijn van oorsprong reislustige mensen en we leven in een welvarend land dat ons de mogelijkheden geeft vrij te kunnen reizen. Reizen is met de mogelijkheden van tegenwoordig een verrijking van deze eeuw.

We vliegen het liefst zo goedkoop mogelijk,, pakken graag de auto naar een grote stad en maken volop foto’s en video’s van de hotspots die duizenden websites ons adviseren. Veel mensen zijn gefocust op de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacré-Coeur en vergeten dat Parijs méér is dan alleen deze bezienswaardigheden.

Wat wil ik hier mee zeggen? Ik schrijf deze blog omdat ik bewustwording wil creëeren over duurzaam reizen. Duurzaam reizen gaat niet alleen over het milieu, maar ook over culturen. Duurzaam reizen is rekening houden met en respect hebben voor de natuur, het milieu, de dieren én de lokale bevolking.

Duurzaam reizen voor het milieu

Het milieu heeft meer dan ooit tevoren aandacht nodig. Er vinden negatieve veranderingen plaats op de wereld die door de mens zijn gecreëerd. We denken dat de natuur maakbaar is, maar de natuur volgt zijn eigen weg.

De natuur past zich aan op de situatie van het moment. Als dat betekent dat wij in een grote natuurramp terechtkomen, dan is dat zo. De natuur handelt vanuit zijn eigen wetten en een bosbrand laat niet op zich wachten, omdat hij dat sneu vindt voor het leven op aarde. Een bosbrand is een reflectie en is simpelweg het gevolg van een oorzaak en veel oorzaken liggen bij de mens.

Zoals gezegd: het is geweldig om te reizen. Binnen een paar uur vliegen we van Amsterdam naar New York en kun je op ontdekkingstocht gaan in een onwijs grote stad. Maar niemand hoeft ons uit te leggen dat vliegen in een vliegtuig oorspronkelijk onnatuurlijk aanvoelt. We laten een vliegtuig vliegen vanuit onnatuurlijke wetten en hebben daarvoor materialen en grondstoffen nodig die de natuur niet ondersteunt.

Bewust worden wat jouw invloed op het milieu is

Reizen is belangrijk en ik ga niemand adviseren om te stoppen met reizen. Ik vraag echter wel een stukje bewustwording als het over duurzaam reizen gaat. Want we weten dat we bewuster met het milieu om moeten gaan, maar ergens zouden we dan ook de stap moeten maken en ons steentje bij moeten dragen op de wereld.

Ik heb een tijd in Frankrijk gewerkt en ging voor een kleine week terug naar Nederland. Ik heb er destijds voor gekozen om ”goedkoper” te vliegen, ofwel: ik vloog vanaf Lyon richting Parijs en moest van Parijs overstappen naar Amsterdam. De terugweg vloog ik van Amsterdam naar Toulouse om over te stappen richting Lyon.

Vanuit mijn overtuigingen over duurzaam en bewust leven vond ik mijn keuze niet prettig. Ik koos ervoor om mijn overtuigingen en het milieu aan de kant te schuiven en de focus te verleggen naar mijn portemonnee. Ik vond het belangrijker goedkoop te vliegen, dan dat ik met de respect met de aarde omga.

Hoe kan ik duurzaam reizen?

Duurzaam reizen voor de lokale bevolking

Heb je wel eens van ecotoerisme gehoord? Dat is precies waar dit over gaat.

We reizen massaal naar de mooiste hotspots van een land en boeken de bekendere accomodaties om te gaan slapen. Dat is erg leuk om te doen, maar hierdoor vergeten we enigszins de lokale bevolking van het land. Sommige dorpen worden door het groeiende toerisme overgenomen door bekende ketens en daar worden de lokale bedrijven en de mensen de dupe van.

Ik wil reizen vanuit het standpunt geen gebruik te willen maken van een land. Ik wil mijn eigen ego aan de kant schuiven en op een respectvollere manier de wereld bewonderen. Het is heel tegenstrijdig om duizenden euro’s aan een reis te geven en in een prachtig resort te verblijven, terwijl er naast het resort allemaal verschillende problemen zijn.

Duurzaam reizen gaat niet enkel over het milieu, maar ook wat je achter laat in een dorp of stad van een land waar je bent geweest. Ik vind het veel leuker om te reizen en een lokaal hotel te boeken en te zien hoe de lokale bevolking leeft. Sterker nog: ik vind het belangrijk om mijn referentiekader hierin te vergroten. Ik ben niet de enige op de wereld en ben geïnteresseerd in de visie van mensen in een ander land.

Hoe kan ik duurzaam reizen?

Laat ik vooropstellen: ik ben geen goed heilig man en zit af en toe ook in een vliegtuig. Ik kan mijzelf echter niet verwijten dat ik er niet bewust mee bezig ben. Ik vind het oprecht heel belangrijk en zelfs een beetje hypocriet om als kip zonder kop de wereld rond te reizen, zonder enkele bewustwording te hebben wat het voor het milieu, de dieren en de mensen betekent.

Veranderingen op de wereld beginnen letterlijk bij jezelf. Jij bent de persoon die een vliegticket heeft geboekt of afval op een paradijselijk strand laat slingeren. Jij bent de persoon die zich distantieert van de lokale bevolking, maar toch gebruik wil maken van de omgeving waar deze mensen hun normale leven hebben. Wat je ook doet, het is jouw keuze.

Bewust met de aarde omgaan is geen trend, het moet oprecht zijn. Je moet er een gevoel bij hebben en de keuzes moeten automatisch worden gemaakt. Vandaag in een vliegtuig stappen maakt je geen barbaar. Zolang jij je er bewust van bent heb je een grote stap gemaakt, maar het is op een gegeven moment wel tijd dat je vanuit deze bewustwording de verantwoordelijkheid gaat nemen.

Hoe kun je duurzaam reizen? Door jouw bewustwording in kleine stappen toe te passen op aarde. Leef en handel vanuit jouw eigen overtuiging en probeer bij je normen en waarden te blijven. Het maakt niet uit welke handeling je maakt, want bij elke oprechte handeling straal je de energie uit om de wereld en alle levende wezens (inclusief de mens) te willen helpen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!