Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat zijn de beste duurzame waterflessen als ik ga reizen?

Wat zijn de beste duurzame waterflessen als ik ga reizen?

Tijdens het reizen is het belangrijk om goed te blijven drinken. Je verliest veel vocht en tijdens het backpacken vraag je veel van het lichaam. Je doet er dus goed aan om een waterfles mee te nemen en voldoende te blijven drinken.

Nu kun je ervoor kiezen om telkens een nieuwe plastic waterfles uit de lokale supermarkt te kopen, maar we weten allemaal wat de worstelingen van de wereld van vandaag zijn. Klimaatverandering en vervuiling van de natuur zijn tegenwoordig de gesprekken van de dag.

Als je gaat backpacken is het een stuk duurzamer om een waterfles te kopen en deze continue te hergebruiken. En het wordt al helemaal duurzaam als de waterfles die je koopt duurzaam geproduceerd is. Maar welke waterfles moet je dan kopen?

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

Waarom is een duurzame waterfles kopen belangrijk?

Zoals ik al eerder heb aangegeven hebben we in de wereld veel vraagstukken. Zo weten we allemaal dat er veel te veel plastic geproduceerd wordt en dat al dat plastic maar moeilijk gerecycled kan worden. Dit is schadelijk voor zowel de natuur, de mensen en de dieren.

Een waterfles van duurzaam materiaal is de meest duurzame optie om water te drinken. Niet alleen voor tijdens het reizen, maar ook voor thuis. Je kunt de waterfles namelijk blijven gebruiken door de fles telkens opnieuw te vullen met water.

Wat zijn de beste duurzame waterflessen als ik ga reizen?

Een duurzame waterfles kopen: waar moet je op letten?

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je een waterfles voor op reis wilt kopen.

 • Heeft de fles meer functies?
 • Wat voor dop heeft de fles?
 • Wat is het formaat van de fles?
 • Wat is het materiaal van de fles?

Heeft de waterfles aanvullende functies nodig?

Ga jij naar een land reizen waar het extreem koud is? Dan is het belangrijk om een thermofles te kopen. Hierdoor kan het water in de fles niet bevriezen. Vooral bij extreme outdoor activiteiten in de extreme kou is dit belangrijk.

Ga je meerdere dagen hiken of ben je in een land zonder veilig drinkwater? Dan is het verstandig om een waterfles te kopen met een waterfilter. Zo kun je bijvoorbeeld het water filteren dat je uit een rivier haalt. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen!

Wat voor dop heeft de waterfles?

Het is belangrijk om goed naar de dop van de waterfles te kijken. Is de dop namelijk wel waterdicht? Daar ga je in eerste instantie wel vanuit, maar bij kleine beschadigingen gaan waterfles doppen soms lekken. En dat wil je niet als je een waterfles in een volle backpack of daypack meeneemt.

Wat is het formaat van de waterfles?

Voor welke grootte ga je eigenlijk kiezen? Enerzijds wil je een grote fles om zoveel mogelijk water mee te kunnen nemen. Anderzijds wil je een kleinere fles om ruimte te besparen in de backpack of daypack. Om te bepalen welke fles je gaat kopen moet je kijken naar de reis die je gaat maken.

Ga je langdurig hiken in de natuur? Dan is een grote waterfles verstandig. Op plekken waar water niet voorhanden ligt wil je goed voorbereid zijn en veel water bij je hebben. Ga je een citytrip maken en ben je in drukke gebieden? Dan kan een kleine waterfles voldoende zijn die je gemakkelijk kunt bijvullen.

Wat is het materiaal van de waterfles?

Het allerbelangrijkste is het materiaal van de waterfles. Bij het zoeken naar het juiste materiaal moet je jezelf namelijk het volgende afvragen:

 • Is het materiaal van goede en stevige kwaliteit? Dat wil zeggen: blijft de fles goed intact als ik het intensief gebruik?
 • Is de fles duurzaam? Ons uitgangspunt moet altijd duurzaam zijn. Daarom kiezen we niet voor kunststof. Het liefst kiezen we voor gerecycled of natuurlijk materiaal.
 • Is de fles niet schadelijk voor je gezondheid? Sommige flessen bevatten het stof BPA. En dat is schadelijk voor je gezondheid.
Wat zijn de beste duurzame waterflessen als ik ga reizen?

