Page content

Wat is Limburg?

Wat is Limburg?

We kennen Limburg allemaal. Het is samen met Brabant en Zeeland de zuidelijkste provincie van Nederland. Het heeft ongeveer 1 miljoen inwoners.

De grootste plaatsen in de provincie zijn:

 • Maastricht, dit is tevens ook de hoofdstad;
 • Vaals;
 • Heerlen;
 • Roermond;
 • Venlo;
 • Sittard;
 • Weert;
 • Venray.

Maar naast deze steden heb je natuurlijk ook de bekendere dorpen, zoals Valkenburg en Gulpen.

Mijn ervaring met Limburg

Dit artikel is vooral gericht op het zuiden van de provincie Limburg. Mijn artikelen wil ik zoveel mogelijk vanuit mijn eigen kennis en ervaring schrijven en ik wil daarbij zo min mogelijk gebruik maken van bronnen op het internet.

Alle cijfers en feiten van de provincie kun je tenslotte ook op Wikipedia vinden als je wilt. 😉

Dat ik het artikel richt op enkel het zuiden van de provincie komt omdat ik in deze regio ongeveer 7 maanden heb gewerkt. Ik heb er in 2016 5 maanden stage gelopen en in 2018 heb ik bij hetzelfde bedrijf 2 maanden gewerkt.

Voor zowel de toerist, als de student die een stageplek zoekt als de werkzoekende kan ik je dit gebied zeker aanraden.

Waarom?

Kijk, het is heel simpel. Als je in Limburg geboren en getogen bent dan zul je minder warm worden van de provincie dan iemand die er voor het eerst komt. Ik word persoonlijk niet warm van Drenthe, maar er zullen veel mensen zijn die Drenthe een prachtige provincie vinden (ik ken het er van top tot teen, omdat ik er geboren en getogen ben).

Voor mij was Limburg nieuw en ik kwam hiermee in aanraking met de mentaliteit van de mens en de prachtige landschappen die de provincie kent.

Waarom Limburg?

Wat maakt Limburg mooi?

Allereerst kenmerkt Limburg zich natuurlijk om het heuvellandschap. We kennen in Nederland geen bergen, maar de ”bergen” die we hebben liggen allemaal in Zuid- Limburg. Dat maakt dat ik, helemaal in het begin, soms mijn ogen uit kon kijken als ik de landschappen zag.

Vooral omdat de landschap niet typerend is aan het land Nederland. Het is in zekere zin iets robuuster en wat minder georganiseerd (voor zover dat kan in Nederland). In het zuiden van de provincie heb je weinig dorpen die kenmerkend zijn aan de dorpen die je verder in Nederland vindt.

Dus geen straten waar alle huizen op elkaar lijken.

Daarnaast vind ik de mentaliteit in Limburg erg mooi. Dat iemand ”bourgondisch” is, klinkt wellicht wat cliché, maar in Limburg komt dit cliché wel naar voren.

Ik vind het in Limburg, als ik het vergelijk met Drenthe, allemaal wat relaxter. Het is hier veel gebruikelijker om een avondje gezellig bij elkaar te zitten zonder dat je je zorgen maakt om de tijd of om wat dan ook.

Het Limburgs dialect

Als je veel Nederlanders vraagt wat ze het lelijkste dialect van het land vinden, dan zul je toch vaak Limburgs als antwoord krijgen. Ik vind dat echter een lelijke overtuiging die we gecreëerd hebben.

Waarom?

Omdat Limburgs niet Limburgs is. Ik bedoel, het Limburgs in Vaals is totaal niet te vergelijken met het Limburgs in Sittard. En het Limburgs in Sittard is totaal anders dan het Limburgs in Maastricht.

En dat maakt de provincie wat dat betreft heel divers. Dat maakt denk ik ook dat mensen een bepaalde trots kunnen hebben over de plaats waar ze wonen in deze provincie. En dat is iets wat we in Nederland nog wel eens missen (wel als ik praat over Drenthe althans).

Yelr's logoEen avontuur in Nederland? Dat kan!

Landschap Limburg

Steden in Zuid- Limburg

Van de meeste steden in Zuid- Limburg word ik persoonlijk niet heel warm, maar daar is Maastricht wel een grote uitzondering op. Ik vind Maastricht vergelijkbaar met de stad Amersfoort. En Amersfoort vind ik één van de mooiere steden in Nederland.

