Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Organisaties tegen de plastic soep

Organisaties tegen de plastic soep

De plastic soep is een groot probleem. Voor jou, voor mij en voor de generatie dat na ons gaat komen. We mogen dat niet onderschatten en moet het serieus nemen.

De gevolgen van de plastic soep zijn groot en het is aan grote bedrijven en regeringen om het probleem tegen te gaan. Gelukkig zijn er ook organisaties opgericht die de plastic soep willen bestrijden.

In dit blog vind je een overzicht van organisaties tegen de plastic soep.

Ga op reis, maar wees je bewust van de plastic soep.

Daar lig je dan. Op een prachtig strand in Azië. Misschien steek je straks de oceaan over of ga je duiken om het onderwaterleven van de aarde te bewonderen. Je luistert naar de gevolgen en beeld je in hoe mooi de oceaan is. Al die kleuren, al die grote dieren en wat te denken van grote oppervlaktes koraalrif?

Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar vredig op het strand ligt of aan het duiken bent, daar worden oceanen en het leven in de oceanen bedreigd door de plastic soep en klimaatveranderingen. En waarvoor? Waarom worden dieren in de oceaan bedreigd voor onze behoeften?

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

1 | Plastic Soup Foundation

De bekendste onder alle organisaties is de Plastic Soup Foundation. Deze organisatie is opgericht door Maria Westerbos en zij spreken de missie uit de tsunami van de plastic soep zo snel mogelijk te stoppen.

De Plastic Soup Foundation wil de nadruk leggen op de bron en is kritisch tegenover de overheid en de industrieën die plastic blijven produceren. Daarnaast willen ze burgers aanmoedigen de verantwoordelijkheid te nemen en veranderingen te maken in hun eigen gedrag en zien ze voorlichting aan kinderen als de oplossing voor de langere termijn.

Andere campagnes en projecten van de Plastic Soup Foundation:

 • Met de Plastic Health Coalition is er een samenwerkingsverband tussen een aantal nationale en internationale milieu- en onderzoeksorganisaties om wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van plastic te stimuleren en de resultaten te verspreiden.
 • Met de app Beat the Microbead kun je verzorgingsproducten scannen om te zien of er plastic in verwerkt zit.
 • De campagne Ocean Clean Wash leert je alles over microvezels en de relatie tussen jouw kleding en plastic in de oceaan.
 • Er zijn acties tegen het oplaten van ballonnen, er is een Schone-rivieren project en er is een project genaamd Divers for the Ocean.

De Plastic Soup Foundation buigt zich uiteraard ook over microplastic en ze hebben de Plastic Soup Angels opgericht waar bedrijven zich kunnen aansluiten om ervoor te zorgen dat er minder plastic in de natuur terechtkomt. Daarnaast is de app My Litte Plastic Footprint ontwikkeld waarin je jouw plastic voetstap kunt verkleinen en leert om minder plastic te gebruiken.

De Plastic Soup Foundation is een wereldwijde organisatie geworden en groeit elke dag. Gelukkig maar, want er zijn al vele successen behaald:

 • Ze hebben al 448 cosmeticamerken overtuigd te stoppen met microplastic in producten.
 • 2750 scholen in Nederland en België werken met een onderwijspakket over de plastic soep dat door de Plastic Soup Foundation is ontwikkeld.
 • De Plastic Soup Foundation is de oprichter van de Nederlandse editie van de World Cleanup Day waarvan in 2020 bijna 40.000 mensen hebben geholpen Nederland en de aarde schoon te maken van plastic.

Uiteraard heb je de mogelijkheid de Plastic Soup Foundation te doneren en bij te dragen aan de ontwikkelingen tegen de plastic soep!

2 | TrashUre Hunt

Een leuk en creatief concept is TrashUre Hunt. TrashUre Hunt richt zich niet specifiek alleen op plastic, maar op zwerfafval in het algemeen (meeste zwerfafval is plastic).

Zoals de website letterlijk beschrijft brengt TrashUre Hunt milieuproblemen op een toegankelijke, effectieve en ludieke manier onder de aandacht van het publiek. In uiteenlopende spelvormen wordt met groepen kinderen, tieners en volwassenen op zwerfafval gejaagd. Naast deze activiteiten verzorgt TrashUre Hunt onder meer lezingen en workshops voor het bedrijfsleven, de overheid en particulieren.

Naar eigen zeggen heeft TrashUre Hunt tijdens een Summer Challenge in 2019 53.274 peuken opgeruimd en 2.912 petfles doppen. In totaal hebben ze natuur bevrijd van ruim 2.870 kilo afval.

