Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Reizen door Afrika: dit moet je weten

Reizen door Afrika: dit moet je weten

Afrika wordt gezien als het mooiste continent op aarde. Met alle wilde dieren, unieke culturen, verschillende religies en talen snappen we dat wel. Met 54 landen is er enorm veel verscheidenheid op dit content.

En wist je wel dat Afrika na Azië het grootste continent van de wereld is? Als je graag door Afrika wilt reizen, dan is er veel op dit continent te ontdekken. Toch is reizen door Afrika anders dan reizen door Europa. Vooral door de enorme cultuurverschillen zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden.

In dit blog komen we terug bij de basis. Wat is er anders in Afrika ten opzichte van Europa? Welke standaarden zijn belangrijk om te weten als je naar Afrika gaat reizen?

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

Leuke feiten om te weten over Afrika

Er wonen in Afrika maar liefst 1,3 miljard mensen waarvan er maar liefst 200 miljoen in Nigeria wonen. Dat is dan ook het land met de meeste inwoners van Afrika. Nigeria heeft daarnaast ook de grootste stad van het continent. In Lagos wonen bijna 23 miljoen mensen.

Welke landen liggen er in Afrika?

Afrika heeft in totaal 54 landen dat zich uitstrekt over 30 miljoen vierkante kilometer.

Maar welke landen liggen er allemaal in Afrika?

AlgerijeGuineeNigeria
AngolaGuinee-BissauOeganda
BeninIvoorkustRwanda
BotswanaKaapverdiëSao Tomé en Principe
Burkina FasoKameroenSenegal
BurundiKeniaSeychellen
Centraal Afrikaanse RepubliekLesothoSierra Leone
ComorenLiberiaSoedan
Congo-BrazzavilleLibiëSomalië
Congo-KinshasaMadagaskarSwaziland
Djibouti MalawiTanzania
EgypteMaliTogo
Equitoriaal-GuineaMarokkoTsjaad
EritreaMauritaniëTunesië
EthiopiëMauritiusZambia
GabonMozambiqueZimbabwe
GambiaNamibiëZuid-Afrika
GhanaNigerZuid-Soedan
Reizen door Afrika: dit moet je weten

Reizen in Afrika: wat is belangrijk om te weten?

Reizen in Afrika vraagt meer aandacht dan reizen door Europa. Dat heeft voornamelijk met veiligheidssituaties in een aantal landen te maken. Daarnaast moet je je enorm aanpassen aan het klimaat en de culturen in Afrika als je het klimaat en de culturen in Europa gewend bent.

Ten onrechte wordt Afrika gezien als het continent met landen waar alleen maar armoede, corruptie, hongersnoden en oorlogen zijn. En natuurlijk zijn er veel problemen! Maar het moet ook benoemd worden dat Afrika het continent is met vriendelijke mensen, mooie landschappen en prachtige steden.

Daarnaast is het grootste deel van Afrika veilig, vredig en welvarend. Maar dat zijn feiten die je niet vaak op het nieuws krijgt te horen of te zien.

Geld in Afrika

Afrika is een mengelmoes van verschillende munteenheden waar met de euro logischerwijs niks te halen valt. Houd daar goed rekening mee.

Het klimaat in Afrika

Zoals je weet is Afrika een ontzettend groot continent en strekt het zich uit over verschillende soorten klimaten. Zo ligt het midden van Afrika bij de evenaar. Hier ligt een warm tot gematigd klimaat. In sommige woestijngebieden kan het overdag 45 graden worden, terwijl het s’nachts flink kan afkoelen.

In het noorden en het zuiden van Afrika kunnen de temperaturen variëren van 10 tot 35 graden. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met regenseizoenen. Vooral in het westen kan dit leiden tot zware overstromingen!

Veiligheid in Afrika

Afrika is veiliger dan we doorgaans te horen krijgen. Praktisch alle toeristische trekpleisters zijn veilig te bezoeken en liggen ver van conflictgebieden. Dat neemt niet weg dat je alert moet zijn en moet blijven. Want er zijn zeker gebieden waar je als Europeaanse toerist niet moet komen.