Voor welke waterfles moet ik kiezen?

Er zijn veel waterflessen geproduceerd met een duurzaam uitgangspunt. Dat kunnen ook flessen zijn die wel van plastic zijn gemaakt, maar dan van gerecycled plastic.

Bekende duurzame merken zijn:

 • Dopper.
 • Bobble.
 • Lifestraw.
 • BE O.

Dopper

De flessen van Dopper zijn gemaakt met 70% plantaardig afval en 15% gerecycled plastic afval. Ze zijn gemaakt om niet te verspillen. Maar wat kan de Dopper nog meer?

 • De Dopper is vrij van BPA en dat is goed voor je gezondheid. BPA is namelijk een chemische stof dat door de industrie wordt geproduceerd om verschillende soorten kunststof te kunnen maken.
 • De bovenkant van de Dopper is plat. Hierdoor kun je de dopper makkelijk op tafel zetten.
 • Je kunt een deel van de Dopper los draaien zodat je de fles gemakkelijker met water kunt vullen.

En weet je wat ook zo cool is aan de Dopper? Bij elke verkochte fles draag je bij aan verschillende projecten en campagnes die gaan over bewustwording en educatie over plastic vrije oceanen.

Een Dopper fles kopen is wat ons betreft een duurzame keuze als je gaat reizen.

Bobble

Ook Bobble gaat voor duurzaamheid. Ze kiezen er bewust voor om de strijd aan te gaan tegen de single-use plastic waterflessen. Dat is namelijk slechts voor de aarde.

Een fles van Bobble is misschien wel van kunststof gemaakt, toch kun je de fles opnieuw vullen met water waardoor er geen nieuw plastic geproduceerd hoef te worden.

 • Bobble heeft een koolstoffilter waardoor het chloor uit kraanwater gefilterd kan worden.
 • Het handvat van de fles hebben een lus waardoor je de fles gemakkelijk aan je backpack kunt hangen.
 • Bobble garandeert dat je de fles 300 keer kunt gebruiken voordat je de filter moet vervangen.

Een ideale fles voor op reis. Bij het kopen van een Bobble fles maak je een duurzame keus en heb je tegelijkertijd gefilterd drinkwater. Wat wil je nog meer?

Lifestraw

Ben jij een echte outdoor fanaat? Ga jij als je gaat reizen de wijde natuur in? Houd je van kamperen en overleven in de wildernis? Dan is de Lifestraw waterfles een fles die bij jou past. Waarom?

 • Een Lifestraw fles heeft een filter om vies water, parasieten en bacteriën tegen te houden.
 • Met deze fles kun je veilig water uit een waterval, rivier of beekje drinken.
 • Lifestraw flessen hebben een grote en stevige lus die soms met een karabijnhaak worden meegeleverd. Hierdoor kun je de fles gemakkelijk aan je backpack of broek hangen.

Net als alle andere waterflessen geldt ook voor Lifestraw dat je bij het kopen van één waterfles een duurzame investering hebt gemaakt. Hierdoor hoef je namelijk geen nieuwe plastic flessen te kopen en dat is goed voor het milieu.

BE O

Je kunt ook gaan voor een BE O waterfles. De BE O waterfles is vrij van BPA. Zoals je eerder hebt gelezen zijn flessen met BPA slecht voor je gezondheid. Bij BE O kun je dus zorgeloos een slok water drinken.

Maar BE O heeft voornamelijk een ander duurzaam uitgangspunt waar wij blij van worden.

 • De fles is gemaakt van suikerriet.
 • De fles is vrij van de geuren en smaken van plastic (want er is geen plastic).
 • Maak je geen gebruik van de waterfles? De fles heeft meerdere onderdelen die je uit elkaar kunt halen. Hierdoor bespaar je ruimte in de backpack.
 • Bij elke verkochte BE O fles wordt een boom geplant door Trees for The Future.

Het moet gezegd worden: wij zijn groot fan van BE O.

Wat zijn de beste duurzame waterflessen als ik ga reizen?

Andere duurzame waterfles merken

Er zijn natuurlijk nog meer waterflessen die een duurzaam uitgangspunt uitdragen en mee kunnen tijdens je grote reisavonturen.

Andere backpackinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!