Op de website van TrashUre Hunt kun je je aansluiten bij de organisatie door vrijwilliger te worden. Het is ook mogelijk geld te doneren en de organisatie te steunen.

Organisaties tegen de plastic soep

3 | The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup is samen met de Plastic Soup Foundation een van de grotere organisaties om plastic afval tegen te gaan. The Ocean Cleanup heeft 2 doelen: de bron aanpakken en 90% van alle plastic afval in oceanen opruimen. Ze proberen individuen, bedrijven en overheden van alle landen op de wereld bij dit project te betrekken.

The Ocean Cleanup heeft geavanceerde technologieën ontwikkeld om de oceanen van plastic te ontdoen.

 • Ze richten zich specifiek op het schoonmaken van de oceanen.
 • En ze richten zich op de rivieren; vaak de oorzaak van alle plastic in de oceaan.

Het schoonmaken van de oceaan lijkt onbegonnen werk. Toch heeft The Ocean Cleanup een geniaal systeem bedacht om de oceaan van ongelofelijk veel plastic te ontdoen.

De techniek van de The Ocean Cleanup uitgelegd

The Ocean Cleanup gaat met een groot systeem de oceaan vrij maken van plastic.

Het systeem bestaat uit een 600 meter lange drijver en een 3 meter diepe rok. De drijver biedt drijfvermogen aan het systeem en zorgt ervoor dat er geen plastic overheen stroomt. De rok voorkomt dat kleine delen plastic eronder ontsnappen. Daarnaast is de rok zo ontwikkeld dat het oceaanleven onder de rok kan zwemmen en niet vast komt te zitten.

Het systeem om plastic te vangen maakt gebruikt van drie natuurlijke oceanische krachten:

 • De wind;
 • De golven;
 • En de stromingen.

Zowel het plastic als het systeem worden gedragen door de stroming. Wind en de golven drijven het systeem alleen aan, omdat de drijver gedeeltelijk boven het oppervlak blijft hangen, terwijl plastic er vooral net onder zit. Het systeem beweegt dus sneller dan het plastic en dat is belangrijk, want daardoor kan het plastic gevangen worden.

De rok is in het midden dieper dan aan de buitenkanten. Door de druk neemt het systeem automatisch een U-vorm aan en kan het plastic in het midden worden geconcentreerd waardoor er niks verloren gaat.

Uiteraard kun je net als bij alle andere organisaties geld doneren. Daarnaast bied The Ocean Cleanup veel werkgelegenheid aan zodat je jouw roeping om plastic vervuiling tegen te gaan in vervulling kunt laten gaan.

4 | Greenpeace

Greenpeace vecht voor een duurzamere en groenere wereld, doet wetenschappelijke onderzoeken en leiden vrijwilligers op om bosbranden te blussen en oceanen te beschermen. Daarnaast zetten ze zich in tegen ontbossing en overmatig vliegverkeer. Ze nemen het op tegen bedrijven die het milieu schade toebrengen en tegen overheden die het milieu niet genoeg beschermen.

Ook Greenpeace maakt zich zorgen over de plastic soep en probeert de plastic soep onder de aandacht van burgers, bedrijven en overheden te brengen.

Greenpeace gaat vooral over actie voeren en bewustwording creëren. Met de Plastic Check kun je erachter komen waar je staat in plastic vervuiling. Daarnaast hebben ze een petitie ontwikkeld om plastic uit supermarkten en levensmiddelenbedrijven te bannen en te investeren in herbruikbare alternatieven.

Tot slot hebben ze GreenStream ontwikkeld. GreenStream zijn wekelijkse updates in je inbox met documentaires, lespakketten, 3D films, inspirerende chats met campaigners, longreads en manieren om ook vanuit huis actie te blijven voeren.

Je kunt geld doneren om Greenpeace te ondersteunen.

 • Greenpeace gaat met onderzoek alle schade van plastic vervuiling aan het licht brengen. Vooral de schade in gebieden als de Noordpool, Zuidpool en het Amazonerif.
 • Greenpeace gaat grootscheeps acties uitvoeren om de vervuilers verantwoordelijk te stellen.
 • Greenpeace geeft aan sterk aan de onderhandeltafel te zitten met plasticproducenten.

5 | Stiksoep

Stichting Stiksoep heeft als doel dat er minder plastic in de natuur wordt gegooid om het percentage plasticafval in de oceaan daarmee af te vlakken.

