Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

Ik krijg per cheque uitbetaald op Curaçao – Wat moet ik doen?

Uitbetaling per cheque op Curaçao
DEEL

Op Curaçao is het nog steeds gebruikelijk personeel uit te betalen via een cheque. Er zijn wel bedrijven die je salaris kunnen overboeken naar je Curaçaose rekening, maar als je die niet hebt word je via een cheque uitbetaald.

De meest gebruikelijke banken op Curaçao zijn de MCB en de RBC. De meeste bedrijven zitten bij één van deze 2 banken.

Ik krijg per cheque uitbetaald op Curaçao, wat moet ik doen?

Ik heb hieronder uitgelegd wat je moet doen en waar je op moet letten.

Moment van overhandiging

Je hebt een maand lang erg hard gewerkt en kunt daarom niet wachten op het geld. Het bedrijf heeft de cheque aan je overhandigd en daarom is het tijd om je welverdiende geld op te halen.

Je krijgt een gedetailleerd overzicht van hoe alles is berekend en waarom je het bedrag krijgt wat op de cheque staat.

Het geld ophalen bij de bank

Wanneer je de cheque hebt ontvangen kun je naar de bank om het geld op te halen. Houd wel rekening met de drukte bij de banken op Curaçao. Bijna alle werkenden op het eiland krijgen rond dezelfde datum hun cheque overhandigd en gaan daarom massaal het geld ophalen.

Soms moet je rekening houden met een wachttijd van 30 á 45 minuten. Vooral bij de RBC en MCB, de grootste banken op het eiland, kan het op sommige locaties erg druk zijn.

De banken werken nog een beetje zoals de Nederlandse banken vroeger ter werk gingen.

  • Je krijgt per cheque uitbetaald in plaats van dat het op de rekening wordt gestort.
  • Het is niet mogelijk een afspraak te maken.
  • Je kunt geen nummertje trekken bij binnenkomst in de bank, tenzij je 65+ bent.

Je moet in de rij aansluiten die er op dat moment staat. Soms staan er 30 mensen en zijn er slechts 3 balie’s open. Daarom moet je goed rekening houden met de wachttijden.

Tip! Je kunt aan de bankmedewerker gerust even vragen of ze ook een zakje hebben waar je het geld in kan stoppen zodat je niet met losse biljetten over straat loopt. Veel bankmedewerkers stoppen het geld standaard in een zakje.

Wat moet ik meenemen naar de bank?

Er zijn 2 dingen die je verplicht moet meenemen naar de bank.

  • Je cheque uiteraard.
  • En je paspoort of rijbewijs.

Aan de balie waar je wordt geholpen wordt ligt een pen die je kunt gebruiken. Je kunt eerst de paspoort aan de bankmedewerker geven om daarna op de achterkant van de cheque je handtekening en het adres van je huis op te schrijven. Wanneer je dat hebt gedaan kun je ook de cheque aan de bankmedewerker geven.

De bankmedewerker gaat nu alles registreren en het geld aan jou overhandigen.

Zijn er kosten aan verbonden om het geld op te halen?

Uiteraard moet de bank ook geld verdienen en moet je betalen voor de service die de medewerker jou heeft verleent. Daarom moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer Nafl. 5 (= ongeveer €2,50) die van de cheque wordt afgehaald.

Openingstijden van de bank

Let goed op de openingstijden van de banken op Curaçao. In het weekend zijn de openingstijden verschillend met doordeweekse dagen. Daarnaast heb ik tijdens een officiële feestdag weleens voor dichte deuren gestaan.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Deze blog is geschreven in december 2017. De informatie die ik in deze blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2017. Er bestaat een kans dat de informatie in deze blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − vier =