Wat zijn de officiële feestdagen op Curaçao?

Officiële feestdagen op Curaçao

Op Curaçao houden ze van feesten. Of het nu de wekelijks terugkerende feesten op het strand zijn of de officiële landelijke feestdagen: het wordt altijd met veel toeters en bellen gevierd. Alle feesten hebben andere achtergrond en verhalen, en zo zijn er ook Nederlands getinte feestdagen op het eiland.

Logischerwijs heeft Curaçao officiële feestdagen die in veel anderen landen ook worden gevierd:

  • Nieuwjaarsdag
  • Goede Vrijdag
  • Pasen
  • Hemelvaartsdag
  • Kerstmis
  • Oudejaarsavond

Vanaf november zijn we in Nederland druk bezig met de opkomst van Sinterklaas, terwijl op Curaçao vanaf november de eerste kerstversieringen te vinden zijn.

Test: is werken en wonen op Curacao iets voor jou?

Carnaval – (vaak eind januari tot begin maart)

Carnaval is het populairse en het langstdurende feest op het eiland. De verschillende carnavalsgroepen zijn erg fanatiek met carnaval op Curaçao. Is het ene carnavalsfeest voorbij, dan wordt er meteen voorbereid op het volgende carnavalsfeest.

Op Curaçao wordt er tijdens carnaval een competitie gehouden dat wordt georganiseerd door FUDEKA. Carnaval duurt ruim 2 maanden (vaak eind januari, februari, begin maart) en het feest begint met het kiezen van de Prins, de Pancho en de koningin. Dit wordt onderverdeeld in drie groepen: kinderen, tieners en volwassenen.

  • De Prins en Pancho moeten een boodschap over carnaval naar voren brengen. Daarin moeten ze hun creativiteit, originaliteit en humor laten zien en bewijzen hoe goed ze op elkaar zijn ingespeeld. De regels hierin zijn erg streng, omdat de Prins en Pancho tijdens het carnaval de sleuteldragers van de stad zijn en omdat ze carnaval officieel openen.
  • De koningin moet vooral letten op de uitstraling, kwaliteit en het talent. Het gaat bij de koningin vooral om het carnavalskostuum en hun verschijning in een galajurk.

Om het carnavalsfeest goed te kunnen zien is het nodig een plek langs de weg te kopen.

In de afscheidsoptocht, de Marcha di Despedida, loopt carnaval bijna af. De laatste uren staan in het teken van het schitteren op straat.

Carnaval op Curaçao
> Carnaval is een belangrijk en groot evenement op Curaçao.

Koningsdag – (27 april)

Één van de Nederlands getinte officiële feestdagen is Koningsdag. Je zou het haast niet zeggen, maar 8000 kilometer buiten de Nederlandse grenzen wordt Koningsdag ook groots gevierd. Net zoals in Nederland is 27 april een officiële vrije dag op het eiland.

In de straten van Willemstad, vooral in Punda en Pietermaai, zijn verschillende optredens van lokale acts en dansgroepen te bewonderen. Daarnaast kun je op de vrijmarkten heerlijke hapjes proeven!

Op Koningsnacht, de avond voor Koningsdag, zijn er verschillende feestjes die door de eilandbewoners en toeristen worden gevierd.

Dag van de Vlag – (2 juli)

Dia di Himno i Bandera, of de Dag van de Vlag, is een belangrijk feest voor de Curaçaose bevolking. Op 2 juli wordt op Curaçao gevierd dat op 2 juli 1951 de Eilandsraad voor het eerst bijeenkwam. De vlag wordt uitgehangen en de bevolking heeft een vrije dag.

Verder heb je op deze dag officiële plechtigheden op het Brionplein in Otrobanda en in Parke Himno i Bandera (het park van het Volkslied en de Vlag) in het dorpje Barber op het westelijke deel van het eiland.

In feite is het een feest van nationale trots.

Dag van het land Curaçao – 10 oktober

Op 10 oktober 2010 werd Curaçao officieel onafhankelijk en elke 10 oktober wordt dit groots gevierd. In de volksmond wordt het feest ook wel 10-10-10 genoemd. Bijna iedereen op het eiland heeft een vrije dag en alles is gesloten.

De lokale bevolking komt op deze dag samen en zijn vaak op de stranden te vinden.

Sinterklaas

Ook op Curaçao wordt Sinterklaas gevierd. Rond november is er een grote Sinterklaas intocht in de Sint Annabaai in Willemstad.

Wat kun je op Curaçao op de officiële feestdagen doen?

Op officiële feestdagen blijven de deuren op Curaçao vaak gesloten en gaan de mensen massaal naar het strand. Tijdens deze dagen kan het leuk zijn om de verborgen stranden van Curaçao op te zoeken.

Je kunt ook voor een adrenaline boost gaan door van een 12 meter hoge klif te springen bij Playa Forti.

Andere inspiratie over Curaçao opdoen?

We hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs je ook informeren of inspireren:

Handige links voor je reis

Wij helpen je graag met de voorbereidingen voor je reis!

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!