Voor de generatie van vandaag en van de toekomst is plastic een groot vraagstuk omdat de gevolgen van in de natuur steeds duidelijker worden. Niet alleen organisaties die de plastic soep willen tegengaan maken zich zorgen. Ook de individu op de wereld is steeds vaker met dit onderwerp bezig.
De wereld wordt vervuild door plastic en als we op deze manier doorgaan, dan worden problemen alsmaar groter. Dieren in de oceaan worden met uitsterven bedreigd, omdat ze plastic eten of te weinig zonlicht binnenkrijgen doordat plastic zonnestralen tegenhouden.
De bodem wordt een ondoordringbare laag van plastic waardoor de vruchtbaarheid afneemt en zo zijn er ontzettend veel gevolgen van de plastic soep te benoemen.
De vraag is: hoe kunnen we het plastic probleem oplossen? Welke verandering kan je vandaag maken? Hoe kun je verandering op de lange termijn teweegbrengen? Wat is het werk van organisaties en wat zijn de plannen van volksvertegenwoordigers over de hele wereld?
Ga op reis, maar wees je bewust van de plastic soep.
Daar lig je dan. Op een prachtig strand in Azië. Misschien steek je straks de oceaan over of ga je duiken om het onderwaterleven van de aarde te bewonderen. Je luistert naar de gevolgen en beeld je in hoe mooi de oceaan is. Al die kleuren, al die grote dieren en wat te denken van grote oppervlaktes koraalrif?
Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.
De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar vredig op het strand ligt of aan het duiken bent, daar worden oceanen en het leven in de oceanen bedreigd door de plastic soep en klimaatveranderingen. En waarvoor? Waarom worden dieren in de oceaan bedreigd voor onze behoeften?
Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.
Plastic afval door de vraag van de consument
Schiphol begon klein en is binnen no-time gegroeid tot een van de drukste vliegvelden ter wereld. De vraag naar vluchten zijn gegroeid en dat is voor Schiphol een reden om uit te breiden. Tot onvrede van veel inwoners in de omgeving van het vliegveld.
Dit geldt eigenlijk ook voor de plastic soep. Zolang er vraag blijft naar plastic hebben fabrikanten reden om plastic te produceren. Hoe groter de vraag van de consument, hoe meer mogelijkheden er liggen voor bedrijven om te groeien. Als de vraag van de consument blijft groeien, dan blijven de bedrijven ook groeien.
Zijn we daarmee verantwoordelijk voor de plastic soep? Nee, niet voor de volle honderd procent. We zijn een onderdeel van het probleem. Als je een plastic zak bij de Albert Heijn bespaart, dan is de plastic soep niet opgelost. Toch draag je wel bij aan een stukje bewustwording en verbetert het je gemoedstoestand.
Ben jij verantwoordelijk voor de plastic soep?
Ben jij verantwoordelijk voor de plastic soep in de Atlantische Oceaan?
Ik denk het niet. Je bent er hooguit een klein onderdeel van, maar je bent niet het probleem. Het is allemaal begonnen bij de bedrijven die plastic hebben geproduceerd. Daar is de ellende begonnen. Nu moeten we kijken naar bedrijven die nog steeds plastic produceren en naar regeringen die het probleem erkennen, maar geen strenge maatregelen nemen.
Ben jij de grote boosdoener als je vlees uit een plastic verpakking in de supermarkt koopt? Of als je een plastic zak bij de Albert Heijn koopt? Vaak hebben we helemaal geen keus. Praktisch al ons eten en drinken is verpakt in plastic.
Met goed bedoelde oplossingen als het verbieden van plastic rietjes worden er dingen geprobeerd, maar we begrijpen allemaal dat dit niet gaat werken. Het probleem is veel te groot en wordt niet opgelost omdat we nu tien cent moeten betalen voor een plastic zak of niet meer uit een plastic rietje mogen drinken.
Wat kun je persoonlijk doen tegen de plastic soep?
