Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat betekent ‘chq’ en ‘sav’ als ik wil pinnen op Curaçao?

Wat betekent 'sav' en 'chq' als ik ga pinnen op Curaçao?

Op Curaçao moet je bij het betalen of bij het pinnen van cash geld kiezen tussen ‘chq’ of ‘sav’.

De afkorting ‘chq’ staat voor checkings en de afkorting ‘sav’ staat voor savings. Deze keuze moet je maken voor dat je de pincode intypt.

Als je je Nederlandse bankpas gebruikt op Curaçao moet je voor ‘chq’ kiezen omdat de betaling wordt geweigerd als je op ‘sav’ drukt.

Wat betekent checkings (chq)?

In Nederland heb je een lopende rekening en een spaarrekening. Als je je geld gaat pinnen in Nederland dan wordt het geld van je lopende rekening gehaald. Dat gaat bij het pinnen op Curaçao niet anders. Checkings op Curaçao is dan ook hetzelfde als een lopende rekening in Nederland.

Omdat je alleen geld van je lopende rekening kan halen met je Nederlandse bankpas moet je dus op ‘chq’ drukken wanneer je bij een pinautomaat staat.

Wat betekent savings (sav)?

Savings op Curaçao is de spaarrekening in Nederland. In Nederland kun je tijdens het pinnen geen geld van de spaarrekening halen, dus dit kan logischerwijs ook niet op Curaçao. De betaling wordt geweigerd als je op ‘sav’ drukt.

Waarom zijn deze opties er?

De lokale bevolking heeft allemaal een bankrekening bij de lokale bank. Ook jij kan ervoor kiezen, omdat je bijvoorbeeld voor een langere periode op Curaçao blijft, om een Curaçaose bankpas aan te vragen bij één van de banken op het eiland.

Met een Curaçaose bankpas kun je kiezen tussen ‘chq’ en ‘sav’ omdat je van zowel de lopende rekening als de spaarrekening geld kan laten halen. Deze opties zijn alleen mogelijk met een Curaçao bankpas en niet met een Nederlandse bankpas.

Een Curaçaose rekening openen: wat zijn de voordelen?

Als je op Curaçao gaat werken, dan bestaat de kans dat als je geen Curaçaose bankpas hebt je wordt uitbetaald per cheque.

Op Curaçao is het gebruikelijk dat er per cheque wordt uitbetaald. Als je echter een Curaçaose bankpas aanvraagt, dan kun je met je werkgever afspreken dat het salaris rechtstreeks naar je Curaçaose rekening wordt gestort.

Dat is naast het pinnen van geld nog een voordeel om een Curaçaose bankpas aan te vragen.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Dit blog is geschreven in december 2017. De informatie die ik in dit blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2017. Er bestaat een kans dat de informatie in dit blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

Andere inspiratie over Curaçao opdoen?

Ik heb nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs je ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!