Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Uit welke onderdelen bestaat canyoning?

Uit welke onderdelen bestaat canyoning?

Canyoning: een leuke en uitdagende sport in de bergen. Door de kloof van de berg met wild stromend water is het aan jou de taak om deze kloof veilig te kunnen bedwingen.

Het is bijna onmogelijk om dit zonder adrenaline te doorstaan. Er liggen leuke en uitdagende hordes op jou te wachten en voor een adrenaline junk is dit een hartstikke leuke sport.

Maar wat maakt dat de sport zo veel adrenaline verhogende hordes heeft? Welke uitdagingen heb je te doorstaan? Welke onderdelen zijn kenmerken voor de sport?

Uit welke onderdelen bestaat canyoning?

Een klassieke canyoning tocht door de kloof van de berg bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Lopen;
  • Klimmen;
  • Glijden;
  • Zwemmen;
  • Springen;
  • Abseilen.

Lopen tijdens canyoning

Je verwacht het misschien niet, maar bij canyoning moeten er ook kleine stukken gelopen worden. En dat is zeker niet het meest uitdagende onderdeel van de sport.

Maar, en dat moet gezegd worden, ook bij het lopen moet je alert blijven. De rotsen kunnen glad zijn en uitglijden kan vervelende gevolgen hebben. In het ergste scenario val je ongecontroleerd een paar meter naar beneden.

Je kunt echter ook ”onschuldig” vallen en toch met je hoofd tegen een rots terecht komen. Het is dus belangrijk om canyoning schoenen (of soortgelijke schoenen) te dragen. Deze schoenen hebben een rubberen onderkant en die voorkomen dat je gaat uitglijden.

Abseilen tijdens canyoning

Klimmen tijdens canyoning

De ene kloof is de andere kloof niet. Dat is belangrijk om te onthouden. De ene canyoning tocht kan uitdagender zijn dan de andere.

Een uitdagend onderdeel kan bijvoorbeeld het klimmen zijn. Maar het klimmen kan binnen de sport ook alleen een horde zijn (en niet veel uitdagender dan dat). Je hebt rotsen in de kloof die soms klimmend en klauterend bedwongen moet worden.

Ook hier geldt: goede, stevige schoenen met een rubberen zool zijn essentieel om tijdens het klimmen niet uit te glijden.

Glijden tijdens canyoning

Hoe gaaf is dat? In de kloof van een berg zijn letterlijk natuurlijke glijbanen ontstaan. Dat wil zeggen: vlakke rotsformaties met stromend water waar je vanwege de gladde materialen van de wetsuit naar beneden kunt razen.

Het is wel belangrijk dat je de armen goed over elkaar houdt als je gaat glijden. Dat betekent dat je de armen in een ”X” vorm over elkaar heen buigt en beide handen aan de schouders vasthoudt (in tegengestelde richting). Daarnaast houd je de kin goed tegen de borst.

Hiermee voorkom je dat de handen, armen en hoofd beginnen te slingeren en ergens tegen aan botsen terwijl je aan het glijden bent.

Zwemmen tijdens canyoning

Het kan ook haast niet anders: tijdens canyoning moeten er ook kleine stukken gezwommen worden.

Het gaat vaak om kleine stukken in de poel of een rivier om van het ene punt naar het andere punt te komen. Het zwemmen gaat zeker niet het spannendste deel van de sport zijn; al is het af en toe wel heerlijk verfrissend.

Glijden tijdens canyoning

Springen tijdens canyoning

En dan nu het echte werk: springen.

Bij een leuke en uitdagende kloof moet er regelmatig van rotsblokken gesprongen worden. Soms zijn dat hoogtes van 2 of 3 meter hoog, maar het kan ook zeker oplopen naar hoogtes van 10 tot 12 meter hoog.

Dat kan spannend zijn, héél spannend. Maar wij dagen je wel uit om er toch voor te gaan. Het is vaak cliché en makkelijker gezegd dan gedaan: maar als je daar boven op die rots staat, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te springen.

Hoe langer je wacht, hoe meer je gaat denken. Het is taak om te gaan staan, af te tasten hoe hoog je daadwerkelijk staat, even diep adem te halen om vervolgens de sprong te maken. Het is belangrijk dat je eerst met je voeten in het water komt. Zo voorkom je een harde klap op andere delen van het lichaam.

Abseilen tijdens canyoning

Een andere leuke en uitdagende onderdeel van canyoning is abseilen. Als een James Bond figuur zak je jezelf met het touw langzaam naar beneden.

Je hoeft niet te abseilen als je ook kunt springen. Kortom: bij abseilen heb je met serieuze hoogtes te maken. Dat is super spannend, maar het is tegelijkertijd ontzettend gaaf om te doen!

Canyoning is één grote kick

Geloof ons nou maar. Als jij ook maar een beetje gek bent op adrenaline verhogende activiteiten, dan is canyoning een leuke sport voor jou.

Wees echter niet naïef met deze sport. Doe de tocht onder begeleiding van ervaren gidsen en ga niet zelf als kip zonder kop naar een kloof van een berg. Dat kan hele gevaarlijke situaties opleveren.

Echter, met goede en ervaren gidsen is het een leuke, veilige en toegankelijke sport voor iedereen.

Andere canyoning inspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!