Toch kun je wel degelijk veranderingen teweegbrengen. Hoe minimaal ze ook zijn. Want naast dat je af en toe op een plastic zak bespaart kun je meer doen. Je kunt je overtuiging met de wereld delen. Als het onderwerp valt kun je tegen je vrienden of familie vertellen wat je van de situatie vindt.
Hierdoor vergroot je de bewustwording. Je vergroot het collectief. Veel mensen zijn zich niet van het probleem bewust. Door je uit te spreken gaan mensen er over nadenken en hoe meer zielen, hoe meer vreugd.
Verder kun je praktische gangbare maatregelen nemen, zoals:
- Het is serieus de vraag of het nut heeft om je afval te scheiden, toch is het een kleine moeite om je afval te scheiden.
- Doe wat goeds en ruim afval op als je met je hond gaat wandelen. Het kan voldoening geven.
- Koop je een losse limoen? Weeg deze dan niet in een plastic zakje. Neem deze los mee of koop een netje.
- Hergebruik plastic zakken.
Het verschil is minimaal. Toch verbetert het je gemoedstoestand en krijg je het gevoel goed en bewust met de aarde om te gaan. Alleen dat is al belangrijk. Wees het goede voorbeeld voor jezelf en voor anderen. Uiteindelijk is de plastic soep een probleem van jou, van mij en van iedereen op de wereld.
Organisaties die het plastic probleem willen oplossen
Naast de goedbedoelde mens zoals jij zijn er ook burgers die een collectief willen creëren met organisaties tegen de plastic soep, denk aan:
Denk bijvoorbeeld aan:
Wat doet de overheid tegen plastic?
De regering van elk land is verplicht om de verantwoordelijkheid over de plastic soep te pakken. In samenwerking met andere landen worden klimaattoppen georganiseerd om een plan uit te werken hoe klimaatverandering verder voorkomen kan worden.
Wat heeft de overheid tot nu toe gedaan?
- Sinds 2016 geldt er een verbod op het gratis weggeven van plastic tassen in winkels.
- De rijksoverheid stelt geld beschikbaar voor projecten om de doorstroom van afval in de rivieren te stoppen.
- Er liggen voorstellen om te stoppen met het produceren van wegwerpplastic, zoals plastic borden, plastic bestek, rietjes, roer- en wattenstaafjes, et cetera.
- Er komt statiegeld op plastic flesjes kleiner dan 1 liter.
Voor het jaar 2025 zijn er doelen gesteld om 20% minder plastic te gebruiken dan in 2017, dat alle plastic producten gemaakt zijn van 100% recyclebaar plastic en dat alle eenmalig te gebruiken plastic bestaat uit minimaal 35% gerecycled plastic.
Andere oplossingen tegen plastic
Er zijn belangen en het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik geloof dat de overheid radicale beslissingen zou moeten nemen tegen de plastic soep.
Als we enkel en alleen kijken naar de bescherming van de aarde en financiële belangen of ander gemak buiten beschouwing laten, dan zijn de oplossingen an sich heel simpel.
- Plasticproductie moet stevig gereduceerd worden.
- Er moeten wereldwijd goede vuilnisophaalsystemen gebouwd worden.
- We moeten meer gebruik maken van vervangende materialen.
- Er moeten veiligere opslagplaatsen gebouwd worden voor plastic dat niet gerecycled kan worden.
- Elk land zou zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en niet afhankelijk moeten zijn van export.
- Plastic producerende bedrijven moeten elke dag kritisch gecontroleerd worden en gestraft worden als zij zich niet aan de regels houden.
Het is heel simpel. De schade die wij hebben aangericht kunnen we niet terugdraaien. We kunnen enkel het plastic opruimen en onszelf verbeteren inde toekomst.
Plastic moet geproduceerd worden, anders bestaat het niet. De fundering van het probleem ligt voor een groot deel bij de productie. Verlagen we de productie, dan verminderen we het plastic afval in de toekomst.
Het verhaal van yelr
Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.
Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.
Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.
Wil je je bewustwording verder vergroten?
We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.