De stad Maastricht straalt heel veel vriendelijkheid uit. De stad heeft een hele vlotte, vooruitstrevende energie door alle mensen die er elke dag zijn. Het ligt op een unieke locatie in het land. Dicht bij de grens en met de Maas die de stad in 2 delen splitst.

Wat kan ik doen in Zuid- Limburg?

Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen in Zuid- Limburg.

 • Je kunt naar de grotten in Valkenburg;
 • Een bezoekje brengen aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten;
 • Jezelf storten in 3 landen tegelijk bij het Drielandenpunt in Vaals, wat overigens ook het hoogste puntje van Nederland is;
 • Een citytrip in Maastricht;
 • Je kunt een middagje skiën in Snowworld in Landgraaf (ook als je nog nooit op een ski hebt gestaan);
 • Vanuit Zuid- Limburg ben je heel snel in buitenlandse steden, zoals Aken, Genk, Luik, Hasselt, Keulen, et cetera.
 • En waarom niet een leuke rondleiding door de bierbrouwerij van het bekende Gulpener bier?

Al deze activiteiten zijn ook leuk om uit te voeren wanneer het regent. Ook omdat je bij al deze gelegenheden rustig en warm een kop koffie kunt drinken en overheerlijke Limburgse vlaai kunt eten. 😀

Wil je vanavond op stap gaan?

Als je in de buurt van Aken verblijft, dan kan ik je echt Aken aanraden. Vooral de grote discotheek Starfish is erg leuk om te bezoeken! De taxirit naar Aken is relatief goedkoop en makkelijk bereikbaar.

Vergeet echter niet dat je naar vanaf Nederland gebruik maakt van een Nederlandse taxi en vanaf Duitsland van een Duitse taxi!

Kan ik je ergens anders mee helpen?

Ik heb een continue streven om mijn kijk op het leven elke dag te verbeteren. Ik geloof namelijk dat mentale kracht de bron is van een leven die je kunt waarderen. Daarom schrijf ik vaak veel artikelen. Niet alleen om mijzelf te helpen, maar ook zeker om mijn denkwijze over te brengen naar andere mensen.

Dus wellicht kan ik iets voor je betekenen in een aantal andere artikelen die ik heb geschreven:

Yelr puzzelstukje

Mijn begrippenlijst

Tijdens het schrijven van artikelen stuit ik vaak tegen bepaalde begrippen. Deze begrippen puzzel ik tot op de bodem uit, omdat ik het belangrijk vind dat ik weet waar ik over schrijf.

Het kunnen begrippen zijn waar ik niks van af weet of waar ik uit nieuwsgierigheid mijn kennis over wil uitbreiden. Deze begrippen verwerk ik vervolgens als een artikel op mijn website. Zo heb ik er iets aan en zo leer jij er ook wat van. Dat is dus een mooie win-win situatie. 🙂

Ik heb recent nog andere begrippen voor je uitgezocht en geschreven:
> Texel;
> Verklaring van Rechtswege;
> Wereldpas.

Wil je nog meer begrippen lezen? Bekijk dan de volledige begrippenlijst!

Wat is Yelr?

Yelr is het bedrijfje dat ik heb opgestart. Het idee is dat ik geloof dat mensen veel meer uit het leven kunnen halen. Ik geloof dat de verantwoordelijkheid voor een gelukkig en voldaan leven altijd bij jezelf ligt. Helaas leven we in een wereld waarin er een hoge sociale druk ligt, we continue moeten voldoen aan de maatschappelijke norm en we continue worden blootgesteld aan prikkels van buitenaf.

Ik wil graag een authentiek leven leiden. Ik wil fysiek- en mentaal gezond zijn. Gezond eten en drinken en een gezond verstand waarbij ik volledig vertrouw op mijn eigen intuïtie. Ik wil sporten, ervaringen opdoen, mensen ontmoeten en vertrouwen hebben in het leven. En het belangrijkste van alles: ik wil tevreden zijn met mijzelf.

Ik werk dagelijks aan al deze verlangens en ik wil dit graag over brengen op mijn leeftijdsgenoten. Ik denk namelijk dat niemand minder wordt van een diepgaand leven waarin je volledig in connectie staat met jezelf.

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is Limburg?

  Plaats een reactie


  *


  background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
  Phoenix WebsitePhoenix Website