Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Welke dorpen liggen er op Curaçao?

Welke plaatsen op Curaçao?

Curaçao is een eiland die we voornamelijk kennen van de witte stranden, het blauwe water en de warme temperaturen. Voor de toeristen is dat ook een belangrijke reden om een vakantie te boeken op dit prachtige eiland. Curaçao is een eiland met vriendelijke en sociale mensen die op zijn zachts gezegd lekker tranquilo door het leven gaan.

Maar denken we aan Curaçao, dan denken we ook aan Willemstad en aan de gekleurde huizen aan de Handelskade en we denken aan de Koningin Emmabrug (de pontjesbrug) die de wijken Otrobanda en Punda met elkaar verbinden. Maar heeft Curaçao naast Willemstad eigenlijk ook andere steden of dorpen?

Test: is werken en wonen op Curacao iets voor jou?

Heeft Curaçao ook dorpen en steden naast Willemstad?

Ja, Curaçao heeft naast Willemstad ook dorpen, maar naast Willemstad zijn er geen andere steden. Willemstad is de enige stad op het eiland en is ook voor een groot deel de plek op het gehele eiland. Van de 158.000 inwoners op Curaçao wonen er 140.000 mensen in Willemstad.

Willemstad is een grote stad en dat kun je merken als je door Willemstad gaat rijden. Toerisme en het lokale leven lopen door elkaar heen en in de spitsuren moet je de grote wegen vermijden, omdat er zeer regelmatig files te vinden zijn.

Daarnaast is Willemstad de allerbelangrijkste plek op het eiland. Hier vind je de banken, grote supermarkten, het ziekenhuis en ga zo maar door. Curaçao is in de loop der jaren verstedelijkt door de omliggende dorpen. Dit zijn nu officieel wijken van Willemstad.

Welke wijken liggen in Willemstad?

Willemstad heeft de volgende wijken:

  • Punda
  • Otrobanda
  • Scharloo
  • Pietermaai
  • Brievengat
  • Julianadorp
  • Emmastad
  • Saliña
Saliña, Curaçao
> Dit was het prachtige uitzicht vanaf mijn veranda.

Welke plaatsen liggen er op Curaçao?

Ik heb in het kort een lijstje gemaakt van alle plaatsen op Curaçao:

Willemstad: de hoofdstad van het eiland

Zoals eerder gezegd: als je aan Curaçao denkt, dan denk je aan Willemstad. De gekleurde huizen, de Koningin Emmabrug, de Handelskade en het Rif Fort in Otrobanda maken het tot een leuke stad.

Daarnaast kun je terrasjes pakken, terwijl je uitkijkt over de Sint Annabaai en de Koningin Julianabrug en hoor je in de verte lokale straatmuzikanten nabij Plein Café Wilhelmina.

Willemstad is de grootste stad van de Kleine Antillen. Onder de Kleine Antillen vallen de eilanden Curaçao, Aruba, Bonaire, maar ook Guadeloupe, Dominica, Montserrat, Martinique, Trinidad, Barbados en nog vele andere eilanden.

Alle plaatsen op Curaçao: Willemstad
Stad:
Willemstad
Bijzonderheden: 88% van de inwoners op Curaçao wonen in Willemstad.

Willemstad, Curaçao
> De beroemde Handelskade op Curaçao.

Soto: het dorp met het Verlaten Resort

Soto is een dorp ten noordwesten van Curaçao. Het dorp ligt naast de Santa Martha baai.

De Santa Martha baai staat onder anderen bekend vanwege het Verlaten Resort. Het resort is vrij toegankelijk voor toeristen en je kunt letterlijk door het resort wandelen. Daarnaast ligt het resort aan een strand en is het een leuk strand om met de auto te bezoeken en er gezamenlijk te barbecuen.

In de omgeving van Santa Martha Baai ligt het landhuis Groot Santa Martha. Dit is een prachtig oud gebouw met op het terras uitzicht op de Christoffelberg.

Plaatsen op Curaçao: Soto
Dorp:
Soto
Bijzonderheden: In de omgeving van de stille baaien van San Juan en Santa Cruz.

Soto: het dorp met het Verlaten Resort
> Dit is het Verlaten Resort in de omgeving van Soto.

Westpunt: het uiterste westen van het eiland

Helemaal ten westen van Curaçao ligt Westpunt. Dit is na Willemstad het grootste dorp op het eiland. Ik ben persoonlijk verknocht geraakt aan dit deel van het eiland. Je vindt hier prachtige standen en je zit hier tussen de ”bergen”. Daarnaast vind je hier nog ongerepte natuur.

Veel Nederlanders en Curaçaoënaars hebben een vakantiehuis in dit gedeelte van het eiland. In Westpunt liggen prachtige stranden, zoals Playa Piskado, Playa Kalki, Playa Jeremi, Westpunt Beach en Knip Beach. Dit zijn overigens ook prachtige stranden om te duiken.

Daarnaast vind je in Westpunt Playa Forti. Dit is een leuk strandje waar je van een klif van 12 meter hoog kunt springen.

Westpunt, Curaçao
Dorp:
Westpunt
Bijzonderheden: Veel stranden die bekend staan om het duiken. Daarnaast veel ongerepte natuur!

Westpunt, Curaçao
> Dit is ”Grote Knip” in Westpunt.

Boka Sint Michiel: het vissersdorp van Curaçao

5 kilometer ten westen van Willemstad ligt het kleine vissersdorp Boka Sint Michiel. Het dorp ligt aan de Sint Michielsbaai.

Voor toeristen is Sint Michiel iets minder interessant. Het dorp heeft enkel rotsachtige stranden, waardoor een middag op het strand onmogelijk lijkt te zijn. Daarnaast vind je enkel 2 kleine restaurantjes en in de omgeving van het dorp ligt een grote aanlegplaats voor grote olietankers.

