Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Reizen door Oceanië: dit moet je weten

Reizen door Oceanië: dit moet je weten

Ongetwijfeld heb je weleens uitgesproken dat je graag een reis door Australië of Nieuw- Zeeland wilt maken. Voor ons als Nederlanders ligt het continent Oceanië letterlijk aan de andere kant van de wereld. Toch is een reis door dit continent meer dan de lange reis waard.

Toch zijn er wel belangrijke aandachtspunten als je door Oceanië gaat reizen. Dat is anders dan dat je door Europa gaat reizen of door Afrika gaat reizen.

In dit blog neem ik je mee door algemene punten die goed zijn om te weten als je door Oceanië gaat reizen.

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

Leuke feiten over Oceanië

We hebben het vaak over Australië of Nieuw- Zeeland en over Oceanië als continent hoor je relatief weinig. Wist je bijvoorbeeld wel dat Oceanië een aantal prachtige eilanden heeft?

Met 14 landen zijn er vrij weinig landen in Oceanië. Toch heeft het gehele continent een oppervlakte van maar liefst 9 miljoen vierkante kilometers. Over dit oppervlakte wonnen ruim 41 miljoen mensen waarvan Australië met 25 miljoen mensen het land met de meeste inwoners is.

Welke landen liggen er in Oceanië?

Welke landen liggen naast Australië en Nieuw- Zeeland nog meer in Oceanië?

AustraliëPalau
FijiPapoe Nieuw- Guinea
KiribatiSalomonseilanden
MarshalleilandenSamoa
MicronesiëTonga
NauruTuvalu
Nieuw- ZeelandVanautu
Reizen door Oceanië: dit moet je weten

Reizen in Oceanië: wat is belangrijk om te weten?

Oceanië is in alle opzichten een gevarieerd continent om in te reizen. Denk bijvoorbeeld aan het klimaat en alle wilde dieren die je in Australië tegenkomt. Het is belangrijk om je hier vooraf goed in te verdiepen.

Geld in Oceanië

In veel landen in Oceanië wordt gebruik gemaakt van de dollar, variërend van de Nieuw- Zeelandse dollar, Australische dollar en de Amerikaanse dollar. Zo wordt in Australië, Kiribati en Tuvalu gebruik gemaakt van de Australische dollar en gebruiken ze in Micronesië, Palau en de Marshalleilanden de Amerikaanse dollar.

In de meeste stedelijke gebieden in Oceanië kun je creditcards gebruiken voor betalingen en geldopnames bij geldautomaten. Visa en Mastercard worden over het algemeen het meest geaccepteerd. Zorg ervoor dat je je bank op de hoogte stelt van je reisplannen, zodat je creditcard niet wordt geblokkeerd vanwege ongebruikelijke transacties in het buitenland.

De taal in Oceanië

Oceanië is wat betreft taal het ideale continent om in te reizen. In Nieuw- Zeeland en Australië wordt vooral Engels gesproken en ook in de omliggende eilanden in Oceanië kun je je normaal gesproken in het Engels redden.

Het klimaat in Oceanië

Kijken we naar het klimaat, dan is het continent in 2 zones opgedeeld. Zo ligt een groot gedeelte van Australië en Nieuw- Zeeland in een gematigde zone. Het noorden van Australië en de omliggende eilanden liggen in een tropische zone.

In het gematigde gedeelte valt veel neerslag. In de winter is het koel en in de zomer is het er warm of heet. In het tropische gedeelte is het eigenlijk het hele jaar heet en vochtig.

In bepaalde delen van Oceanië, zoals het noorden van Australië en sommige eilanden in de Stille Oceaan, komen moessons en cycloonseizoenen voor. Deze seizoenen worden gekenmerkt door hevige regenval, sterke winden en soms tropische cyclonen. Het cycloonseizoen varieert per locatie, maar valt meestal in de zomer- of herfstmaanden.

Vervoer in Oceanië

Het vliegtuig is het meest gebruikelijke vervoermiddel als je door Oceanië lange afstanden gaat reizen. Het continent is dusdanig groot dat een reis met de trein of met een auto of een bus bijna onmogelijk is. Helemaal als je natuurlijk de grens van Australië wilt oversteken en naar omliggende eilanden wilt.

Je kunt er echter wel voor kiezen om met de auto door Australië te reizen. Als je daar bewust voor kiest, dan is het een leuke manier om Australië of Nieuw- Zeeland te ontdekken. Weet wel dat er belangrijke aandachtspunten zijn als je bijvoorbeeld door Australië gaat autorijden.

Wil je met de bus reizen? In Australië en Nieuw Zeeland is busvervoer goed geregeld en er zijn zelfs busmaatschappijen die speciaal voor backpackers bedoeld zijn.

Reizen door Oceanië: dit moet je weten

Veiligheid in Oceanië

Het is erg veilig om in Oceanië te reizen. Als we het specifiek over criminaliteit of conflicten hebben, dan doet reizen door Oceanië niet onder aan reizen door Europa.

Dat betekent niet dat je naïef moet zijn. Zo zijn er in Papoea Nieuw- Guinea in de steden Port Moresby and Lea criminele bendes actief die je moet vermijden.

Gezondheid in Oceanië

Het is belangrijk om te weten dat je niet overal kraanwater kunt drinken. Vooral in sommige eilanden kun je beter water uit flessen kopen of je eigen water zuiveren.

Daarnaast komt er in sommige eilanden malaria voor. Laat jezelf goed informeren voordat je naar een land in Oceanië reist.

Ga je per boot naar een eiland in Oceanië varen? Neem dan voorzorgsmaatregelen om zeeziekte te voorkomen.

Dieren en insecten

Overal in de wereld vind je allerlei soorten dieren en insecten waar je goed rekening mee moet houden. Wat dat betreft zijn we als Europeaan (en als Nederlander in het bijzonder) niks gewend. Maar als je Oceanië (en vooral Australië) met andere landen op de wereld vergelijkt, dan heeft Australië extra aandacht nodig.

Sommige dieren in Australië hebben potentiële gevaarlijke eigenschappen. Aan wilde dieren kun je kangoeroes, koala’s, wombats, emoes, verschillende soorten slangen en verschillende soorten spinnen tegenkomen. Vooral sommige soorten spinnen en slangen zijn giftig en gevaarlijk wanneer je gebeten wordt.

In sommige delen moet je rondom rivieren, mangroves en kustgebieden voorzichtig zijn omdat hier krokodillen voorkomen. Ook is het belangrijk om je goed te informeren in welke kustgebieden gezwommen mag worden, omdat er in sommige gebieden gevaarlijke haaien zwemmen.

En dan hebben we het nog niet gehad over muggen, sandflies, teken, kwallen, zee-egels en giftige vissen.

Tijdverschillen in Oceanië

In Oceanië zijn ten opzichte van Europa grote tijdsverschillen. Zo is het in Australië 10 uur later dan in Nederland en is het in een deel van Kiribati zelfs 14 uur later dan in Nederland. Houd daar rekening mee en neem voorzorgsmaatregelen om een jetlag te verminderen.

Andere backpackinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!