De Stiksoep richt zich op vragen als:

 • Kunnen we minder plastic gebruiken dan we op dit moment doen?
 • Wat doen we met alle plastic afval?
 • En hoe kunnen we voorkomen dat het in oceanen en rivieren terechtkomt?

Wat kun jij doen om Stiksoep te helpen?

Stiksoep is altijd opzoek naar vrijwilligers om ze te helpen bij veelbelovende projecten. Je kunt stiksoep doneren zodat zij educatieve initiatieven die het plastic afval probleem aanpakken kunnen financieren.

Organisaties tegen de plastic soep

6 | OCG – Ocean Cleanup Group

Geschreven door Suzy Nguyen, oprichter van OCG // OCG – Saving The Ocean (Ocean Cleanup Group) werd opgericht in december 2019, is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het schoonmaken van de kustlijnen, oceanen en zeeleven tegen plasticvervuiling.

We werken in de vorm van een zoekmachine-extensie in de Google Chrome-browser die daadwerkelijk kan helpen in de strijd om de plastic-crisis te bestrijden door de zee- en kustomgevingen schoon te maken. Wanneer de zoekmachine-extensie wordt toegevoegd aan Google Chrome, genereert deze relevantere advertenties wanneer de gebruiker op internet surft.

OCG ontvangt vervolgens een deel van het geld dat de adverteerder voor de advertenties betaalt en gebruikt dit om geld in te zamelen voor de opruimoperaties. We zijn er tot nu toe in geslaagd om meer dan 400.000 pond plastic uit de oceaan en kustlijnen te verwijderen.

Eerste schoonmaakoperaties in Bali

We zijn begonnen met de eerste schoonmaakoperatie in Bali in Indonesië en hopen binnenkort uit te breiden naar andere delen van Zuidoost-Azië en later over de hele wereld. Om dit te doen hebben we lokale gemeenschappen ingehuurd en getraind om opruimploegen te vormen die, elke twee zoekopdrachten die elke gebruiker uitvoert, plastics opruimen en plastics recyclen.

In tegenstelling tot andere zoekmachines met hetzelfde doel genereren we geen geld van onze gebruikers en doneren we vervolgens aan andere operaties om het opruimwerk te doen, maar we zijn de enige die lokale gemeenschappen rechtstreeks inhuurt en opleidt voor opruimmissies.

Bovendien bieden we ook een vrijwilligersprogramma waar mensen zich kunnen aanmelden en ons kunnen helpen met het schoonmaken van de kustlijnen en waterwegen. We streven ernaar niet alleen een goede impact te hebben op het milieu, maar ook om meer banen en ervaringen voor de mensen in nood te creëren en de gemeenschap te versterken waar we ook naartoe gaan.

Een bijdrage leveren vanuit huis

Het project is bedacht vanuit het idee dat elk individu ook vanuit het comfort van zijn of haar huis aan het milieu kan bijdragen. Omdat internet en sociale media zo’n wijdverbreid en onontkoombaar onderdeel van ons moderne leven zijn geworden, hebben de meeste mensen zin om een verschil te maken, maar zijn ze vaak terughoudend omdat het helpen van het milieu zou betekenen dat ze hun huis uit moeten of tijd moeten vrij maken in hun drukke agenda. Met OCG is dit niet meer het geval!

De organisatie wordt gevormd en geleid door Felix Millar en Suzy Nguyen die een visie hadden om plasticvervuiling te verminderen en vonden dat mensen aangemoedigd moesten worden “om een verandering aan te brengen, waar dan ook en wanneer dan ook”.

Kenmerken van de Ocean Cleanup Group

De belangrijkste kenmerken die de organisatie domineren, zijn onder meer het doel om zoekopdrachten te verzamelen met de zoekmachine om de oceaan te redden, ondersteund door privacy en transparantie. OCG – Saving the Ocean is niet zoals andere zoekmachines die vragen om jouw informatie bij te houden, te verzamelen of met anderen te delen.

De organisatie gaat ook een tandje bij door haar gebruikers op de hoogte te stellen van hun schoonmaakwerkzaamheden door maandelijkse rapporten te publiceren met informatie over de gegenereerde inkomsten en de voortgang van het bedrijf.

Geschat wordt dat een persoon gemiddeld ongeveer 20-30 zoekopdrachten op één dag uitvoert. Dit vertaalt zich naar ongeveer 600 tot 1.200 maandelijkse zoekopdrachten voor één persoon. Dit zou betekenen dat één persoon minimaal 7.000 tot 11.000 zoekopdrachten per jaar uitvoert.

