Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

Hoe moet je tanken op Curaçao?

Hoe moet je tanken op Curaçao?
DEEL

Ben je op Curaçao en moet je de auto tanken? In deze blog vind je een handleiding hoe je de auto moet tanken.

  • Het is veel eenvoudiger dan in Nederland (en daar is het al eenvoudig, want iedereen kan een auto tanken).
  • En door onderstaand stappenplan is het extra easy.

Stap 1 | Je auto parkeren

Zet de auto op de juiste plek zodat de tank van de auto aan de kant van de pomp staat.

Stap 2 | Check of er benzine of diesel in moet

Check of de auto een benzine- of een dieselauto is. Normaal gesproken krijg je dit te weten zodra je de auto gaat huren of kopen en de echte kenners kunnen het achterhalen tijdens het autorijden.

Als je het echter niet zeker weet, dan kun je jouw autobaas bellen (mits je de auto huurt) of het boekje van de auto er bij pakken.

In deze handleiding gebruiken we de benzineauto als voorbeeld.

Stap 3 | Check de pompnummer

Kijk bij welke pomp je de auto hebt neergezet. Dit nummer staat bovenaan de pomp.

Als voorbeeld in deze handleiding sta je bij pomp 3.

Stap 4 | Voor welk bedrag wil je tanken?

Voor hoeveel gulden wil je tanken?

Als voorbeeld in deze handleiding wil je voor Nafl. 30 (= ongeveer €15,-) tanken.

Stap 5 | Ga naar de kassa

Vervolgens loop je naar de kassa. Tegen de medewerker vertel je dat je voor Nafl. 30 wilt tanken bij pomp 3. Vervolgens ga je afrekenen met de pin of met cash geld.

Stap 6 | Je kunt nu gaan tanken

Je kunt gaan tanken.

Soms tankt de auto niet meteen als je de hendel in drukt. In dat geval is de medewerker nog bezig de pomp gereed te maken. Blijf de hendel een paar keer opnieuw indrukken totdat hij het doet.

Vervolgens kun je blijven wachten totdat hij voor Nafl. 30 heeft getankt. Dan stopt hij automatisch.

Als hij klaar is kun je het klepje van de tank dicht doen en verder rijden naar je bestemming!

De auto tanken op Curaçao

> Als een medewerker van het tankstation jouw auto tankt is het gebruikelijk een kleine fooi achter te laten.

Ik heb teveel betaald

Op Curaçao betaal je vóór dat je überhaupt hebt getankt en daarom is het lastig om te bepalen welk bedrag je moet afrekenen voor een volledig gevulde tank.

Het kan zijn dat jij een volledig gevulde tank wilt hebben. Lastige is dat het moeilijk te bepalen is voor hoeveel geld je dan exact moet tanken.

Even als voorbeeld: Jij denkt dat je voor ongeveer Nafl. 60 (= ongeveer €30,-) de tank volledig kunt vullen. Je rekent dus netjes voor Nafl. 60 bij de caissière af. Echter, de tank is na Nafl. 50 al gevuld en daardoor heb je in feite Nafl. 10 teveel betaald.

Dat de pomp stopt met tanken is logisch: de auto is volledig vol getankt. Je hebt echter 10 guldens teveel betaald. Wat moet je dan doen?

Je loopt terug naar de caissière en die geeft netjes het geld terug.

Tanken met bediening

Bij sommige tankstations helpen de medewerkers met tanken! Je rijdt de auto naast de pomp, je drukt het klepje open en kunt vervolgens gaan afrekenen. Nadat je hebt betaald tankt de medewerker de auto vol.

Je hebt misschien niet om de medewerker gevraagd, toch wordt het gewaardeerd om de medewerker die de auto heeft getankt een kleine fooi te geven. Zo werkt dat op Curaçao en ik vind het belangrijk dat we ons aanpassen aan de Curaçaose standaard.

Mijn auto laat een rood lampje zien

In een Nederlandse auto is het rode pomplampje een signaal dat je geen haast hoeft te maken maar de auto wel op zeer korte termijn moet tanken.

In Curaçaose auto’s is het rode pomplampje een signaal dat je meteen naar een tankstation moet rijden! Mijn autobaas heeft mij verteld dat de kwaliteit van benzine en diesel op Curaçao slechter is dan in Nederland en je wilt voorkomen dat de auto’s de laatste reserves moeten opslokken.

Ik ben geen kenner op dit gebied, maar ik nam het advies om vroegtijdig te tanken serieus.

Aantal tankstations op Curaçao

Je hoeft je op Curaçao geen zorgen te maken over het aantal tankstations. Er zijn er namelijk genoeg in de omgeving van Willemstad.

In het westen van Curaçao zijn geen tankstations, op 2 tankstations na op de weg richting Westpunt. Je hebt namelijk een tankstation in het dorpje Barber en in het dorpje Tera Korá. Westelijker dan dat ga je geen tankstations meer vinden. Mocht je dus een dag naar het westen van Curaçao willen; zorg in dat geval voor een volle tank.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Deze blog is geschreven in december 2017. De informatie die ik in deze blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2017. Er bestaat een kans dat de informatie in deze blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 14 =