Wat betekent ‘chq’ en ‘sav’ als ik wil pinnen op Curaçao?

Wat betekent sav en chq op Curaçao?

Op Curaçao moet je bij het betalen of bij het pinnen van cash geld kiezen tussen ‘chq’ of ‘sav’.

De afkorting ‘chq’ staat voor checkings en de afkorting ‘sav’ staat voor savings. Deze keuze moet je maken vóór dat je de pincode intypt.

Als jij je Nederlandse bankpas gebruikt op Curaçao moet je voor ‘chq’ kiezen omdat de betaling wordt geweigerd als je op ‘sav’ drukt.

Wat betekent checkings (chq)?

In Nederland heb je een lopende rekening en een spaarrekening. Als jij je geld gaat pinnen in Nederland dan wordt het geld van je lopende rekening gehaald. Dat gaat bij het pinnen op Curaçao niet anders. Checkings op Curaçao is dan ook hetzelfde als een lopende rekening in Nederland.

Omdat jij alleen geld van je lopende rekening kan halen met je Nederlandse bankpas moet je dus op ‘chq’ drukken wanneer je bij een pinautomaat staat.

Wat betekent savings (sav)?

Savings op Curaçao is de spaarrekening in Nederland. In Nederland kun je tijdens het pinnen geen geld van de spaarrekening halen, dus dit kan logischerwijs ook niet op Curaçao. De betaling wordt geweigerd als je op ‘sav’ drukt.

Waarom zijn deze opties er?

De lokale bevolking heeft allemaal een bankrekening bij de lokale bank. Ook jij kan ervoor kiezen, omdat je bijvoorbeeld voor een langere periode op Curaçao blijft, om een Curaçaose bankpas aan te vragen bij één van de banken op het eiland.

Met een Curaçaose bankpas kun je kiezen tussen ‘chq’ en ‘sav’ omdat je van zowel de lopende rekening als de spaarrekening geld kan laten halen. Deze opties zijn alleen mogelijk met een Curaçao bankpas en niet met een Nederlandse bankpas.

Een Curaçaose rekening openen: wat zijn de voordelen?

Als jij op Curaçao gaat werken, dan bestaat de kans dat als je geen Curaçaose bankpas hebt je wordt uitbetaald per cheque.

Op Curaçao is het gebruikelijk dat er per cheque wordt uitbetaald. Als je echter een Curaçaose bankpas aanvraagt, dan kun je met jouw werkgever afspreken dat het salaris rechtstreeks naar jouw Curaçaose rekening wordt gestort.

Dat is naast het pinnen van geld nog een voordeel om een Curaçaose bankpas aan te vragen.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Dit blog is geschreven in december 2017. De informatie die ik in dit blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2017. Er bestaat een kans dat de informatie in dit blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

Andere inspiratie over Curaçao opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!