Ik krijg per cheque uitbetaald op Curaçao – Wat moet ik doen?

Ik krijg per cheque uitbetaald op Curaçao - Wat moet ik doen?

Het is op Curaçao gebruikelijk om het personeel uit te betalen door middel van een cheque. Als je met een cheque wordt uitbetaald, dan moet je hiervoor elke maand naar de bank om het salaris op te halen.

De grootste banken op Curaçao zijn de MCB en de RBC. De meeste bedrijven zitten aangesloten bij één van deze twee banken.

Test: is werken en wonen op Curacao iets voor jou?

Ik krijg per cheque uitbetaald op Curaçao, wat moet ik doen?

Ik heb hieronder uitgelegd wat je moet doen en waar je op moet letten.

Moment van overhandiging

Je hebt een maand lang hard gewerkt en kunt niet wachten op het verwachte salaris. Je cheque is overhandigd en het is tijd om je welverdiende geld op te halen.

Je krijgt van je werkgever een gedetailleerd overzicht van hoe alles is berekend en waarom je het bedrag krijgt wat op de cheque geschreven staat.

Het geld ophalen bij de bank

Wanneer je de cheque hebt ontvangen kun je naar de bank om het geld op te halen. Houd wel rekening met drukte bij de banken op Curaçao. Bijna alle werkenden op het eiland krijgen rond dezelfde datum hun cheque overhandigd en gaan daardoor allemaal tegelijk het geld ophalen.

Soms moet je rekening houden met een wachttijd van 30 á 45 minuten. Vooral bij de RBC en MCB, de grootste banken op het eiland, kan het op sommige locaties erg druk zijn.

De banken werken nog een beetje zoals de Nederlandse banken vroeger ter werk gingen.

  • Je krijgt per cheque uitbetaald in plaats van dat het op de rekening wordt gestort.
  • Het is niet mogelijk een afspraak te maken.
  • Je kunt geen nummertje trekken bij binnenkomst in de bank, tenzij je 65+ bent.

Je sluit achteraan aan in de rij en wacht geduldig af totdat het je beurt is. Houd hiermee in je achterhoofd dat je op Curaçao bent en op Curaçao wordt op een andere manier gewerkt dan in Nederland.

Vraag aan de medewerker bij de balie of ze ook een klein zakje hebben waar het geld in gestopt kan worden. Zo hoef je niet met losse biljetten over straat te wandelen.

Wat moet ik meenemen naar de bank?

Er zijn twee dingen die je verplicht mee moet nemen:

  • Je cheque uiteraard.
  • En je paspoort of rijbewijs.

De bank registreert alles en overhandigd je het geld.

Zijn er kosten aan verbonden om het geld op te halen?

Uiteraard moeten de banken en het personeel ook geld verdienen en moet je betalen voor de service die de medewerker jou verleend. Er wordt ongeveer Nafl. 5 (= ongeveer € 2,50) aan servicekosten van de cheque afgehaald.

Openingstijden van de bank

Let goed op de openingstijden van de banken op Curaçao. In het weekend zijn de openingstijden verschillend met doordeweekse dagen. Daarnaast kunnen de openingstijden op officiële feestdagen op Curaçao ook anders zijn dan op normale dagen.

Kan ik ook uitbetaald krijgen op mijn rekening?

Het is ook mogelijk om een Curaçaose pinpas aan te vragen en een rekening te openen.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij de keuze tussen ‘chq’ en ‘sav’ als je gaat pinnen op Curaçao. Je maakt in dat geval de keuze of het geld van je spaarrekening of lopende rekening wordt moet worden afgeschreven. Geld van je spaarrekening af laten schrijven kan alleen met een Curaçaose bankpas.

Daarnaast heeft een Curaçaose rekening als voordeel dat de werkgever het salaris gemakkelijk kan overboeken op je rekening. Hierdoor hoef je niet naar de banken en kun je gebruikmaken van een Curaçaose bankpas.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Deze blog is geschreven in december 2017. De informatie die ik in deze blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2017. Er bestaat een kans dat de informatie in deze blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

Andere inspiratie over Curaçao opdoen?

We hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs je ook informeren of inspireren:

Handige links voor je reis

Wij helpen je graag met de voorbereidingen voor je reis!

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!