Page content

Wat is zelfontwikkeling?

Wat is zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling (of persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing) is in mijn ogen het vergroten van de kwaliteit van jouw leven. Het heeft volledig te maken met jouw eigen bewustzijn, identiteit, maar ook zeker jouw eigen normen en waarden en het behalen van jouw dromen.

Ieder mens ontwikkelt zich onbewust het hele leven, maar je hebt naast onbewuste- ook bewuste zelfontwikkeling. Dat is het letterlijk en bewust verbeteren van het leven. Het is de honger naar meer voldoening dan je nu uit het leven haalt.

Hoe ontwikkel ik mij zelf?

Wat leer je van zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling maakt je op vele persoonlijke aspecten beter.

 • Je verhoogd jouw zelfvertrouwen;
 • Je realiseert jouw dromen;
 • Je verandert jouw levensstijl, waarbij je bewust wordt van beweging en gezonde voedsel;
 • Daardoor verbeter jij jouw fysieke gezondheid;
 • Je vergroot jouw zelfbewustzijn en leert daardoor jezelf beter kennen;
 • En ook niet onbelangrijk: je leert bij jezelf te blijven. Dit maakt dat je volledig in contact bent met jezelf en je geen weg maakt voor beïnvloeding van buitenaf.

Maar uiteindelijk is de grootste leerpunt, voor mij persoonlijk, van zelfontwikkeling dat je mentaal sterk wordt.

Mentale weerbaarheid verhoogd de kwaliteit van het leven in ontelbaar veel levels. Het maakt dat je de waarde van het leven in kunt zien, maar ook op een respectvolle en acceptabele manier weet om te gaan met mindere momenten in jouw leven.

Vormen van zelfontwikkeling

Vormen van zelfontwikkeling

Er zijn ontelbaar vele manieren waarbij je aan bewuste en onbewuste zelfontwikkeling doet.

 • Het lezen van boeken, met in het bijzonder psychologische boeken;
 • Verdiepen in interesses waarmee je jouw kennis op een gepassioneerd stuk laat groeien;
 • Andere vormen waarbij je jouw kennis vergroot (of het nu over jezelf gaat of over andere willekeurige onderwerpen);
 • Ervaring, met in het bijzonder ervaringen die in het begin ongemakkelijk voelen. Dit is misschien nog wel de belangrijkste vorm van alles.
 • Mindfulness, denk aan yoga en vele vormen van meditatie;
 • Het bekijken van documentaires of YouTube video’s over psychologie;
 • Het bijwonen van evenementen die veelal met de psychologie te maken hebben;
 • Socializen, opzoek gaan naar mensen die voor jou interessant zijn.
 • Simpelweg: sporten. Sporten in de vrije natuur is in principe ook een vorm van meditatie. Daarnaast geeft sporten een hoop voldoening waardoor je op een positieve manier naar jezelf leert kijken.

Yelr draait om zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling is het belangrijkste woord op mijn website. In principe is dit woord een uitleg van het gehele concept. Ik ben gefascineerd in het verbeteren van het leven en wil dit dan ook graag doorgeven aan alle mensen op deze wereld. 🙂

Yelr's logo

Ik heb daarom ook al vele artikelen geschreven die in verband staan met zelfontwikkeling.

Yelr puzzelstukje

Mijn begrippenlijst

Tijdens het schrijven van artikelen stuit ik vaak tegen bepaalde begrippen. Deze begrippen puzzel ik tot op de bodem uit, omdat ik het belangrijk vind dat ik weet waar ik over schrijf.

Het kunnen begrippen zijn waar ik niks van af weet of waar ik uit nieuwsgierigheid mijn kennis over wil uitbreiden. Deze begrippen verwerk ik vervolgens als een artikel op mijn website. Zo heb ik er iets aan en zo leer jij er ook wat van. Dat is dus een mooie win-win situatie. 🙂

Ik heb recent nog andere begrippen voor je uitgezocht en geschreven:
> Limburg;
> Texel;
> Verklaring van Rechtswege.

Wil je nog meer begrippen lezen? Bekijk dan de volledige begrippenlijst!

Wat is Yelr?

Yelr is het bedrijfje dat ik heb opgestart. Het idee is dat ik geloof in een leven dat veel dichter bij onszelf ligt. Ik geloof dat de verantwoordelijkheid voor een gelukkig en voldaan leven altijd bij jezelf ligt. Helaas leven we in een wereld waarin er een hoge sociale druk ligt, we continue moeten voldoen aan de maatschappelijke norm en we continue worden blootgesteld aan prikkels van buitenaf.

Ik wil graag een authentiek leven leiden. Ik wil fysiek- en mentaal gezond zijn. Gezond eten en drinken en een gezond verstand waarbij ik volledig vertrouw op mijn eigen intuïtie. Ik wil sporten, ervaringen opdoen, mensen ontmoeten en vertrouwen hebben in het leven. En het belangrijkste van alles: ik wil tevreden zijn met mijzelf.

Ik werk dagelijks aan al deze verlangens en ik wil dit graag over brengen op mijn leeftijdsgenoten. Ik denk namelijk dat niemand minder wordt van een diepgaand leven waarin je volledig in connectie staat met jezelf.

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is zelfontwikkeling?

  Plaats een reactie


  *


  background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
  Phoenix WebsitePhoenix Website