Wat is bungeejumpen?

Wat is bungeejumpen?

Bungeejumpen is een sportieve activiteit waarbij je met je voeten vastzit aan een elastisch koord en van grote hoogte naar beneden springt. Vlak voordat je voeten de ondergrond raken, stopt je val en veer je weer terug omhoog. Veiligheid staat bij bungee jumpen voorop, maar het wordt wel gerekend tot een risicosport.

Mensen die bungee jumpen doen dit voor de kick. Er zijn strenge regels, want een bungee jumper mag uiteraard niets breken, of erger nog overlijden. De risico’s van bungee jumpen mag je daarom niet onderschatten.

Wat zijn de risico’s van bungeejumpen?

De meeste ongelukken die veroorzaakt worden door bungee jumpen zijn te wijten aan een te lang koord. Het koord moet een heel stuk korter zijn dan de afstand naar de grond.

Het is onjuist om te denken dat het koord de val remt omdat het elastisch is. Het koord dat zich uitrekt kan de val nauwelijks remmen door de snelheid van de val. De veiligheid kan alleen gewaarborgd worden door professionele begeleiders. 

Ondanks de strenge veiligheidsvoorschriften kan het toch wel eens misgaan. Het komt soms voor dat een koord losschiet of knapt. Ook kan de springer verstrikt raken in het koord. Gelukkig zijn dit uitzonderingen; wereldwijd zijn er al miljoenen sprongen gemaakt met een goede afloop.

Waar kun je bungeejumpen?

Je kunt bungee jumpen vanaf hoge gebouwen, bruggen, hijskranen, bouwwerken, etc. Maak je boven water een sprong, dan wordt dit waterdippen genoemd. Voordat je terugveert aan het elastiek raak je heel even het water aan. Je kunt in Nederland op verschillende locaties bungee jumpen.

Een variatie op de bungee jump is de catapult. In plaats van te springen maak je dan een lancering; je wordt de lucht in geschoten. Je schiet omhoog doordat het koord wordt aangespannen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!