De veiligheidssituaties in landen in Afrika kunnen elke dag veranderen. Als je naar een Afrikaans land gaat reizen, dan is het zeer verstandig om je elke dag te informeren over de huidige gang van zaken in het land. De reisadviezen van de overheid kunnen je daar goed bij helpen.

Wat je ook gaat doen, het is sowieso belangrijk om een goede verzekering af te sluiten als je gaat reizen.

Gezondheid in Afrika

Veiligheid gaat in Afrika helaas niet alleen over politieke conflicten. Ook op het gebied van gezondheid moet je alert zijn in Afrika. In alle landen ten zuiden van de Sahara is een hoog percentage hiv-infecties. En in Midden-Afrika zijn grote regionale ebola uitbraken geweest.

Daarnaast komen in grote delen van het continent malaria, knokkelkoorts en gele koorts voor.

De taal in Afrika

Afrika is een prachtige mix van verschillende talen. Door het hele continent worden er ongeveer drieduizend lokale talen gesproken.

Toch kun je je in Afrika vrij gemakkelijk verstaanbaar maken. Helemaal als je de basis van de Franse taal beheerst. In veel landen wordt namelijk Frans en Engels gesproken. Ook Arabisch is een veel gesproken taal in Afrika.

Reis je door Zuid-Afrika? Grote kans dat je het Afrikaans kunt verstaan. Afrikaans lijkt erg op Nederlands namelijk.

Reizen door Afrika: dit moet je weten

Vervoer in Afrika

Het is duur om naar Afrika te vliegen. Alleen de tickets naar Egypte, Tunesië, Kaapverdië en Marokko zijn relatief goedkoop, omdat dit populaire vakantiebestemmingen zijn. Om naar andere landen te reizen kan het goedkoper zijn om vanuit de voormalige kolonisator te vliegen. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk en Groot-Brittannië.

Daar waar je in Europa gemakkelijk met de trein naar verschillende landen kunt reizen, daar is dat in Afrika zeker niet het geval. Passagierstreinen zijn er niet veel in Afrika en als ze er al zijn, dan zijn het vaak binnenlandse treinnetwerken.

Je kunt ook met de auto door Afrika reizen. Hiervoor heb je wel een Carnet de Passage nodig.

Tijdsverschillen in Afrika

Afrika ligt voor een groot deel op dezelfde tijdslijn met Europa. Dat betekent dat er weinig tot geen tijdsverschillen zijn en dat je zeer waarschijnlijk weinig tot geen last gaat krijgen van een jetlag.

Het grootste tijdsverschil is er met Mauritius en de Seychellen. Daar is het 4 uur later dan in Nederland.

Welke landen in Afrika zijn het veiligst om te reizen?

We hebben het eerder gehad over de veiligheid in Afrika. Naast het feit dat we vaak negatieve overtuigingen over Afrikaanse landen hebben mogen we de situatie in Afrika anderzijds niet onderschatten. Er zijn simpelweg landen die veiliger zijn dan andere landen.

Het is in de geschiedenis ook vaak voorgekomen dat de veiligheidssituatie snel kan veranderen. Een land kan vandaag als veilig bestempeld worden, maar morgen bij wijzen van spreken een ander reisadvies krijgen.

Hier een aantal voorbeelden van landen die veilig zijn om naar toe te reizen:

 • Kaapverdië.
 • Zuid-Afrika.
 • Tanzania.
 • Malawi.
 • Madagaskar.
 • Mauritius.
 • Namibië.
 • Kenia.
 • Rwanda.
 • Zimbabwe.
 • En nog meer Afrikaanse landen.

Welke landen in Afrika zijn onveilig?

Er zijn ook landen waar je beter niet kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Centraal Afrikaans Republiek.
 • Somalië.
 • Mali.

Andere backpackinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!