Reizen door Europa: dit moet je weten

Reizen door Europa: dit moet je weten

Nederland ligt in het continent Europa en doordat we Europa goed kennen voelt het continent vertrouwd aan. We zijn waarschijnlijk allemaal weleens op vakantie gegaan naar Spanje, Frankrijk of Italië. Naast alle gelijkenissen zijn er natuurlijk ook veel verschillen in Europa.

Ben je van plan om door Europa te gaan backpacken? Dan zijn deze verschillen belangrijk om te weten. In dit blog gaan we daar in het kort op in. Hoe veilig is het in Europa? En met welke talen moet je je zien te redden in dit continent?

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

Europa: het perfecte continent om te reizen

Wat Europa zo bijzonder maakt is dat het uit veel kleine landen bestaat. En klein is natuurlijk relatief. Vergelijken we Nederland met Frankrijk, dan is Frankrijk een ontzettend groot land. Als je Frankrijk echter met de Verenigde Staten vergelijkt, dan is Frankrijk ineens klein.

In Europa kun je in een paar uur tijd van het ene land naar het andere land reizen met een andere cultuur, een andere taal, een andere klimaat en andere landschappen. Met alle bergketens, tropische stranden, ongerepte bossen en historische steden is Europa het perfecte continent om te reizen.

Leuke feiten om te weten over Europa

In Europa wonen ongeveer 747 miljoen mensen op een oppervlakte van ongeveer 10 miljoen vierkante kilometers. Rusland is met 141 miljoen mensen het land met de meeste inwoners. En de grootste stad op basis van het aantal inwoners? Dat is Istanbul in Turkije. Daar wonen ongeveer 16 miljoen mensen.

Welke landen liggen er in Europa?

Europa heeft in totaal 51 landen. Dat staat natuurlijk los van de Europese Unie. Niet alle landen uit het continent Europa zitten in de Europese Unie.

Maar welke landen liggen er dan in Europa?

AlbaniëIJslandOostenrijk
AndorraItaliëPolen
ArmeniëKazachstanPortugal
AzerbeidzjanKosovoRoemenië
BelgiëKroatiëRusland
Bosnië en HerzegovinaLetlandSan Marino
BulgarijeLiechtensteinServië
CyprusLitouwenSlovenië
DenemarkenLuxemburgSlowakije
DuitslandMaltaSpanje
EstlandMoldaviëTsjechië
FinlandMonacoTurkije
FrankrijkMontenegroVaticaanstad
GeorgiëNederlandVerenigd Koninkrijk
GriekenlandNoord- MacedoniëWit-Rusland
HongarijeNoorwegenZweden
IerlandOekraïneZwitserland
Reizen door Europa: dit moet je weten

Reizen in Europa: wat is belangrijk om te weten?

Zoals gezegd is Europa een ideaal land om in te reizen. Door de open grenzen en de efficiënte infrastructuur wordt reizen gemakkelijk.

De euro

Het geldt zeker niet voor alle landen in Europa, maar veel landen in het continent hebben dezelfde munteenheid: de euro.

De schengenzone

Hoort een land bij de Schengenzone? Dan is vrij verkeer van personen toegestaan in dit land. Dat betekent dat je gemakkelijk de grens over kunt steken. Ook dit staat los van de Europese Unie. Er zijn ook landen die niet bij de Europese Unie horen, maar wel tot de Schengenzone behoren.

En ook andersom trouwens. Want Bulgarije en Roemenië horen bijvoorbeeld bij de Europese Unie, maar vallen niet onder de Schengenzone.

Het klimaat

Ten opzichte van andere landen op dezelfde breedtegraad is het klimaat in Europa mild. Hoe verder je naar het noorden of zuiden gaat, hoe meer het klimaat verandert.

In het noorden van Noorwegen en Rusland heerst een subarctisch klimaat. Hier kan het erg koud worden. Rondom de Middellandse Zee is een subtropisch klimaat en daar kan het juist erg warm worden.

Doordat het klimaat redelijk hetzelfde is en je het klimaat van Nederland gewend bent heb je weinig energie nodig om je aan het klimaat aan te passen.

De taal

Europa is een verscheidenheid van talen. Veel landen hebben een eigen officieel erkende taal. Dat klinkt moeilijk, maar met Engels en een goede basis Duits kom je ver in Europa.

Ga je meer richting het zuiden? Ook daar heb je kans dat je je in het Engels kunt redden. De jongeren vandaag de dag spreken waar dan ook in Europa steeds beter Engels. Toch kan het geen kwaad om je in de basis te verdiepen in de Spaanse taal bijvoorbeeld.

Reizen door Europa: dit moet je weten

Veiligheid

Het fijne van Europa is dat je er behoorlijk veilig kunt reizen. De standaard in hygiëne in bijvoorbeeld een restaurant is gemiddeld genomen hoog. Daarnaast kan in veel landen kraanwater gedronken worden en anders kun je gemakkelijk water uit een fles in de supermarkt halen.

Grote steden vragen over het algemeen iets meer aandacht. Dat is overal ter wereld zo en Europa is daar geen uitzondering op. Vooral beroving is een belangrijk aandachtspunt.

Helaas heb je op het gebied van veiligheid niet alles in de hand. Om het leed te verminderen is het belangrijk om een goede verzekering af te sluiten als je gaat backpacken.

Tijdsverschillen

Er zijn weinig tijdsverschillen in Europa. Ten minste, wel van de tijd die wij in Nederland gewend zijn. In een Europees land kan er maximaal 3 uren tijdsverschil zitten ten opzichte van Amsterdam. Je gaat normaal gesproken geen last krijgen van een jetlag.

Vervoer

Er zijn ongelofelijk veel manieren om door Europa te reizen. Zo kun je met je eigen auto door het continent reizen. Het is ook leuk om met de trein door Europa te reizen. Maar ook per vliegtuig of bus ben je binnen no-time in een ander land.

Maar waar kies je dan voor? Alles hangt natuurlijk af van het type reis dat je gaat maken. Een stedentrip naar Berlijn is namelijk niet te vergelijken met een backpack avontuur van 6 maanden richting het zuiden van het continent.

En er spelen meer dingen een rol. Goedkope opties zijn vliegtickets of reizen met een Interrail Pass reizen. Toch gaan wij hier een stokje voor steken. Wij vinden duurzaam reizen belangrijk en vragen je om duurzaamheid als uitgangspunt te nemen.

Andere backpackinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!