Boka Sint Michiel, Curaçao
Dorp:
Boka Sint Michiel
Bijzonderheden: De Sint Michielsbaai is een bekende baai voor vissers.

Boka Sint Michiel, Curaçao
> Dit is de ‘Weg naar Bullenbaai’. Deze weg ligt in de buurt van Boka Sint Michiel en hier vind je de habitat voor flamingo’s.

Barber: het dorp van het populaire Hofi pastor Park

Voor het dorp hoef je niet persé naar Barber te rijden, maar voor de omgeving zeker wel. In de buurt van Barber ligt het Hofi pastor Park. In dit park staat de alleroudste boom van Curaçao, namelijk de kapokboom. Deze boom is 4 eeuwen oud(!). Het park ligt vol met mango- en tropische fruitbomen en is ideaal voor een wandeling of picknick.

In Barber vind je ook de vormingscentrum van de marine in het gerestaureerde Landhuis Ascencion.

Barber, Curaçao
Dorp:
Barber
Bijzonderheden: De eeuwenoude kapokboom in het Hofi pastor Park.

Barber, Curaçao
> Dit is de eeuwenoude kapokboom in het Hòfi Pastor Park in Barber.

Lagun: zeer geschikt voor het snorkelen

Lagun is een dorp in het noordwesten van Curaçao en is onder de lokale bevolking een populaire plek om te ontspannen. Het dorp ligt tussen Playa Jeremi in het westen en Playa Lagun in het oosten.

Alle stranden op Curaçao hebben zijn charme, maar Playa Jeremi en Playa Lagun hebben niet het comfort wat veel andere stranden wel hebben. Op deze stranden liggen veel stenen en er zijn weinig voorzieningen te vinden.

Desondanks zijn de stranden bij uitstek leuke stranden om te snorkelen en de kans is zeer groot dat je schildpadden tegenkomt.

Lagun, Curaçao
Dorp:
Lagun
Bijzonderheden: Op Playa Jeremi en Playa Lagun kun je goed snorkelen.

Playa Jeremi, Curaçao
> Playa Jeremi in de omgeving van Lagun.

Sint Willibrordus: het dorp van de vroegere zoutpannen

Ten noordwesten van Curaçao ligt Sint Willibrordus. Dit dorp is alleen bereikbaar via de Weg naar Wespunt.

In het dorp heb je uitzicht over de vroegere zoutpannen die onderdeel waren van de plantages Zevenbergen en Jan Kock. Deze zoutpannen waren de voornaamste redenen van de West Indische Compagnie om Curaçao over te nemen.

Per wandeling heb je uitzichten over de zoutpannen en kun je je verwonderen over de kolonies flamingo’s die je in dit deel van het eiland kunt vinden.

In de omgeving van Sint Willibrordus liggen één van de populairste stranden van het eiland, namelijk Cas Abao, Draaibooitbaai en Porto Marie. Deze stranden zijn gemaakt voor toerisme waardoor er veel faciliteiten op het strand te vinden zijn.

Sint Wilibrordus, Curaçao
Dorp:
Sint Willibrordus
Bijzonderheden: Hier liggen de vroegere zoutpannen waar tegenwoordig veel flamingo’s te vinden zijn.

Sint Willibrordus, Curaçao
> Dit is Cas Abao in Sint Willibrordus. Een strand dat absoluut de schoonheidsprijs verdient.

Grote Berg: het dorp in opkomst

Grote Berg is een dorp in het midden van Curaçao. Dit dorp is heel goed gelegen langs de Weg naar Westpunt (wat het westen met het oosten van het eiland verbind). Het is een relatief modern en jong dorp en het dorp is sterk in opkomst.

Het dorp ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Hato, het vliegveld van Curaçao.

Grote Berg, Curaçao
Dorp:
Grote Berg
Bijzonderheden: Het dorp is sterk in opkomst.

Grote Berg, Curaçao
> Op ongeveer 15 minuten rijden van Grote Berg liggen de Hato grotten en het vliegveld van Curaçao.

Tera Corá: het dorp met rode aarde

Tera Corá ligt in de buurt van Grote Berg en Sint Willibrordus. Het dorp telt ongeveer 3700 inwoners en de plaatsnaam is een vertaling van rode aarde. In het dorp grenst de vlakte di San Pedro dat bedekt ligt met rood gekleurde aarde.

Het dorp is verdeed in twee gedeeltes: Tera Corá nobo en Tera Corá bieu.

In Tera Corá is an sich weinig te beleven. Je komt het dorp alleen tegen als je richting het westen van het eiland gaat rijden.

Tera Corá, Curaçao
Dorp:
Tera Corá
Bijzonderheden: Tera Corá is de vrije vertaling van rode aarde.

Tera Corá, Curaçao
> Tera Corá

De allermooiste omgeving vanuit mijn ervaring

Rond Barber, Westpunt en Lagun liggen in mijn beleving de mooiste omgevingen. Het is een aanrader om vanaf Barber via de Weg naar Westpunt richting het dorp Westpunt te rijden tot en met Lagun. In die omgeving ben ik het meest verknocht geraakt aan de ongerepte natuur.

Dit komt vanwege de rust, de kleine bergen (waaronder de Christoffelberg), de prachtige wegen en de idyllische stranden. Willemstad is een toeristische stad geworden, terwijl je in het westen het oorspronkelijke Curaçao kunt aanschouwen.

Los van de dorpen is Willemstad überhaupt een aanrader. Het is een prachtige en unieke stad die je gezien moet hebben als je naar Curaçao gaat reizen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!