Dus als een persoon besluit om de OCG-zoekmachine te gebruiken, kunnen ze onze bemanning helpen om ongeveer 7.000 – 11.000 plastic vervuilende stoffen uit de oceaan en de kustlijn te verwijderen. Dit kan een zeer revolutionaire methode blijken te zijn om mensen te inspireren om bewuster te zijn met betrekking tot plasticvervuiling, aangezien het zeer minimale inspanning vereist, waaronder het simpelweg gebruiken van de zoekmachine om de oceaan schoon te maken.

Vooral tijdens de onvoorziene situatie van COVID-19, wanneer de meeste mensen terughoudend zijn om hun huis te verlaten en er een sterke toename is van plastic producten, garandeert OCG – Saving the Ocean dat ze met jouw hulp de oceanen gaan schoonmaken van plastic.

Organisaties tegen de plastic soep

7 | Wereld Natuur Fonds

De Wereld Natuur Fonds wil in het algemeen proberen mensen, dieren en de natuur in harmonie met elkaar te laten leven. Alles staat in het teken om de natuur te beschermen door acties te voeren en mensen bewust te maken dat verandering in hun eigen gedrag ligt.

Het Wereld Natuur Fonds heeft een petitie ontwikkeld die ze willen aanbieden aan de Verenigde Naties. Internationaal zijn er al 2 miljoen handtekeningen gezet en in Nederland willen ze minimaal 200.000 handtekeningen verzamelen.

Met de petitie pleiten ze voor:

 • Strenge doelen om plastic afval te verminderen voor alle lidstaten van de VN.
 • Iedere staat te verplichten om campagnes te ontwikkelen om het doel om plastic vervuiling te verminderen te bereiken.

Het Wereld Natuur Fonds heeft de campagne Free The Sea opgericht en vraagt jou het volgende te doen:

 • De petitie tekenen die ik zojuist heb beschreven.
 • Zelf de verantwoordelijkheid nemen om minder plastic uit te stoten.
 • Te doneren en WWF te ondersteunen om de doelen te bereiken.

We kennen het Wereld Natuur Fonds natuurlijk als een organisatie dat zich met dierenwelzijn bezighoudt. Plastic afval is een groot probleem voor de dieren en dat is één van de vele redenen dat de Wereld Natuur Fonds, samen met Greenpeace, overheden wil aanwakkeren daadkrachtige en strenge beslissingen te maken.

8 | Algalita

Kapitein Charles Moore ontdekte tijdens het varen een groot gebied met plastic in de oceaan. Hier ontstond de term plastic soep om de hoeveelheid plastic in de oceanen in 1 woord te beschrijven. Dit was ook meteen het ontstaan van de organisatie Algalita.

Algalita heeft een interessante focus. Ze richten zich an sich niet op het verschonen van de oceanen van het plastic dat er nu ligt, maar wil de plastic soep verminderen door jonge generaties te onderwijzen zodat de ernst van de plastic soep wordt afgevlakt. Zij willen jonge mensen kritisch leren denken, acties laten eisen en veranderingen teweeg brengen.

Wat hebben de organisaties met elkaar gemeen?

Alle organisaties hebben 1 gezamenlijk doel: plastic afval in de oceaan opruimen en/of oplossingen bedenken zodat het plastic probleem op de langere termijn wordt verholpen.

 • Zo zijn het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace druk bezig overheidsinstanties en producerende bedrijven te confronteren en burgers aan te moedigen actie te voeren.
 • De Plastic Soup Foundation en The Ocean Cleanup zijn grote organisaties die het plastic van vandaag uit de oceaan willen halen. Vooral The Ocean Cleanup heeft zijn focus hierop liggen en werken aan enorme projecten.
 • De Plastic Soup Foundation en Algalita focussen zich op het onderwijzen van jonge generaties, terwijl TrashUre Hunt bezig is plastic op een creatieve en leuke manier op te ruimen.
 • Stiksoep is bezig manier te verzinnen hoe we er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat mensen minder afval in de natuur gooien.

Allemaal hebben ze het doel om de wereld van plastic te ontdoen zodat we de aarde weer leefbaarder kunnen maken voor alle levende organismen en we niet tegen catastrofale gevolgen aanlopen in de toekomst.

De één wil bewustwording creëren en jonge mensen bereiken, de ander pakt het probleem van vandaag aan door de oceanen schoon te maken en weer anderen spreken zich kritisch uit naar overheden en bedrijven.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.